Arama

Türkiye'nin Gölleri - Acıgöl (Göller Bölgesi)

Güncelleme: 3 Nisan 2011 Gösterim: 10.607 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Acıgöl (Göller Bölgesi)

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Acı Göl (Çardak Gölü), Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde bulunan ve Denizli’nin en büyük gölünün genel yüzölçümü 41,5 km²’dir. Bunun 20 km²'si Afyonkarahisar ilinin Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Derinliği ise 150 cm ile 210 cm arasında olan sıg bir göldür, yaz mevsiminde suyu azalır ve yer yer kurur. Göl suyu, çevresindeki dağların küçük derelerinden ve Gemiş su kaynağından beslenmektedir. Denizden yüksekliği 842 m'dir.
İsminden de anlaşılacağı gibi, canlı yaşamayan suyu acı olan gölden ihracaatı da yapılmakta olan sodyum sülfat üretilmektedir. Gölün doğusunda bulunan dağlarda yırtıcı kuşlar ile turna, yaban ördeği, yaban kazı ve flâmingo gibi göçmen kuşlar bulunmaktadır.
Denizli’nin Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl ülkemizin tek, dünyanın ise ikinci büyük ve temiz, doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı bir havzasıdır. Ülkemizdeki sodyum sülfatın % 98’i doğal kaynaklardan temin edilmektedir. Bunun % 90’ını Denizli'deki Acıgöl’den sağlanmaktadır. Dünyanın en temiz (saf ve toksit madde içermeyen) sodyum sülfatını doğal halde alarak kullanabilmekteyiz. Bu durum büyük bir ekonomik kazançtır. Kağıt, cam, deterjan, tekstil vb. sanayilerin ana girdisi olarak kullanılan sodyum sülfatın tamamı kendi kaynaklarımızdan karşılanabilmektedir. Göl yatağında jips ve tuz katmanları, tuzlu su ortamında oluşan mikroorganizmalar ve yataktaki sülfür bakterilerince ayrıştırılarak mirabilit cevheri şeklinde sodyum sülfat oluşmaktadır. Acıgöl yapay olarak oluşturulamayacak bir doğal değer olup B Sınıfı Sulak Alan olarak koruma altına alınmıştır.

tatvannemrutkrateritk4

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Acıgöl

İçbatı Anadolu'da, büyük kısmı Afyonkarahisar, daha küçük batı kesimi Denizli illeri içinde kalan göl. Kuzeyde Dazkırı, batıda Çardak ve doğuda Başmakçı ilçe ve bucakları arasındadır. Büyük Menderes Vadisi'nin doğu uzantısı üzerinde bir tektonik depresyonu doldurur.

Yüzölçümü 153 - 160 km2 arasında değişir. Yüzey sularının deniz yüzünden ortalama yüksekliği 836 m., derinliği en çok 3-4 m.'dir. Dışarıya akıntısı yoktur, suları tuzludur.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

6 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış
16 Ocak 2011 / Misafir Cevaplanmış
23 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
9 Eylül 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
21 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış