Arama

Akdeniz Bölgesi İklim Özellikleri

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 125.470 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Akdeniz Bölgesi İklim Özellikleri


Akdeniz Bölgesi'nde genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi egemendir. Ancak yüksekliğe bağlı olarak iklim özellikleri oldukça önemli farklılaşmalar gösterir. Dağların denize bakan yamaçlarında ve arkalarındaki çukur alanlarda ise karasal etkilerin arttığı bir iklim tipine rastlanır. Gene de Akdeniz'in etkisi nedeniyle bu kesimlerdeki iklim, İç Anadolu Bölgesi'ndeki kadar şiddetli karasal özellikler taşımaz.
Sponsorlu Bağlantılar

En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C'dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner. Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiye'nin ortalama sıcaklığı en yüksek noktası da buradadır; Mersin kent merkezinin ortama sıcaklığı yıllık 22 °C'dir.
Akdeniz Bölgesi genellikle güney ve güneybatıdan gelen hava hava kütleleri ile cephelerin etkisi altındadır. Bunlara bağlı olarak da yağışlar orografik (yükseltiye bağlı) ya da cepheseldir. Yağış miktarı genellikle dağların uzanış biçimlerine ve nemli rüzgârlara açık olan yüzeylerindeki konumlarına, yani bakılarına göre değişir. Kıyı kesimlerinde, bakı koşullarına bağlı olarak yılda ortalama 700-1.300 mm tutarında yağış düşer; bu değer iç kesimlerde 400 mm dolayındadır. Bölgede genellikle bir Akdeniz iklimi özelliği olan kış yağışları egemendir. İç kesimlere gidildikçe karasal iklim etkisiyle yağışlar ilkbahara kayar; gene de en çok yağış kışın düşer. Kıyılarda yağışlar genellikle yağmur biçimindedir; kar, 5-10 yılda bir yağar; don olayına da oldukça az rastlanır. Dağların yüksek kesimlerinde ve Göller Yöresi'nde kışın kar yağışları etkili olur; don olayı ise hemen bütün kış sürer. Yaz kuraklıkları iç kesimlerde de olmakla birlikte kıyılardaki kadar şiddetli değildir.

Bölgede egemen rüzgârlar çoğunlukla kuzey rüzgârlarıdır. Ancak rüzgâr rejimi, topografik koşullara ve deniz komşuluğuna göre yerel değişikliklere uğrar. Kıyılarda yazın genellikle batı ve güney yönlü rüzgârlar eser; zaman zaman deniz ve kara meltemleri de etkili olur.

BAKINIZ
Akdeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Türkiye'nin İklimi ve Bitki Örtüsü

Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:28
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu konunun İngilizce ödevi olanlar için alın size İngilizce'si:
Climate Characteristics of the Mediterranean Region
Sponsorlu Bağlantılar
Usually hot and dry summers in the Mediterranean region, the Mediterranean climate is dominant in the winters mild and rainy. However, very significant differences in height depending on the climate shows. Slopes of the mountains overlooking the sea and pit areas, and behind them an increase in the terrestrial effects of climate on the type encountered. Yet these sectors due to the influence of the Mediterranean climate, terrestrial facilities does not as severe as in Central Anatolia.
The beaches, the warmest month average of 27-28 ° C, 23-25 ​​° C in the inner parts, the coldest month is average, while inland the coast around 1.5 to 2 ° C to 10 ° C until the Romans. Similarly, the annual average temperature of 18-20 ° C along the coast inland, is in the 12-14 ° C. However, Turkey's average temperature is the highest point is here, too, the annual temperature of 22 ° C in the environment of the city center of Mersin.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 05:08
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Mart 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Akdeniz Bölgesi İklim Özellikleri

Akdeniz bölgesinde gerçek anlamda Akdeniz iklimi görülür.

  • Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Ama bölgedeki dağlar iklimin özelliklerini yer yer değişikliğe uğratır. Yıllık ortalama sıcaklıklar kıyı kesiminde 18°C'm üstündedir; bu sıcaklık, iç kısımlara doğru yükseltinin artmasıyla biraz düşer.
  • En soğuk ay genellikle ocaktır. Sıcaklık 0°C'm altına ender olarak düşer. En sıcak ay ortalaması 28°C dolayındadır. Yazın sıcaklık sık sık gölgede 40°C'm üstüne çıkar. En çok yağışı kıyılar alır ve yıllık ortalama yağış tutan kıyı kesiminde yer yer 1m'yi aşar.
Ama kıyının bazı kesimlerinde, topografya koşulları yüzünden yağış miktarı düşebilir.
  • Antalya'da 1 068 mm; Antakya'da 1 173 mm; Adana'da 646 mm; Silifke'de 636 mm.
İç kesimlerdeki ovalardaysa, yağış miktarının daha düşük olduğu görülür.
  • Elmalı'da 542 mm; İsparta' da 619 mm. Buna karşılık bazı iç kesimler, kıyıyı aratmayacak biçimde yağış alır: Akseki'de 1 351 mm; Gündoğmuş'ta 1 381 mm.
  • Yağışlar hem kıyıda, hem de iç kesimlerde genellikle kış aylarında görülür. Yazın kıyı kesimi aşağı yukarı hiç yağış almaz.
  • Bölgenin batı kesimleri sonbaharda ükbahardan daha çok yağış alır. Bunun nedeni Ege bölgesine yakın olmasıdır.
  • İç kesimlere doğru ilkbaharda görülen yağış artışlarıysa, bölgenin İç Anadolu'ya komşu olmasıyla ilgilidir.
  • Bir günde kaydedilen yağış bazen çok büyük değerlere ulaşır; ama bu miktar da kıyıdan iç kesimlere gidildikçe azalır:
  • Antalya'da 290 mm; Antakya'da 236 mm; İsparta'da 109 mm; Elmalı'da 80 mm.
  • Kıyılara pek kar düşmez; ama iç kesimlerde yılın 5-10 günü karlı geçer.


    Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 1.Cilt, Sy: 66-67
theMira
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
1 Mart 2012       Mesaj #4
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Akdeniz iklimi, genel olarak, 30° - 40° enlemleri arasında görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 15 - 20°C dir. Yıllık sıcaklık farkı ise 18°C kadardır. Yıllık yağış miktarı 600 - 1000 mm arasında değişir. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın görülür. Karakteristik bitki örtüsü, kızılçam ormanlarının tahrip edilmesiyle ortaya çıkan makilerdir. Makiler, sürekli yeşil kalabilen, kısa boylu, sert yapraklı, kuraklığa dayanabilen, çalımsı bodur bitkilerdir. Mersin, defne, kocayemiş, zeytin, süpürge çalısı, bodur, ardıç gibi bitkiler başlıca maki türleridir. Akdeniz ikliminde yağışın az çok yeterli olduğu orta yükseklikteki yamaçlarda iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar (Kızılçam, sarıçam, karaçam ormanları gibi) yer alır. Akdeniz iklimi en belirgin olarak Akdeniz çevresinde görülmekle birlikte, Güney Portekiz, Afrika nın güneyinde Kap Bölgesi, Avustralya nın güneybatısı ve güneydoğusu, Orta Şili ve ABD nin Kaliforniya eyaletinde de etkili olmaktadır.
Akdeniz iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 28-30 °C , en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık ortalama 18 °C dir.
Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın , en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu ikimde görülür.

Akdeniz İkliminin Özellikleri
Yıllık ortalama sıcaklık 15 - 18°e civarındadır.
Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 25°eyi geçer.
Ocak ayı ortalama sıcaklığı, güneyde 100e, Ege kıyılarında 7 - 8°e civarındadır.
Yazın güneyden gelen çöl ikliminin etkisinde kaldığından, yağış oluşmaz.
Yağışların yaklaşık yarısı kışın, cephesel etkiye bağlı olarak Kasım - Nisan ayları arasında düşmektedir. (1000 mm)
Kıyıya paralel uzanan dağlar, nemli havanın kışın kıyıda yığılmasına yol açarak, kış yağışlarının uzun sürmesine neden olur.

Yağışlar
Yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişir. Ortalama 600-1000 mm arasındadır. Akdeniz iklimi yağış rejimi düzensizdir.

Akdeniz iklimi bitki örtüsü
Bitki örtüsü maki'dir. Maki yaz kuraklığına dayanabilen; mersin, defne, kocayemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaççıklardan meydana gelen bir bitki topluluğudur.

Görüldüğü yerler
Libya, Mısır ve Lübnan hariç (Buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır),

Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler,
Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir.

Türkiye'de Akdeniz iklimi
Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. Marmara Bölgesi'nde ise Güney Marmara kıyıları ile Trakya'nın
Ege kıyılarında görülür.

Bu iklim esas olarak Akdeniz Bölgemiz kıyıları boyunca görülür. Yüzey şekillerinin uzanış yönü nedeniyle Akdeniz kıyılarında dar, Ege kıyılarında daha geniş alanlarda etkilidir. Marmara denizi çevresine de sokulur. Ayrıca Güneydoğu Anadolunun Akdenize yakın batı kesiminde de bazı değişikliklere uğrayarak etkili olur. Bu iklimin kıyı dağlarının aşağı yamaçlarında yaklaşık 700-800 m. yükseltiye kadar etkili olduğu görülür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 05:08

Benzer Konular

26 Kasım 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
2 Haziran 2010 / arwen Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
16 Kasım 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası