Arama

Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Güncelleme: 1 Mart 2012 Gösterim: 21.461 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü
MsXLabs.org & Ana Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz Bölgesi'nde doğal bitki örtüsü sıcak ve kurak yazlardan etkilenmiştir. Bu nedenle kurakçıl bir nitelik taşır ve kolaylıkla bozulma eğilimi gösterir. Orman örtüsü çok yerde çalılık halini almış, çalılıklar da yer yer seyrekleşmiş, hatta ovalık yerlerde tamamen ortadan kalkmıştır. Günümüzde Akdeniz Bölgesi'nde görülen bitki örtüsü, başlangıçtaki karakterini tümüyle kaybetmiş gibidir.

Akdeniz Bölgesi'nde doğal bitki örtüsü beş gruba ayrılır:
1.
Kıyıdan 500-600 m. yüksekliğe kadar olan yerlerde şiddetli yaz kuraklığına uyan, kışın da yeşil kalan makiler (bak. Maki Bitki Örtüsü) egemendir. Boyları 3-5 m'yi geçmeyen bu bitkiler arasında delice, kocayemiş, sandal ve zakkum en yaygın olanlarıdır; bu bitkiler terra rossa denen killi-demirli ve az kireçli topraklarda yetişir. Kireçli topraklarda yetişen daha seyrek ve cılız bitki tiplerine garig adı verilir.

2.
600-1.200 m. arasında kızılçam ve meşelerin egemen olduğu karışık ormanlar veya yamaç ormanları ortaya çıkar. Kızılçamların aralarında yer yer meşelikler, daha yükseklere doğru ise Halep çamı ile karaçamlar görülür. Bu kesimde kahverengi orman toprakları yaygındır. Yüksek kesimlerde yağış etkisiyle toprakta yıkanma (podzolleşme) görülür.

3.
1.200-2.100 m. arasında ise yüksek ormanlar diye adlandırılan ve sedir, köknar ile kayınlardan oluşan orman kuşağı yer alır. Özellikle Batı ve Orta Toroslar'da saf sedir ormanları vardır. Bu katın tipik tanıtıcı ağaçları Toros köknarı, Lübnan sediri, sarıçam ve çeşitli ardıç türleridir. Amanos Dağları'nda ise Karadeniz Bölgesi'ndekini andıran bitki örtüsüne ve özellikle doğu kayınına rastlanır. Bu katta podzolik karakterli topraklar yaygındır.

4.
2.000 m.nin üstünde iğne yapraklı ağaçlar seyrekleşir ve bodurlaşır. Bu alan 2.100-2.300 m'de sona erer ve Alp çayırları denen, renkli çiçeklerle bezenmiş, yazları da kurumayan yüksek otluklara geçilir. Bu katta kestane renkli çayır toprakları yaygındır.

5.
Göller Yöresi ve Tekke Yarımadası'ndaki yüksek ovalarda step bitkileri yetişir. Buradaki stepler gerçekte ot stepleri değil, meşe ormanlarının tahribi sonucu oluşmuş ağaç stepleridir. Ova kenarlarında, tahripten kurtulmuş ardıç ve karaçam topluluklarına rastlanır. Steplerde daha çok kireçli kahverengi ve kestane renkli topraklar yaygındır.
Bölgede, tipik Akdeniz bitkisi olmadıkları halde, yerel koşullara uyum sağlamış Avustralya okaliptüsleri ile kurakçıl Amerika bitkilerinden kaktüsler (örn. Frenk inciri) ve agavlar da (Agave) oldukça geniş alanları kaplar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bitki Örtüsü

Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz Bölgesi'nde 700 - 800 m'ye kadar maki bitki örtüsü hakimdir. Maki, zeytin, mersin, defne, sakız ağacı, zakkum, keçiboynuzu, vb. kuraklığa dayanıklı bodur bitkilerden oluşur. Bölgedeki ormanlar, makiden sonra başlar, 2400 m'ye kadar devam eder. Daha sonra dağ çayırları yer alır. Orman alanları üzerindeki dağ çayırları yazın kuraklığın etkisi ile kururlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Mart 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü
Özet: Akdeniz bölgesinde bitki örtüsü, sıcak ve kurak geçen yaz aylarından büyük ölçüde etkilenir.
Bu nedenle kurakçıl bir özellik taşır. Mersin, defne, zakkum, kocayemiş, menengiç gibi maki türleri görülür. Makilere kıyıdan 700—800 m yüksekliğe kadar raslanabilir. Akdeniz bölgesindeki yamaç ormanlarında 1200 m'ye kadar yükselen kızılçamlar büyük yer tutar. Kızılçamların arasında bazı meşe türleri görülür.

1200 m'den sonra kızılçamların yerini karaçamlar alır. Antalya ve Maraş arasında (Taşeli yaylası dışında) Toros köknarları, 2000 m'ye kadar uzanır. Fethiye ve Maraş arasında görülen sedir ormanlarıysa, ormanın üst sınırına kadar yaklaşırlar (en güzel sedir ormanları, Antalya'nın batısındadır). Amanos dağlarında bölgenin başka tarafında görülmeyen kayın ağacına raslanır. Akdeniz bölgesinde, ormanın üst sınırı 2200 m'de sona erer.

Bundan sonra yüksek otluklara geçilir. Çalı kümeleri, karlar eridikten sonra çiçeklenen otsu bitkiler ve yazın kurumayan çayırlar yaygındır. Göller yöresindeki ve Teke yöresindeki yüksek ovalarda ağaçlı bozkırlar görülür. Denize yakın Adana ve Hatay ovalanysa bütünüyle bozkır görünümündedir. Akdeniz bölgesinin yerlisi olmadığı halde buraya uyan bitkilerden kaktüs, frenkinciri ve agavlar, bazı kesimlerde geniş alanlar kaplar.

Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 1. Cilt, Sy: 66-67
theMira

Benzer Konular

10 Nisan 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Nisan 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
30 Ekim 2008 / CrasHofCinneT Türkiye Coğrafyası
18 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış