Ziyaretçi
Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu'ndan gelmektedir.
Teke bölgesi yada teke yarımadası Antalya Körfezinden Fethiye Körfezine uzanan ve Burdur ilinide içine alan geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Antik çağda Likya olarak bilinen bölge Anadolu'ya Türklerin yerleşmesinden sonra Teke Yöresi olarak anılmaya başlanmıştır.
Teke Yarımadası'nın tarihi M.Ö. 3000 yılından daha eskilere dayanmaktadır. Ancak henüz yapılan arkeolojik kazılar 2000 yıldan öncesine gidememiştir. Dilbilimcilerin yapmış olduğu araştırmalarda ise yörede kullanılan yer adları Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde görülen ve M.Ö. 3000 yılına yakın tarihlendirilen yer adlarıyla benzeşmektedir.
Akdeniz'e doğru küt bir çıkıntı oluşturur. Kuzey sınırı olarak kabul edilen çizgi, Kestel ve Burdur Gölleri'ne su gönderen alanlar ile Dalaman Çayı'nın yukarı çığırını Göller Yöresi'nde bırakır. Yalnızca kuzeydoğu kesimde kesintiye uğrayan yüksek bir dağ kuşağı Teke yöresinin ortasında yer alan Elmalı Ova'sının çevresini bir at nalı biçiminde kuşatır. Ortalama 1.150 m. yüksekliğindeki ovanın doğusuna düşen geniş ve yüksek dağ sırası Beydağlarıdır. Akdağ ve Elmalı dağları da ovayı diğer yönden kuşatır.
İklimin yumuşaklığı nedeniyle Teke Yarımadası, tarıma da elverişlidir. Tahıl, şeker pancarı, meyve, özellikle turunçgiller ve sebze ekimine uygundur. Turizm açısından da Güllük Milli Parkı ve Olimpos-Beydağları Milli Parkları ile başlayan turizm faaliyetleri gelişerek sürmektedir.