Ziyaretçi
Adapazarı Ovası
Sponsorlu Bağlantılar
Adapazarı Ovası, Samanlı dağları ile Karadeniz arasında, kuzey Anadolu fay bölgesi üzerinde, Sakarya nehrinin alüvyonlarının birikmesiyle oluşmuş tektonik kökenli ova. fikova da denir.) Birinci derecede deprem kuşağında yer alan ovanın sularını, batısından geçen Sakarya nehri Karadeniz'e boşaltır. Denizden yüksekliği ortalama 30 m, kapladığı alan yaklş. 600 km2'dir. Bataklık, sazlık alanlar ve Sakarya'nın eski yatakları geniş yer kaplar.
Ova, özellikle, XIX.yy.'da Kafkas ve Balkan göçmenlerinin gelmesiyle önemli bir yerleşme niteliğini kazanmış verimli bir tarım alanıdır. Kırsal nüfus yoğunluğu yüksektir (km2'ye yaklş. 80-100 kişi). Yerleşmeler, taşkınlar nedeniyle ovanın kenarlarına ve daha yüksek yerlerine çekilmiştir.
Ovada oldukça zengin su rezervi bulunur. Yeraltı ya da taban suyu birçok yerde yüzeyin hemen altındadır.Ovanon kuzeydoğu kesiminde kış aylarında bataklıklar oluşur. Sulamalı tarımda yeraltı sularından yararlanılır.
Adapazarı Ovası (Akova), daha önceleri bataklık oldugu bilinen bölgenin kurutulması ile yerleşim birimi haline gelmiştir. Bu nedenle bölgede hemem hemen her şey yetişmektedir. Başta şeker pancarı olmak üzere patates, soğan, çeşitli tahıl ürünleri, mısır, tütün, sebze ve meyve üretilir. Doğu ve kuzeydoğu kesimlerinde ise fındık yetişir.
Bölge bu kadar verimli olmasına rağmen yerleşim birimi olarak oluştugu için verim alınamamaktadır. Ekilmesi gereken araziler üzerinde şu anda binalar ve sanayi bulunmaktadır buna karşın ovanın 15-20 km. kuzeyindeki saglam tepelik bölge kullanılmamaktaydı şimdi ise yeni yerleşim birimi olarak hazırlanıyor ve şehir yavaş yavaş Karaman ve Korucuk bölgesine taşınmaya çalışılmaktadır, ilçesi Arıfıye bulunmaktadır ve fabrikalarla çevrilidir.
Kaynak: Vikipedi, MsXLabs