Arama

Fethiye - Muğla

Güncelleme: 3 Ocak 2018 Gösterim: 5.094 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Fethiye - Muğla

Antik çağlardaki adı Telmessos olan Fethiye, Anadolu uygarlıklarının en eskilerinden biri olan Likya Devletinin batıda Karya sınırındaki en önemli kentidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Doğa güzellikleri ve zenginlikleri ile olduğu kadar da tarihi ve turistik önemiyle dikkati çeken Fethiye ilçesi; Anadolu’nun güneybatısında, 37 00 Kuzey, 36 15’ 28 50’batı, 29 50 doğu boylamı çizgileri arasında,. güneyde Eşen Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü Çayağzı; ve Kaş ilçesi, batıda Kapıdağ Yarımadası ve Dalaman İlçesi; doğuda Korkuteli, Elmalı, kuzeyinde Gölhisar ve Çameli İlçeleriyle çevrili olarak,Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesini ayıran hattın Akdeniz bölgesi içinde kalan tipik bir kıyı kentidir.

Yüzölçümü 3055 Km2 olup, İlçenin önemli Akarsuları Kargı ve Eşen çayıdır. En yüksek dağları sırasıyla Babadağ, Akdağ, Mendos, ve Girdev Dağları teşkil etmektedir. Önemli ovaları Eşen ve Fethiye ovalarıdır.

İlçe hudutlarında birbirinden güzel çoğunluğu Denize dik olarak inen 180 koy-körfez bulunmaktadır. Kıyı uzunluğu 167 Km. olan İlçede 18 adet ada mevcut olup, bu adaların önemlileri Şövalye, Kızılada, Katrancı, Tersane, Domuz, Yassıca, Gemile, Ayanikola, Karacaören adalarıdır.

Karakteristik Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçede; Yazlar sıcak ve kurak,kışlar ılık ve yağışlı geçer. İlçe yüzölçümünün %72’lik bölümü ormanlık ve makiliklerle alanlarla kaplıdır.


Fethiye - Muğla


Fethiye - Muğla

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Fethiye, Muğla
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px Fethiye27den bir gC3B6rC3BCnC3BCm

Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batı ucunda Muğla iline bağlı ilçe.

Özellikle turizm açısından gelişmiştir. Merkez nüfusu 72.003'dir(2009). Muğla'nın en büyük ilçesi ve Muğla merkezde dahil olmak üzere en büyük yüz ölçümüne ve yerleşim alanına sahip ilçedir. Nüfus yoğunluğu açısından da Muğla merkez ve diğer ilçelerden büyüktür. Yıllardır il olmaya aday bir ilçedir.

Coğrafi Konum

Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batı kesiminde, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 3.059 km²'dir. Muğla ili de dahil en geniş yüzölçümüne sahiptir. Doğu ve Güneydoğu'da Antalya ili, güney, güneybatı ve batıda Akdeniz, kuzeybatıda Dalaman ilçesi, kuzeyde de Denizli ve Burdur illeriyle çevrilidir. Antik Telmessos kentini de içinde saklayan Fethiye ilçesi, Fethiye körfezi'nin doğusunda, Fethiye ovası'nın güneybatısında yer alır. İzmir-Muğla üzerinden gelerek; Antalya'ya ulaşan kıyı yolu 1 km. doğusundan geçer. Bu yolla, il merkezi Muğla'ya uzaklığı yaklaşık 130 km'dir.

Fethiye, pek çok önemli depremler geçirmiştir. 1856 yılında ve 25.04.1957 tarihinde, saat 04.25 'de 7.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve 67 kişi ölmüş, 3200 adet binada hasar meydana gelmiştir.Tekrar inşa edilen Fethiye'de şu an modern bir liman ve marina vardır.

Tarihi

260px Fethiye by Piri Reis
Piri Reis'in Fethiye Körfez Haritası.

Bugünkü Fethiye kenti yakınlarındaki Belen'de, M.Ö. 3000'lerde kurulduğu sanılan antik Telmessos kenti, Likya'nin Karya sınırında yer alıyordu. Uzun bir süre Likya'ya karşı bağımsızlığını koruduktan sonra, M.Ö. 6. yüzyıl ortalarında Pers egemenliğine girdi. M.Ö.5. yüzyılda Delos Birliği'ne, M.Ö.362'de de Likya'ya katıldi. Ardından Likya'yı topraklarına katan Perslerin Karya Satrapı Mausolos'un eline geçti. M.Ö.333'te Anadolu'yu Persler'in istilasından kurtaran İskender'in egemenliğini Selevkoslar'ın yönetimi izledi. M.Ö.3. yüzyıl sonlarında Mısır'daki Lagos Hanedanı'na bağlandı. M.Ö.188'de Pergamon (Bergama) Krallığı'nın egemenliğine girdi. Pergamon Krallığı'nın M.Ö.133'te yıkılmasından sonra kısa bir süre bağımsız kaldı ve Rodos'la işbirliği yaparak Pontus Kralı Mithradates'e karşı koydu. Daha sonra Roma ve Bizans1284'te Menteşeoğulları'nın yönetimi altına girdi; 1424'te Osmanlı topraklarına katıldı. Zamanla Meğri'ye dönüşen adı, 1913'te uçağı düşen ilk hava şehitlerinden Fethi Bey'in anısına Fethiye olarak değiştirildi. 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetinin Menteşe Sancağı'na bağlı bir kaza merkezi olan Fethiye, 11 Mayıs1919 ile 20 Haziran 1920 tarihleri arasında İtalyan işgali altında kaldı.

Nüfus

Kentin nüfusu 2007 sayımına göre 66.271'dir. Bunun 33.278'i erkek, 32.993'ü kadındır. Fethiye'nin 2008 nüfusu ise 72.281'dir.

Turizm

Ölüdeniz gibi dünyada eşi bulunmayan bir kumsalı bulunan Fethiye, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Af Kule gibi dalış bakımından çok uygun yerlere sahiptir. Turizme açılmış birçok mağara mevcuttur. Doğal yapısı ile Yamaç paraşütüKelebekler Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel bölgeler vardır. Günlük turlar ile 12 Adalar diye adlandırılan adalar ziyaret edilebilir.Ölüdeniz kumsalı 2006 yılında %82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

300px Fethiye Amyntas
Likyalılara ait kayalara oyulmuş kral mezarları.

Ölüdeniz dışında Fethiye civarındaki birbirinden güzel kumsalları: Belcekız (Belceğiz), Çalış Kumsalı, İztuzu Kumsalı (Dalyan)

Bu kadar alternatifin yanında antik çağlardan kalmış kent kalıntıları ile kültür turizmine de açıktır. Fethiye çevresindeki antik kentlerin bazıları şöyledir: Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon ve Ksantos. Bunların dışında zengin eserleriyle Fethiye Müzesi de turizme hizmet etmektedir.

Şövalye Adası: Tarihte Meğri adası, Fethiye Adası isimleriyle de anılan Şövalye Adası; Fethiye körfezini kapatan ince uzun, lades kemiği şeklinde bir adadır ve limanı korunaklı bir yer haline getirir. Bölgeyi çevreleyen adalar zincirinde üzerinde yerleşim yeri bulunan tek adadır. Şövalye adasının batısında Kızılada, doğusunda Çalış Kumsalı, güneyinde Fethiye, kuzeyinde açık deniz vardır. Limanın tam göbeğinde olan yerleşiminden dolayı gün boyu güneş ışığını takip eder.

Yapılan Alternatif Sporlar
  • (Likya yürüyüş yolunda doğa yürüyüşü (trekking) )
  • Babadağ'da yamaç paraşütü
  • Atlı gezintiler
  • Araçlı gezintiler (kamyon ve jip gezileri)
  • Af Kule'de dalma
  • Çalış kumsalında yelkencilik
  • Su sporları: su kızağı (jet-ski), uçan yelken (parasailing), su kayağı (waterski), ayaklı tekne (catamaran), su muzu (banana), su simiti (ringo), rüzgâr kayağı (surf)
  • Kürekçilik
  • Dalaman Çayı'nda nehir salı (rafting)

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
ozlemyonar
Yasaklı
3 Ocak 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
kelebekler vadisi yamac parsautu
fethiye kelebekler vadisi
Fethiye kelebeler vadisi
MuğlaKabak Koyu
kabak koyu hakkinda bilmeniz gereken her sey 6
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:09 Sebep: Reklam Yasaktır

Benzer Konular

30 Ocak 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Eylül 2008 / GÜLGECELER Eğitim Bilimleri
11 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular