Arama

Alanya - Antalya

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 8 Ekim 2016 Gösterim: 4.244 Cevap: 3
the encrypted - avatarı
the encrypted
Ziyaretçi
12 Şubat 2007       Mesaj #1
the encrypted - avatarı
Ziyaretçi
Tarihçe
Alanya Kuzeyinde Toros Dağları Güneyinde Akdeniz’in bulunduğu küçük bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Antik çağda Pamfilya ve Klikya arasındaki çizgide yer aldığı için pazen Pamfilya bazen de Klikya olarak anılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Alanya'nın ilk iskanı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Prof Dr Kılınç KÖKTEN ‘in 1957 yılında Kent merkezine 12 Km uzaklıkta yer alan Kadıini Mağarasında yaptığı araştırmalar, bölge tarihinin Üst Paleolitik (M.Ö.20,000,-17,000,) dönemine kadar uzandığını göstermektedir.

Alanya’nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat’ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Atatürk ise Alanya adını vermiştir. (Korekesium’dan İlk kez bahseden M.Ö.4, Yüzyıl antik coğrafyacılarından Scylax’dır Bu dönemde bölge Anadolu’nun önemli bir bölümünü istila eden Perslerin egemenliği altındadır. Daha sonra ünlü antik çağ yazarı Strabon, Piri Reis, Seyyep, İbn-i Batuta ve Evliya çelebi bölgeyi gezen seyyahlar olup eserlerinde kentten bahsetmektedirler.

Bölgenin ilk çağları ve Bizans dönemi hakkında fazla bilgimiz yoktur.M.S.7.yüzyılda arap akınları sırasında kent savunması daha da önem kazanmış,akınlara karşı korunmak amacıyla kale yapımlarına öncelik verilmiştir.Bu nedenle Alanya ve çevresindeki pek çok kale ve kilise M.S.6 ve 7.yüzyıla tarihlenmektedir.

Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubad, Alanya kalesinde hüküm süren ve hristiyan sülalelerinden olan Kyr Vart’ ı 1221 yılında yenilgiye uğratarak Kaleyi ele geçirmiştir. Hükümdar kendi adına burada bir saray yaptırmıştır.Selçuklu’lar başkent Konya’nın yanısıra Alanya’yı ikinci bir başkent ve kışlık merkez olarak kullanarak imar faaliyetlerinde bulunmuşlardır.

1243’deki Moğol saldırıları 1277’de Mısır Memlüklerinin Anadolu’ya girmeleri Selçukluları yıpratmış, 1300 yılında Selçuklu Devleti parçalanmış ve bölge Karamanoğulları tarafından beşbin altın karşılığında Memlük Sultanına satılmış daha sonra 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı Devleti sınırları içerisine alınmıştır.

Alanya, Tarsus ile birlikte 1571 yılında Kıbrıs eyaletine bağlanmış,1864 yılında ise,Konya vilayetinin sancağı olmuştur. 1868 yılında Antalya’ya bağlanmış, 1871 yılında bu ilin ilçesi olmuştu

the encrypted - avatarı
the encrypted
Ziyaretçi
12 Şubat 2007       Mesaj #2
the encrypted - avatarı
Ziyaretçi
Alanya

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'nin Rivierası...

Alanya kilometrelerce uzunlukta ince kumlu temiz sahilleri, berrak deniz suyu, tarihi ve kültürel zenginliği, çok kültürlü yaşam tarzı, doğal parkları, ılımlı akdeniz iklimi, temiz caddeleri, butik ve pazarları , her türlü kara ve deniz sporları yapma imkanı ve geniş eğlence hayatı özellikleri sayesinde yerli ve yabancı turistler tarafından, en sevilen tatil beldesidir
.


Tarihi Anıtlar

UNESCO Dünya Kültür Mirası Kent adayı olan Alanya Kalesinin içinde birbirinden görkemli anıt yapılar vardır. Surlar, Kızılkule, Tersane, Tophane gibi anıt yapıların yanı sıra Kalede restore edilerek kullanılan eski Alanya evleri de koruma altındadır ve görülmeye değerdir. Bu evlerin bir kısmında eski tezgahlarda dokumacılık yapılmakta veya bahçelerinde yemek servisi verilmektedir. Ortaçağdan kalma Kaleyi gezerken dikkatli gözler, antik çağdan kalma taş yontuları da fark edecektir. Alanya Kalesinin adım adım gezilmesi bir tam gün alabilir. Alanya, tarihi İpek Yolu üzerinde bir kent olduğu için çevresinde bir çok kervansaray ve bunları korumak için kaleler de vardır

Müzeler
Alanyada dört müze vardır. Bunlar Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, İçkale Müzesi ve Atatürk Evi Müzesidir. Tüm müzeler, Alanya Müze Müdürlüğüne bağlıdır ve ücretle gezilir. Öğle tatili dışında müzeler haftanın her günü ziyarete açıktır. Alanyanın en değerli eseri Arkeoloji Müzesinde sergilenen Herakles heykelidir. Limandaki Kızılkule, Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiştir. Alaaddin Keykubatın 13. yüzyılda kenti yeniden kurarken kalenin zirvesinde sarayını yaptırdığı İçkale müze olarak ziyaret edilmektedir.
Alanya Müze Müdürlüğü: Hilmibağcı Caddesi, Damlataş. Telefon: 513 12 28

Plajlar...

Alanya plajları geniş kumsallardan oluşur ve Mavi Bayraklıdır. Mavi Bayrak, yüzme amacıyla kullanılan deniz sularının temizliğini, plaj standartlarını belirleyen ve bunları denetleyen uluslararası bir uygulamadır. Aranan niteliklere uyan plajlara 1 yıl geçerli olmak üzere Mavi Bayrak verilir. Her 15 günde bir suyun mikrobiyolojik ve fizikokimyasal analizleri yapılır. Alanyada deniz suyunun rengi kıyıda maviden turkuvaza dönüşür. Durgun havalarda dipteki balıkları, çıplak gözle görmek olasıdır.

Küçük balıkların, ayak altında dolaşması olağandır. Alanya kent merkezinin tarihi yarımadaya göre batı ve doğu kıyısı plajdır. Batıda Damlataş ve Kleopatra, doğuda Keykubat ve Portakal plajları vardır. Kent dışında ise Ulaş, Konaklı, Fuğla, İncekum, Mahmutlar gibi plajları bulunur. Alanya kumsalları kilometrelerce uzayıp gider. Kumsalların yanı sıra karayolu kenarında ağaçlarla kaplı bir yamacın altında veya antik kalıntılar arasındaki doğal plajlar ise doğa ya da tarihle baş başa kalmayı yeğleyen konuklarını ağırlar. Alanya kent merkezindeki plajlarda uluslararası kuralların yanı sıra yerel yönetimlerin öngördüğü kurallar uygulanır. Buna göre, plajlara giriş ve duş ücretsizdir.
Güneşlenme tahtaları ve plaj şemsiyeleri ise ücrete tabidir; bu hizmetleri almak zorunlu değildir. Plajlarda yiyecek ve içecek servisi yapan büfelerde fiyat farklılığı yoktur. Plajlarda kıyıdan belli bir mesafeye tekneler ve su sporları yapılan deniz taşıtları giremez; yüzme alanları bariyerlerle belirlenmiştir. Plajların güvenliği, kıyıdan güvenlik güçleri denizden ise deniz zabıtası tarafından denetlenir.

Mağaralar
Alanya için bir mağaralar kenti dense yeridir. Kara ve deniz mağaralarının gizemli dünyasını Alanyada keşfedebilirsiniz. Milyonlarca yıl öncesinde varolan kara mağaralarında on binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin büyülü dünyasında gezerken yeni sarkıt ve dikitlerin oluşumuna da tanık olabilirsiniz. Bu tanıklık, mağara içindeki aydınlatmanın yarattığı dekorla sizi fantastik bir sinema filminin içine sürükleyecektir. Alanyanın dünyaca ünlü mağarası Damlataştır. Damlataşın havası astım hastalıklarını iyileştirici özelliktedir ve doktorlar tedavi için astım hastalarına mağarada oturma kürü uygular. Henüz ziyarete açık olmayan Kadıini Mağarası ise 20 bin yıl önceki insanların Alanyadaki ilk evidir... Yarımadanın altındaki deniz mağaraları da tarihin eski çağlarından gelen efsanelere ev sahipliği yapar.
Mağaralar: Damlataş, Fosforlu Cave, Aşıklar Mağarası, Korsanlar Mağarası

Son düzenleyen ThinkerBeLL; 17 Ağustos 2012 13:15
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alanya
MsXLabs & Büyük L.

ALANYA, Akdeniz bölgesinde, Antalya iline bağlı ilçe; 129 106 nüf. (1990). 1 544,6 km , 1 bucak 68 köy. İlin en kalabalık ve nüfus artışı yüksek ilçelerinden. Merkezi karayolu ile Antalya'nın 137 km doğusunda Alanya (ilkçağ'da Korakesion, Coracesium; Ortaçağ'da Alaiye), 52 460 nüf. (1990).
Kent çekirdeği, karaya bir kıyı oku ile bağlı, surlarla çevrili bir yarımada üzerindedir. Bu dik yamaçtı yarımadanın tepesinde görkemli iç kale yer alır. 1950'li yıllardan sonra, yarımadanın gerisindeki kıyı şeridi boyunca hızla gelişen Alanya, tarihsel yapıları, güneşli uzun yazı, doğal güzellikleri (plajlar, deniz mağaraları, Damlataş mağarası) ve birçok konaklama tesisleriyle Akdeniz kıyılarının önemli turizm merkezlerindendir.
•Tarih, ilkçağ’da adı Korakesion olan ve İ.Û.IV yy.'dan beri bilinen kent, Antiokhos IH’ün saldırılarına başarıyla karşı koydu (İ.Ö. 197). İ.Ö. II yy. ortalarında Diodotos Trypbon adlı bir korsanın üssü konumundaydı. Roma konsülü Pompeius, kenti üs olarak kullanan korsanları deniz savaşında yenerek kaleyi ele geçirdi (İ.Ö.67). An- tonius ve, Kleopatra döneminde gemi yapımı içirt gerekli ağaç buradan sağlanıyordu. Kent imparator Traianus döneminde para bastı.Ortaçağ'da Korakesion'un kalıntılarından yararlanılarak aynı yere Kalonoros kalesi yapıldı. 1221'de Anadolu Selçuklu sultanı Alaettin Keykubat i tarafından ele geçirildi. Alaiye adını alan kent, yeniden inşa edildi ve sağlam surlarla çevrildi. Selçuklu sultanları, Alaiye1 yi kışlık başkent, donanma üssü ve tersane olarak kullandılar. Kent, akdeniz ülkeleriyle yapılan ticarette bir liman olarak önemli rol oynadı. Anadolu beylikleri döneminde önce Karamanoğulları'na,sonra Memluklar'a bağımlı Alaiye beylerince yönetildi (1293-1471). Gedik Ahmet Paşa tarafından osmanlı topraklarına katılan kent, Cumhuriyet döneminde Alanya adımı aldı.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Ekim 2016       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Alanya Resim


Ad:  nannajsk alanya2.jpg
Gösterim: 371
Boyut:  56.7 KB
🌘 🚀

Benzer Konular

19 Eylül 2008 / GÜLGECELER Eğitim Bilimleri
30 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri