Arama

Damal - Ardahan

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 25 Ocak 2012 Gösterim: 1.239 Cevap: 0
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
25 Ocak 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Damal - Ardahan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Şehir nüfusu: 108.000
İlçe nüfusu: 8516
Rakım: 2100 metre
Koordinatlar °′K, °′D
Ülke: Türkiye
Coğrafi Bölge: Doğu Anadolu
İl: Ardahan
Plaka: 75

Damal Ardahan ilinin bir ilçesidir. Damal dağlarında beliren Atatürk silüeti ile ünlüdür. Her yıl Haziran ayının 15 ile Temmuz ayının 15’ine kadar saat 18’den itibaren Karadağ sırtlarında Atatürk’ün bu silueti net olarak yaklaşık 20 dakika izlenmektedir.
Ardahan'da bu tarihlerde Atatürk'ün İzinde-Gölgesinde Damal Müzik Şenlikleri düzenleniyor.
2001 senesinde Japonya`da düzenlenen en iyi yerel kıyafetler yarışmasında, Damallı Halk Eğitim öğretmeni Fidan Atmaca'nın yaptığı, ilçenin adıyla özdeşleşen Damal Türkmen Bebeği birinci seçilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra Damal, nahiye olarak 21 köyle birlikte Kars'ın Posof İlçesine bağlanmıştır. Damal 1954-1958 tarihleri arasında Kars'tan ayrılarak Ardahan İlçesine bağlanmıştır. Hanak Nahiyesinin 1958 tarihinde İlçe statüsüne getirilmesi sonucu köyleriyle birlikte Hanak İlçesine bağlanmış, 1972 yılında belediye kurularak kasaba statüsüne dönüşmüştür. 1992 yılında Ardahan'ın il olması ile Damal da ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Seyitören Köyü Kızlar Kalesi, Otağlı Köyü Gacibe Kalesi, Üçdere Köyünde yıkılmış durumda olan Karanlık Kale ve Çala Manastırı vardır. Konuksever Mahallesinde bulunan kilise ve Obrucak Köyü içerisinde bulunan anıt mezar bulunmaktadır.

Coğrafî Konumu
Damal ilçesi, Ardahan ile Posof ilçesi karayolu üzerinde kurulmuştur. İlçe batı ve güneyde Hanak ilçe sınırı, doğuda Çıldır ilçe sınırı ve Gürcistan sınırı, kuzeyde de Posof ilçe sınırı ile çevrilidir. Arazi engebeli olup her tarafı tepelerle çevrili, yılın 7 ayı karlarla kaplı kuzey batısında kar ve dumanıyla ünlü Ilgar dağı (2918 m), doğusunda Sivridağ (2885 m) ve Keldağ’ın (3033 m) yer aldığı tipik bir Doğu Anadolu ilçesidir.
İlçenin yüz ölçümü tahmini olarak 280 km²'dir. İlçenin suyu Ilgar dağından alınan Patpat adı verilen membadan temin edilmektedir. Yeni geliştirilen diğer bir su kaynağı da Araplar mevkiindeki Harun’un yataklarıdır.
Yörede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yağış ülke ortalamasının altındadır. Kışın -30 dereceye düşen soğuk, yöreyi olumsuz etkilemektedir. Rakım ilçe merkezinde 2.200, yaylalarda 2.500 metreyi bulmaktadır.


Ekonomi
İlçemiz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunun yanı sıra, büyük kentlere mevsimlik işçilik için gidiş de gelir kaynakları arasındadır.
Karasal iklimin hüküm sürmesi, kışın sert ve uzun geçmesi nedeniyle sebze, bağ ve bahçe ziraatı yapılamamaktadır.
İlçe genelinde ekilir biçilir arazi toplamı 73.735 dekar olup bunun %34.8'inde arpa, % 19,4'ünde çavdar, % 8'inde buğday, % 1,85 inde yem bitkileri ve çok az miktarda yulaf ve patates üretimi yapılmaktadır.
İlçede bitki florası çok kaliteli bal üretimine müsait olmasına rağmen, arıcılık sadece köylerde bir yan gelir olarak yapılmaktadır.

23g24

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

22 Şubat 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
25 Ocak 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası
25 Ocak 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası