Arama

Selendi - Manisa

Güncelleme: 11 Eylül 2012 Gösterim: 1.682 Cevap: 1
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
4 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Selendi - Manisa
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 22.648
  • Şehir nüfusu: 6.609
  • Köy ve belde nüfusu: 16.039
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Yüzölçümü: 8411 km²
  • Rakım: 390 metre
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Ege
  • İl: Manisa
  • Posta kodu: xxxxx
  • Alan kodu: 0236
  • Plaka: 45
  • Kaymakam: İsmail Kaya
  • Belediye başkanı: Nurullah SAVAŞ(MHP)
Selendi. Manisa ilinin en küçük ilçelerindendir. 1954 yılında, 6324 numaralı karar ile kurulmuştur. Manisa'ya 155 km., Uşak'a ise 70 km. mesafede yer alır.İlçe sınırlarından Gediz Nehri'nin önemli kollarında biri olan Selendi çayı geçer. Asıl geçim kaynağı tütüncülük, hayvancılık ve tarımdır. Ayrıca Pınarlar, Eskin, Terziler, Kürkçü ve Hacıhaliller köylerinde son yıllarda kirazcılık artmıştır. Kınık köyü piknik alanı, Gavur evleri kaya mezarları, Bayraklı anıtı Selendi'nin gezilebilecek yerleridir. Merkez nüfusu 8.108'dir. Köyleri de dahil toplam nüfusu 26.500!dür fakat son 50 yıldır sürekli göç veren ilçenin göç eden kişileri de hesaba katıldığında nüfusu 77.000'i geçmektedir. Manisa'nın en az yoğunluklu ilçesidir. Ayrıca ilçede eskin köyünde bulunan altın-kurşun-krom karışımı maden rezervi bir müddet işletilmiş fakat madenin 49 yıllık kullanım hakkını elinde bulunduran bulgaristanlı firmanın bu ülkede iflas etmesi sonucu maden kapatılmıştır ve yıllardır atıl olarak durmaktadır. Bunların yanında gediz nehrinin en büyük kolu olan selendi çayı kış aylarında gediz nehrinden daha fazla su taşır. İlçenin Yaşar AKGÜN Asım Öztürk, Ali Osman Dönmez, Serdar Çimen, Sedat GÜNAY ve Oktay AKYÜZ gibi kitapları yayınlanmış yazar ve şairleri vardır. İlçenin tarihinde aldığı en büyük yatırımlar; tekel yaprak tütün depolama işletmeleri ve yatılı ilköğretim bölge okuludur. Selendi'nin tarhana, höşmerim, keşkek ve yufkası meşhurdur. ilçede üretilen Amerikan tipi küçük yapraklı tütünler çok değerlidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kurtuluş Savaşında aşağı güllüce ve kınık mevkiinde şiddetli çatışmalar geçmiştir. 44 köyü, 11 mahallesi bulunmaktadır.

Tarihi
Selendi Kasabanın adı, Kara Selendi civarında kalıntılarına rastlanmış, eski Lidya kenti, Slandos'tan gelir. Lidya şehri, başkent Sard'a bağlı idi. M.Ö. 7. yüzyılda Pers Kralı Kross'un baskıları ile gerilemeye geçmiştir. Bu süreç sonunda perslerin yönetimine geçmiştir. Büyük İskender'in ilerlemesiyle, şehir M.Ö. 332 yılında makedon egemenliğine girmiştir. Makedon egemenliğinin zayıflamasıyla Bizans İmparatorluğu'nun hükmüne girmiştir.

İlçedeki Türk egemenliğini ancak, Germiyanoğulları sağlayabilmiştir. Germiyan oğlu Yağız Ali Şir Bey Selendi'yi, Kula ve Alaşehir ile birlikte 1282 yılında ele geçirmiştir. Bu dönemde, yönetimsel olarak, kent Kula'ya bağlıdır. Daha sonra, Osmanlı Devleti'nin gelişimi ile kontrolü osmanlılara geçmiştir.
I. Dünya Savaşı'ndan sonraki Yunanistan işgalinden sonra, Türkiye hakimiyetine 3 Eylül 1922 yılında geçmiştir.

1954 yılında ilçe olmuştur. İlk kaymakamı Selahattin Aydemir'dir. 2010 yılı ocak ayında romanlar ile yerel halk arasında olaylar çıkmış. Bu olayların sonucunda romanlar ilçeyi terketmek zorunda kalmıştır.

Mahalleleri
  • Bekirağalar Mahallesi
  • Eski Cami Mahallesi
  • Hacıhaliller Mahallesi
  • Fatih Mahallesi
  • İnnice Mahallesi
  • Kurtuluş Mahallesi
  • Şerefiye Mahallesi
  • Yeni cami Mahallesi
  • Yıldız Mahallesi
  • Karşıova Mahallesi
  • Zafer Mahallesi
Egitim
  • Selendi merkezde 5 lise bulunmaktadır.Bunlar;
  • Selendi çok Proğramlı Lisesi
  • Selendi Anadolu Öğretmen Lisesi
  • Selendi Anadolu Lisesi
  • Selendi Sağlık Meslek Lisesi.
  • Selendi imam hatip lisesi.
  • Selendi merkezde 5 ilköğretim okulu bulunmaktadır.
  • Atatürk ilköğretim okulu
  • Üçeylül ilköğretim okulu
  • Cumhuriyet ilköğretim okulu
  • Fatih ilköğretim okulu
  • Yatılı bölge ilköğretim okulu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
11 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Selendi - Manisa
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Manisa iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları Selendi Çayı çevresindeki düzlükleri ve dalgalı kesimleri kaplar. Geçim tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanır. Kasaba, Selendi Çayı'nın geniş vadi tabanında, Kula'ya 41 km. uzaklıktadır. Yüksekliği 550 m., yüzölçümü 751 km2, ilçe nüfusu 26.312, merkez nüfusu 7.380 (1997).

Bu gün Manisa İline bağlı bir ilçe olan Selendi, 1282 yılına kadar Latince ismi ile “Slandos” olarak anılmakta idi.Slandos şehri İlçemize bağlı Karaselendi Köyünün harabelerinin olduğu yerde kurulmuş olup, bu şehir M.Ö.7.Yüzyılda “Lidyalılara”ait ve Lidyalıların başkenti Sard’a bağlı idi.

Lidya devletinin M.Ö.7.Yüzyılda Pers Kralı Krios’un baskınına uğraması ile Sard ve Slandos şehirleri büyük yıkımlar görmüştür.Bu şekilde Slandos şehri Lidyalılar’ın elinden çıkarak Persler’in egemenliği altına girmiştir.

Makedonya Kralı Büyük İskender’in Pers Kralı 2.Darius’u yenip Pers İmparatorluğu’nu Makedonya himayesine almasıyla; M.Ö.332 yılında şehir bu kez de Makedonya ya geçmiş ve Makedonya devletinin çökmesine müteakip, M.Ö. 3.Yüzyılda Slandos şehri Doğu Roma İmparatorluğunun himayesine girmiş ve M.S.1282 Yılına kadar da Bizanslıların hükümranlığı devam etmiştir.

Kösedağ (1242)Savaşı sonrasında çöken Selçuklu devletinden sonra sarsılan Anadolu’ya Moğol baskısıyla Orta Asya’dan boy boy göç eden Horasan Uç Türkleri,Anadolu’da küçük küçük beylikler kurmaya başlamış;bu şekilde Anadolu’da beylikler devri başlamıştır.

İşte Germiyan Beyliğinin kurucusu Germiyan(Yağız) oğlu Alişir Bey M.S.1282 yılında Alaşehir ve Kula ile birlikte Selendi’yi de Bizanslılardan geri almış ve bu tarihte Selendi ilk defa Türk topraklarına katılmıştır.Daha sonra (1399-1400) yıllarında Kula ve Selendi Osmanoğulları’na katılmış ve Bursa’ya bağlanmıştır.Artık Selendi bu suretle Osmanlı topraklarının bir parçasıdır.

Selendi ilçesi daha sonra Bursa’dan alınarak Manisa Sancağına bağlanmış,Ülkemizin düşman istilasından ilçemizde nasibini almış, 3 Eylül 1922 yılında ise düşman işgalinden kurtulmuştur.Bu nedenle 3 Eylül Selendi’nin kurtuluş olarak her yıl kutlanır.Cumhuriyet döneminde Kula ilçesine bağlı bir nahiye iken 1954 yılında Manisa’ya ilçe olarak bağlanmış ve günümüze kadar da bu konumunu sürdürmüştür.

Sosyal Yapı

Selendi - Manisa

Selendi ilçesi 1954 yılında 6324 sayılı Kararla kurulmuştur. Nüfus memurluğu (müdürlüğü) de 01.06.1954 tarihinde teşekkül ettirilmiştir. Daha önce Kula ilçesine bağlı bucak merkezi durumunda idi. Bu gün yeni köylerle beraber toplam 44 köy bulunmaktadır. İlçe merkezinde 11 tane mahalle bulunmaktadır.

22 Ekim 2000 ‘de yapılan nüfus sayımında :
1. Bekirağalar Mahallesi : 142
2. Eski cami Mahallesi : 492
3. Hacıhaliller Mahallesi : 160
4. Fatih Mahallesi : 750
5. İnnice Mahallesi : 214
6. Kurtuluş Mahallesi :1.209
7. Şerefiye Mahallesi :1.350
8. Yeni cami Mahallesi :1.051
9. Yıldız Mahallesi : 334
10. Karşıova Mahallesi : 655
11. Zafer Mahallesi
Özel Bölgeler : 630
Şehir parekendesi : 141
TOPLAM ŞEHİR MERKEZİ :8.100
TOPLAM KÖYLER NÜFUSU :18.826
Genel Toplam Nüfusu ise :26.933
Selendi tarihi boyunca ağırlıklı olarak hayvancılıkla geçimini temin etmiş bir ilçedir. Bu gün hala bu durum devam etmektedir. Hayvancılık olarak bu gün kırsal alan yerine besi hayvancılığı ve dolayısıyla mandofon ve hoşdeyn cinsi sığır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Köylerde ağılıklı olarak koyun, keçi türü hayvanlar yetiştirilirken,kümes hayvanlarından özellikle tavuk ta yetiştirilir. Deve, at, eşek ve katır eskiden ulaşım ve yük taşıma aracı olarak sıkça kullanılmakta idi. Bu gün bu hayvanlar adeta damızlık gibi oldukça azaldı.

İlçenin 850 kilometre kare olan yüzölçümü kullanım olarak şöyle sıralanmaktadır:
Ekilen alanlar : :%34 (25.600 hektar)
Ormanlar ve fundalık alanlar:%34 (24.490 hektar)
Çayır ve mera alanları :%14 (14.510 hektar)

Arazinin 1.432 hektarı sulanmaktadır. Yerleşim alanları,dere yatağı:%18 civarında olduğu ilçe Tarım ve Ziraat Müdürlüğünün verilerine göre belirlenmiştir. Bu dilim içinde de ekilen %34´lük arazinin ise yüzde olarak dağılımı şöyledir:Hububat %46, :Endüstri bitkileri %16, Nadas alanı %20, Baklagiller %11 ,Sebzelik %3, Yem bitkileri %2, Meyvelik %1, kavaklık %1 olarak tespit edilmiştir. Görülüğü gibi ekili alanların yarısına yakın bölümünde hububat ikimi ve onu takibinde endüstri bitkileri yer almaktadır. Halkın geçim kaynağı olarak tahıl ürünlerinden buğday, arpa, nohut, susam, mercimek gibi bitkiler almaktadır.

MAHALLELER
Bekirağalar Mahallesi, Eski Cami Mahallesi, Hacıhaliller Mahallesi, Fatih Mahallesi, İnnice Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi, Şerefiye Mahallesi, Yeni Cami Mahallesi, Yıldız Mahallesi, Karşıova Mahallesi, Zafer Mahallesi

Ulaşım ve Altyapı

Çok Eski yıllarda ulaşım tamamen at, eşek, deve veya katır sırtında yapılırken bugün çok daha modern bir yapıya kavuşmuştur. 1960´lı 1970´li yıllarda tamamen ilkel olan taşımacılık sistemi, günümüzde de olduğu gibi çevre yerleşim şehirlerinden Kula, Salihli ,Simav, Uşak ve Demirci ilçelerine yapılmaya devam etmektedir. İlçe merkezi bu ilçelerin ortasına yakın bir bölümünde yer almaktadır. Buna göre: Ankara-İzmir karayoluna:16 km. Selendi-Simav 56 km Selendi -Demirci 60 km Selendi -Uşak 77 km Selendi -Salihli 86 km Selendi -Kula 38 km dir. İlçemizin ilimize olan uzaklığı ise 158 kilometredir. İlçenin sınır köyleriyle yukarıdaki ulaşım merkezleri mesafesi yarıya düşmektedir. Ulaşım merkezleri arasındaki yol durumu da şöyledir:

Selendi-Kula arasında mevcut iki yol bulunmaktadır. Bunlardan birisi tamamen halk tarafından yapılmış döşeme bir yoldu. Eski uzunluğu 44 km olan bu yol günümüzde Kara yoları tarafından yapılmış olup kısmen kumlanmış olmakla birlikte hala eksiklikleriyle ulaşım yapılır durumdadır.

Yeni haliyle 38 kilometreye kısalarak asfaltlanan bu eski yol, Kula´ya yakın köylerin ulaşımında ekseriyet itibariyle kullanılmaktadır. Bu yol güzergahında genellikle ilçe köylerinin bulunması ulaşım için avantaj kabul edilmektedir. Karaselendi, Yukarıgüllüce, Aşağıgüllüce, Çalıklı, Çampı-narı, Çamyayla, Selmanhacılar Çamlıca, Pabuçlu, Kurşunlu ve Çansa köyleri bu yol güzergahında olup, bu yoldan istifade etmektedirler.

Selendi-Kula arasındaki ikinci yol ise İzmir-Ankara asfaltına 16 km mesafede ilçenin güney istikametinde seyretmektedir. Asfalt olan bu yol hala ilçenin en işlek yoludur. Selendi-Kula arası bu yoldan 38 km mesafededir. Kula, Salihli,Turgutlu, Manisa, İzmir yolculuğu Ankara -İzmir kara yolundan sağlanmaktadır.

Ana yola yakın olması yurdumuzun muhtelif yerlerine gidiş-geliş için kolaylık sağlamaktadır. Selendi-Ankara asfaltı arasında ise sadece yol güzergahında bir köy bulunmaktadır. Selendi-Simav arası ilçenin ikinci bir ulaşım bağlantısıdır. Son l0 yıldır ulaşıma işlek durumda açık olan bu ikinci bağlantı ise asfalttır. Halen bu yoldan genellikle Simav-Kuşu arabaları çalışmaktadır. Sabah-akşam karşılıklı olarak 4-5 araba Simav - Selendi - Kula - Salihli - Turgutlu - Ahmetli - İzmir istikametine gelip-gitmektedir. Bu durum Selendi için de ulaşım yönünden büyük faydalar sağlamaktadır.

Selendi´-nin Şehirlioğlu, Kayranlar, Yenice, Çıkrıkçı,Terziler, Pınarlar, Tepeynihanköyleriyle; Simav´ın Karacahisar, Yeşilköy köyleri ve Kuşu nahiyesi bu yol güzergahında yer almaktadır. Dolayısıyla ilçenin buradaki köyleri de ulaşımdan istifade etmektedir. İlçe taşıma vasıtaları yönünden oldukça iyi durumdadır. Çok kişi geçimini bu yolla tedarik etmektedir.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

 Manisa
29 Mayıs 2015 / Misafir Türkiye Coğrafyası
12 Temmuz 2015 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası