Arama

Ortaköy - Çorum

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 1.478 Cevap: 1
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
12 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Ortaköy - Çorum
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 8.124
  • Şehir nüfusu: 2.417
  • Köy ve belde nüfusu: 5.707
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • İl: Çorum
  • Posta kodu: 19950
  • Alan kodu: 0364
  • Plaka: 19
Çorum ilinin bir ilçesidir. Çorum il merkezine yaklaşık 53 Km. Güney doğu mesafede bulunmaktadır. Çorum'un doğal güzellikler ile dolu ilçelerinden biridir. İncesu Kanyonu, Karlıca yaylası ve Aşdavul mağarası görülmeye değer olan doğal güzelliklerdendir. Ayrıca Hitit uygarlığına ait önemli veriler elde edilen Şapinuva ören yerinin de mutlaka görülmesi gerekmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Tarihi
Ortaköy ilçesinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Orta Asyadan gelen Türkler üç kabile halinde yöreye yerleşmişlerdir. İlçe merkezinin kuzeydoğusunda bulunan Asraköy, batısında buluna Pınarköy ve ilçe merkezini yerleşim yeri olarak seçmişlerdir. Ortaköy bu iki köyün arasında kaldığı için bu adı almıştır. Pınarköy ve Asraköy Ortaköyle birleşmiş Ortaköy'ü meydana getirmiştir.(akif tüzün)

Coğrafya
40' 11¨ 38¨ ve 40° 27' 21¨ kuzey enlemleri ile 35° 03' 47¨ ve 35° 35' 01¨ doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlçe orta Karadeniz bölgesiyle İçanadolu bölgesi arasında kalan geçiş bölgesinde bulunmaktadır.
Çorum ilinin 53 Km. güneydoğusunda bir ilçe merkezidir. Yöre; Çorum, Amasya ve Yozgat illerinin sınırlarının kesiştiği sahada bulunmaktadır. İlçe , Orta Anadolu’nun kuzeyinde, Karadeniz dağlarının güneyinde bulunan ve Anadolunun Kafkasya yönünden bir giriş yolu olan Kelkit vadisinin sonunda yer alır. Doğusunda Amasya güneybatısında Yozgat bulunmaktadır.
İlçenin genelinde arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. Ortaköy kuzey, güney ve batı yönlerinden dağlarla çevrilidir. En yüksek nokta batı ve kuzey yönünde kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu uzanan Karadağ kütlesi üzerindeki Mundar gölbaşı tepesi oluşturur. İlçenin güneyinde kıran dağları, bir km. kuzeyinde ise çal dağlık kütlesi bulunmaktadır.
Yörenin bulunduğu plato alanı son derece sık bir vadi, ağı ile parçalanmış durumdadır. Oldukça dalgalı olan bu plato akarsular ve tali kolları ile çok fazla parçalanmıştır.
İlçenin en yüksek rakımı 800 metre olup, yüz ölçümü 238 km² dir . İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği ise 700 metredir. Fığla tepesi 1081 m. Gündoğdu Dağının en üst zirvesi ise 1383 m. yüksekliktedir.

İklim
İlçe merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 10.8 °C dir . Yörede ortalama sıcaklığın en düşük olduğu ay 0.8 °C ile ocak ayı, en yüksek olduğu ay ise 20.4 °C ile ağustos ayıdır. Karasal iklim hakimdir.

Ekonomi
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halkın %80'ine yakını tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Tarım arazisi 14.560 ha. Dır. Bunun %6'sı sulanabilir, %94'ü kuraktır. Belli başlı tarım ürünleri, buğday,arpa,fiğ,nohut,şeker pancarı, mercimek, çeltik, haşhaştır. 2003 verilerine göre, ilçeye ve köylerde 60 bin dekar buğday, 34 bin dekar arpa,8 bin dekar haşhaş, 20 bin dekar nohut,1000 dekar mercimek, 4 bin dekar şeker pancarı, 3 bin dekar soğan ekimi yapıldığı anlaşılmaktadır. Üretilen bu ürünler, çevre il ve ilçelerde pazarlanmakta, bir kısmı da evde tüketilmektedir. Bağcılıkta ilçede önemli bir tarım faaliyetidir. Bal üzüm diye adlandırılan sofralık ve pekmezlik üzüm yetiştirilmektedir. Fakat ilçe genelinde bunların ticaret yapılmamakta, genellikle üzümler yazın yenmekte ya da pekmez yapılmaktadır. İlçede büyükbaş hayvan sayısı 5.845, küçükbaş hayvan sayısı 5.230 dur. İlçede hayvancılık 1995lerde bile temelde aile tüketimini karşılamaya yönelik geleneksel yapısını sürdürmektedir. Hayvan ürünleri aile içinde tüketildikten sonra kalanı yerel pazarlarda satılır. Hayvanlar çevre arazilerinde otlatılmaktır, kışında ağıllarda besiye alınmaktadır. İlçede arıcılık yapanlarda bulunmaktadır. Fakat arıcılık çok eskiden beri yapıla gelen bir faaliyet olmasına karşılık büyük bir ilerleme kaydedilmemiştir.(akif tüzün)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ortaköy, Çorum
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Çorum iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları kuzeyde Mecitözü, doğuda Göynücek, güneyde Çekerek, batıda Alaca ilçeleriyle çevrilidir. Karadağ kütlesi başlıca yükseltisidir. Çekerek Suyu'nun suladığı topraklarda tahıl, şekerpancarı tarımı ve hayvancılık yapılır. İlçe, Karacahip Deresi Vadisi'nin kuzeyinde yer alır. İle 58, Amasya'ya 76 km uzaklıktadır. Yüksekliği 800 m., yüzölçümü 242 km2, ilçe nüfusu 12.854, merkez nüfusu 4.136 (1997).

theMira

Benzer Konular

 Çorum
28 Kasım 2012 / Mystic@L Türkiye Coğrafyası
11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
9 Haziran 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası
17 Mayıs 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası