Arama

Kocaeli (İzmit)

Güncelleme: 1 Ocak 2010 Gösterim: 146.301 Cevap: 40
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kocaeli ili adını, 1320 senesinde İzmit ve havalisini fetheden Akça Kocadan alır.

Sponsorlu Bağlantılar
Coğrafi Konumu
Kocaeli, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde, 29°22'-30°21' doğu boylamı, 40 D 31 '- 41*13' kuzey enlemi arasında yer alır. Doğu ve güneydoğuda Sakarya, güneyde Bursa illeri, batıda Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir. Kocaeli ilinin yüzölçümü 3.505 km 2 'dir. Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunmakta­dır. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir denizyoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Gebze ile İstanbul arasında akan Kemiklidere' nin doğusundan geçer. Güneybatıda İstanbul-Kocaeli sınırı İzmit Körfezi'nin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son bulur. Bursa sınırını Sa­manlı Dağları'nın tepelerinden geçen hat oluşturur. Güney­doğuda bu sınır Maşukiye' nin hemen yanındaki Sapanca Gölü kıyısında Sakarya iline dayanır.

Dağlar
Sakarya Irmağı'nın batı yakasından başlayarak Pamukova ve İznik Gölü'nün kuzeyinde Bozburun' a kadar uza­nan Samanlı Dağları İzmit, Sapanca ve Adapazarı çöküntü alanına hâkim bir konumdadır. Samanlı Dağları'nın en yüksek noktası 1.601 m' ye erişen Keltepe'dir (Kartepe). İldeki diğer önemli dağlar Dikmen Dağı (1.387 m), Naldöken Dağı (1.125 m), Naz Dağı (917 m) ve Çene Dağı'dır (646 m).|

Ovalar ve Platolar
Başlıca ovalar İzmit kenti ile Sapanca Gölü arasında uzanan düzlükler ile Dilovası'dır. Bir peplen olan Kocaeli Yarımadası'nın il sınırları içinde kalan bölümü dalgalı düzlükler­den oluşur.

Akarsular
İl topraklarından kaynaklanan suların bir bölümü Ka­radeniz'e, bir bölümü de Marmara Denizi'ne ulaşır. Kocaeli Yarımadasında uzanan dağların sırtı İzmit Körfezi ve Mar­mara'ya daha yakın olduğundan Karadeniz'e dökülen akar­sular daha uzundur. Gebze'nin Tepecik köyü yakınlarından doğan 71 km uzunluğundaki Riva (Çayağzı) Deresi İstanbul Boğazı giri­şinin doğusunda Karadeniz'e dökülür. Ağva Deresi de denen Göksu Deresi Karayakuplu köyü yakınlarından çıkar ve Ağva'da Karadeniz'e ulaşır. Yine Karadeniz'e dökülen Yulaflı Deresi'nin uzunluğu 43 km'dir. Üzerinde İstanbul kentine su sağlayan Darlık Barajı bulunan Darlık Deresi de il toprak larından doğar. Denizli köyünden doğup Karadeniz'e dö­külen Kocadere'nin uzunluğu 50 km'dir. İ! topraklarından doğup, il sınırları içinde Karadeniz'e dökülen başlıca akarsu Kandıra ilçesindeki Sansu'dur. Sakarya Nehri'ne Karadeniz'e dökülmeden önce katılan son akarsu olan Kaynarca Deresi de Kandıra ilçesinden doğar. Samanlı Dağları'ndan doğan Kirazdere İzmit kentinde körfeze dökülür. Bu dere üzerindeki Kirazdere Barajı'nın yapımı 1997'de tamamlanmıştır. Gebze ilçesindeki Dilovası Deresi'nin uzunluğu 12 km'dir. Pelitli kö­yünün güneyinden ve Tavşanlı köyünün kuzeyinden geçerek İzmit Körfezi'ne dökülür.

Göller
Batı bölümündeki 7 km'si Kocaeli sınırları içerisinde kalan Sapanca Gölü'nün yüzölçümü 47 km2dir. İzmit kentine su sağlayan Kirazdere Barajı'nın ardında yer alan yapay göl ise 1,74 km2lik bir alanı kaplar. Bir başka yapay göl de İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin su ihtiyacını karşıla­mak için yaptırılan barajın ardında su toplanması sonucu oluşan Yuvacık Baraj Gölü'dür.

İklim
Körfez kıyılarıyla Karadeniz kıyısında ılıman, dağlık kesimlerde daha sert bir iklim hüküm sürer. Kocaeli ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş oluştur­duğu söylenebilir. İl merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, zaman zaman karlı ve soğuk geçer. Kocaeli'nin Karadeniz'e bakan kıyıları ile İzmit Körfezi'ne bakan kıyılarının iklimi arasında bazı farklılıklar göze çarpar. Yazın körfez kıyılarında bazen bunaltıcı sıcaklar yaşanırken Karadeniz kıyıları daha serindir- İl merkezinde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 41,6°C (11 Ağustos 1970), en düşük hava sıcaklığı -8,7°C (4 Şubat 1960), yıllık ortalama sıcaklık ise 14,8°C'dir. Karadeniz kıyısında yıllık ortalama yağış miktarı 1.000 mm'yi aşar. Bu miktarı güneye doğru gidildikçe azalır, İzmit'te 800 mm'nin de altına düşer (784,6 mm). Samanlı Dağlan'nın kör­feze bakan yamaçlarında iklim Karadeniz kıyılarına benzer. Yağış miktarı da bu kesimde farklıdır. Rüzgârlar kışın kuzey ve kuzeydoğudan, yazları ise kuzeydoğudan eser.

Bitki Örtüsü
Kocaeli'nde bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülür. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe Karadeniz kıyısına özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlar. Samanlı Dağları ile Karadeniz kıyısı ardındaki alanlar sık ve nemcil ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar daha çok kayından oluşur; bazı kesimlerde kayına gürgen, kestane ve meşe de karışır. Samanlı Dağlan'nın yüksek kesimleri iğneyapraklılarla örtülüdür. İzmit Körfezi'nin kuzey ve doğu­sunda Akdeniz iklimine özgü makilere rastlanır. Eskiden kör­fezin kuzey kıyılarında yaygın olan zeytinlikler kent ve sanayi alanı elde edilmesi amacıyla yok edilmiş durumdadır. Tahrip edilen ormanlık alanlar step bitkileri ve yalancı makilerle kaplıdır.

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
YERLEŞİM:

Sponsorlu Bağlantılar
Kocaeli, İzmit Körfezi’nin iki yanında kuzeyde Karadeniz kıyısından, güneyde Samanlı dağlarının doruklarına kadar uzanır. Batıda İstanbul, doğuda Sakarya ili ile sınrlı olan il, körfezi ile Marmara’ya, Kandıra ile Karadeniz’e açılır.
3698 km2 yüzölçümü olan Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin yüzölçümü olarak en küçük illerinden biri olmasına rağmen, nüfusu birbuçuk milyon kişi olup, %4.3 yıllık artış hızına ile, ülkenin nüfus artışı en yüksek olan ikinci ilidir.
Kocaeli iline bağlı olan ilçeler, Gebze, Körfez, Gölcük, Karamürsel, ve Kandıra’dır.

TARİHÇE:

Marmara Bölgesi’nin Kuzey doğu kesiminde yer alan Kocaeli, tarihi gelişimi M.Ö.ki yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir.
İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır.
Asya ve Avrupa doğal geçiş yolları üzerinde önemli bir kültür, ticaret ve jeopolitik köprü işlevi gören kent, M. Ö. bugünkü İzmit’in güney doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen Megaralı göçmenler tarafından M.Ö. 712 yılında kurulmuş ve Astakoz adını almıştır. Kent, M.Ö. 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, M.Ö. 500-435 yılları arasında bağımsız bir kent olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. M.Ö. 262 yılında Astakoz halkı, bugünkü İzmit’in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiş ve kent Bithynia kralı olan Nikomedes dolayısıyla Nikomedya adını almıştır. Nikomedya 1331 yılında Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.
İzmit ilk olarak 11. yy ‘ın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı. (1078) Daha sonra Haçlı Seferleri sonunda kısa bir süre Haçlı Ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafından işgal edildi. Türk egemenliğine kesin olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 yılında Uçbeyi akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti’ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden olan Akça Koca’dan almıştır.
Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit arasında işleyen ve 1873 yılında Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonra İzmit’in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başladı.
I. Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 27 Haziran 1920 de Türk Orduları tarafından işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet Döneminin başlarında İzmirt Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 1950’ li yıllardan sonra hızla gelişerek büyük bir sanayi ve ticaret merkezi haline geldi.



mydarling24 - avatarı
mydarling24
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #3
mydarling24 - avatarı
Ziyaretçi
Kartepe (Kocaeli)
İzmit Maşukiye'ye 2.5 saat süren minibüs yolculuğuyla ulaşırız. Kartepe Kuzuyaylaya doğru aracımızın çıkabildiği en son noktaya kadar çıkıyoruz. Burda araçtan ayrılıp Kuzuyaylaya yürüyüş yaparız. Kuzuyaylada öğle yemeği molasından sonra Altıoluk Yaylasına yürüyüş yapıyoruz. Yayladan sonra tekrar yürüyüşümüz başlıyor ve uzunca bir yürüyüşle aracımıza geri dönüyoruz. Maşukiye'ye geri dönüp vadi içinde biraz mola veriyoruz. Burda isteyenler alabalık çiftliklerinde balık yeme fırsatı bulabilirler.
Not: Hava şartlarına göre programda değişiklik yapılabilir.


Serindere Kanyonu (Kocaeli)
Serindere’ye önce İzmit’ten Yalova’ya giden yoldan Kullar kasabasına giderek, oradan da Serindere nahiyesine giderek ulaşıyoruz. Serindere, Kirazlıdere’yi oluşturan iki dereden biri. Serindere uzun ve dik bir kanyonun içinden aktığından mecburen dere içi yürüyüş yapmak zorundayız. Dere oldukça kaygan taşlarla kaplı ve suyu soğuktur. Dere içinden 1.5 saat yürüdükten sonra geri dönüyoruz. Yemek yedikten sonra Kirazlıdere’yi oluşturan ikinci dere olan Sıcakdere’de kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra İstanbul’a hareket ediyoruz. Bu parkur grubun yapısına ve isteğine göre sadece Serindere içinde yürüyüş olarakta gerçekleştirilebilir.

İLİMİZ
KOCAELİ' NİN KONUMU :
Kocaeli ; Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmara Denizi'nin ve Marmara Bölgesi'nin doğusunda yer alır.Merkez ilçe İzmit olup, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Körfez ve Derince olmak üzere toplam yedi ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 3.505 kilometrekaredir.İl nüfusu 1997 sayımına göre 1.177.379 olup kilometrekareye 343 kişi düşmektedir.
KOCAELİ' NİN TARİHÇESİ :
İzmit ve çevresinde tarih öncesi çağlardan yaklaşık olarak M.Ö 3000 'den itibaren insanların yaşamakta olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.İlk kanıtlar M.Ö 12 yy'a kadar dayanmaktadır. Bu tarihlerde Frigler bölgeyi ellerinde tutmuş, ardından Yunanistan'ın Megara şehrinden kendilerine yeni bir yerleşim yeri aramak için göçen bir grup, şimdiki Başiskele mevkiinde Astakoz adını verdikleri şehri kurmuşlardır. Daha sonra Trakia kralı Lysimakhos'un Astakoz'u tahrip ettirmesiyle bugünkü İzmit'inde üzerinde bulunduğu yamaçlara Nikomedia'yı kurmuşlardır. Bitinya Krallığı'nın merkezi Nikomedia , büyük Helenistik Şehir olur.III.Nikomedia zamanında Bitinya Roma egemenliğine girmiştir. Daha sonra 11yy'ın son çeyreğinde , Selçuklular tarafından işgal edilir. I.Haçlı Seferi'nde geri alınan Nikomedia daha sonra tekrar Selçuklular'a geçer. Orhangazi zamanında Osmanlı egemenliğine girer.Önceleri İznikmid adı alan bu şehir sonra İzmit olarak benimsenmiştir.
1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı olan İzmit bu tarihten sonra ayrı bir kent olmuştur.İstikbal Harbi öncesi İngiliz ve Yunanlı kuvvetlerin işgalinde kalan şehir 28 Haziran 1921 'de kurtarılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra da Kocaeli vilayetinin merkez ilçesi olmuştur.
KOCAELİ HAKKINDA GENEL :
Kocaeli sanayi ve endüstri kentidir.Önemli sanayi işletmeleri Tüpraş, İgsaş, Seka, Ford, Hyundai, Pirelli, Goodyear, Metalbox, ÇBS, Pakmaya, Aygaz, Milangaz, Petrol Ofisi, Kordsa, Sakosa, Beksa, Brissa, Ibimsa, Enerjisa, Çelikkord, Nuh Çimento, Marshall, Lever, Bayer, Polisan, Mannesman Boru, Federal Moğol İzmit Motor Piston, Koruma Tarım A.Ş., Dupont Boya Sanayii gibi kuruluşlardır. Bazı sanayi işletmelerin merkezleri özellikle İstanbul ve diğer illerde bulunmaktadır. Kocaeli gayri safi milli hasıladan fert başına düşen payda birinci sırada yer almaktadır.
Ayrıca sanayi kenti olarak tanınmasının yanında kültür, sanat ve eğitim kenti olma yolunda ciddi atılımlar yapan bir kenttir.İlimiz sınırlarında bulunan Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü , Tübitak , Tüsside ve Gölcük Donanma Komutanlığının Türkiye ' de önemli bir yeri bulunmaktadır. İlimizde Kocaeli Serbest Bölgesi faaliyete geçmiştir.Kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşımları ile Türkiye 'nin en önemli geçiş noktalarından biridir.
Kocaeli Türkiye genelinde Vergi Gelirleri ve Bütçe Gelirleri Tahakkuk ve Tahsilat itibari ile İstanbul ve Ankara'dan sonra 3.cü sırada, Vergi Gelirlerinin tahsilatını gerçekleşme oranı itibari ile 1.nci sırada yer almaktadır. Bu konumu nedeni ile ilimiz Türkiye ekonomisinde ve Bütçesinde önemli bir yere sahip bulunmaktadır.
Şehre özgü bir tatlı olan pişmaniye ile de dünya çapında bir üne sahiptir.Ayrıca Derince ilçesine ait Çenesuyu, Kandıra ilçesine ait Kandıra bezi, hindisi ve yoğurdu , Karamürsel ilçesine ait sepetleri ve sera çiçekçiliği şehre ait yöresel özelliklerdir.

Şehir gerek sahil kıyıları gerekse tabiat parkları ve doğal vadileriyle görülmeye değer doğal güzellikleri bulunan bir kenttir.


BİR KOCAELİ-İZMİTLİ OLARAK TESEKKUR EDİYORUM
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:46 Sebep: Kırık Link
mydarling24 - avatarı
mydarling24
Ziyaretçi
21 Eylül 2006       Mesaj #4
mydarling24 - avatarı
Ziyaretçi
BENİM KİRİK SEHRİM
EĞİTİM (1999 - 2000)
Cumhuriyetin ilan edilmesinden önce 1890'lı yıllarda bir sancak olan İzmit'te 590 okul bulunuyordu. Bu okulların 538'i İlkokul, 23'ü İdadi, 29'u ise Rüştiyedir. Okullara devam eden öğrenci sayısı ise 10.716'dır.
Cumhuriyetin ilanından sonra geçen 76 yıllık sürede artan nüfus ile birlikte ilköğretimdeki öğrenci sayısı artarken okul ve öğretmen sayısı da önemli miktarlara ulaşmıştır. Hızlı sanayileşme, kentleşme ve İstanbul'a yakınlık gibi etkenler sonucu Kocaeli'de eğitim düzeyi yükselmekte ve hızlı bir biçimde gelişmektedir. İlimizdeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tablolarda görülmektedir.
İLKÖĞRETİM 1999 - 2000
TOPLAMŞEHİRKÖY Öğrenci Sayısı 18083012323657574 Öğretmen Sayısı489131941697 Okul Sayısı 306154132 Derslik Sayısı323418891345 Öğretmene Düşen Öğrenci Sayısı373934 Yatılı Okul Sayısı1 1 Öğretim Şekline Göre Okul Sayısı306 Normal : 118
İkili : 172
Üçlü : -
Diğer : 16
ORTAÖĞRETİM (Lise-Meslek Lisesi) 1999 - 2000
TOPLAMŞEHİRKÖY Öğrenci Sayısı 41210343346876 Öğretmen Sayısı23161898418 Okul Sayısı 987424 Derslik Sayısı14131039374 Öğretmene Düşen Öğrenci Sayısı181817 Yatılı Okul Sayısı Öğretim Şekline Göre Okul Sayısı98 İkili : 13
Normal : 85
Bilgisayar Destekli Eğitime Başlayan Okul Sayısı : 22
Bu okullardaki Bilgisayar Sayısı : 220
Yüksek öğrenim kurumu olarak 2 üniversite ve bunlara bağlı 13 fakülte, 2 yüksek okul, 12 meslek yüksek okulu bulunmaktadır.

YÜKSEK ÖĞRETİM (1998 - 1999)
Üniversite Sayısı : 2
Fakülte Sayısı : 13
Yüksek Okulu : 2
Meslek Yüksek Okulu : 12
Top. Öğretim Üye ve Görevli Sayısı : 1443
Top. Öğrenci Sayısı : 20791
Bilimsel Araştırma Kurumu Sayısı : 29
Enstitü Sayısı : 5

Kocaeli Üniversitesi
1992'ye kadar Kocaeli'de Yıldız Üniversite'ne bağlı Mühendislik Fakültesi ile ona bağlı Meslek Yüksek okulları bulunmaktaydı. 03.07.1992 tarihinde Kocaeli Üniversitesi kurulmuştur. Üniversitenin kurulması ildeki sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı olumlu yönde etkileyerek gelişmeye katkıda bulunmuştur.

Üniversitede; Fen-Edebiyat, Teknik Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Tıp, Hukuk ve İletişim fakülteleri ve çeşitli dallarda eğitim veren yüksek okul ve meslek yüksek okulları bulunmaktadır.

Kocaeli Üniversitesi
Fakülte Sayısı : 8
Meslek Yüksek Okulu : 12
Yüksek Okulu : 2
Enstitü Sayısı : 3
Araştırma Kurumu Sayısı : 29
Öğretim Elemanı Sayısı : 1198
Öğrenci Sayısı : 20000


Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Gebze'de bulunan enstitü lisansüstü eğitim vermektedir.
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Fakülte Sayısı : 5
Enstitü Sayısı : 2
Öğretim Elemanı Sayısı : 245
Öğrenci Sayısı (Lisansüstü) : 791

BİLİMSEL ARAŞTIRMA KURUMLARI
1- TÜBİTAK - Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü
1972 yılında Gebze'de faaliyete geçen enstitünün çalışmalarının esasını sanayi sektöründen gelen projeler oluşturmaktadır. Enstitünün kuruluş amacı; ülkenin bilim, teknoloji, teknolojik sistemler ve yönetim sistemleri alanlarındaki araştırma ve geliştirme gereksinimlerine katkıda bulunmak, araştırma sonuçlarını ortaya koymak, çözümlemek ve bu çözümlerin uyarlanmasını sağlamaktır.
Enstitünün malzeme, elektronik, kimya, gıda teknolojisi, beslenme, fizik, matematik, yöneylem araştırması, makina ve enerji sistemleri gibi bölümleri bulunmaktadır.

2- TÜSSİDE - Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü
Ülkemizin kalkınmasında büyük önem taşıyan nitelikli yönetici yetiştirme amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Gebze'de kurulan, TÜBİTAK ile birlikte yönetilen yüksek düzeyli bir eğitim kurumu olan TÜSSİDE'nin eğitim programlarına katılanlara, gelişmiş ülkelerdeki benzerleri düzeyinde eğitim verilmektedir.

Kocaeli, İstanbul'u Trakya dışında tüm ülkeye bağlayan kara ve demiryolu üzerinde yer almaktadır. Türkiye karayolu ağında trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu kesim, Marmara Bölgesi, bölge içinde de en yoğun eksen İstanbul - İzmit - Adapazarı güzergahıdır. Bölgenin ikinci büyük kenti Bursa 'nın İstanbul 'a bağlantısı da İzmit üzerinden sağlanır.

D100 Karayolu, Valilik Binası Önü Güzargahı
Kocaeli, deniz ulaşımından da yararlanır. Karamürsel - Hereke arsında vapur seferleri düzenlenmektedir. Gebze - Eskihisar'dan Yalova-Topçular'a 24 saat araba vapuru seferleri vardır. Ayrıca İzmit Körfez hattında vapur ulaşımı sağlanmaktadır.
İzmit, İstanbul ve Trakya'yı Anadolu'ya bağlayan demiryolu üzerindedir. Haydarpaşa'dan başlayan demiryolu, kıyıyı izleyerek Gebze'de Kocaeli sınırına girer. İzmit'ten geçerek il dışına çıkan yol, Arifiye'ye (Sakarya) kadar uzandıktan sonra güneye kıvrılarak Bilecik, Eskişehir üzerinden Ankara'ya ulaşır.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:48 Sebep: Kırık Link
mydarling24 - avatarı
mydarling24
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #5
mydarling24 - avatarı
Ziyaretçi
Tarih öncesinden beri kesintisiz iskan gören eski bir kent olan Nikomedia'dan ilk çağın yanı sıra Helenistik, Roma ve Bizans döneminden günümüze ulaşmış az da olsa bazı kalıntı ve buluntular vardır. Bu günkü yeni kent dokusu eski antik yerleşim üzerine kurulduğu için, antik kalıntıların çoğu yeni binaların temelleri altında kalmış durumdadır. Bunlardan taşınabilenler müzede sergilenmektedir.

Akçakoca Anıt Mezarı Kandıra Kefken yolu yakınında, Babadağ'dadır. 1234-1328 arasında yaşadığı sanılan Kocaeli fatihi Akçakoca Bey'e ait anıt mezarın Yapım Tarihi 1974'dür. Dışa açık piramidal gövdeli anıtın merkezinde basamaklarla çıkılan podyum üzerinde Akçakoca Bey'in mezarı yer almaktadır.
Kurtuluş Savaşı sırasında Kocaeli bölgesinde Kuva-yı Milliye hareketlerini örgütleyen, Yahya Kaptan'ın anıt mezarı ise 8 Ocak 1920'de yaşadığı ve öldürüldüğü yer olan Tavşancıl'da bulunmaktadır.


Kaiser Wilhelm Köşkü Hereke kıyısında, eskiden Sümerbank'a ait olan dokuma ve halı fabrikasının sınırları içindedir. Köşk Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in istanbul-İzmit Demiryolu'nun açılışı için İzmit'e geldiğinde kalması amacıyla inşa edildi. İtalyan mimar Raimondo d!Aronco tarafından yapılan köşkün parçaları Yıldız Sarayında hazırlandı ve parçlar Hereke'ye taşınarak üç günde monte edildi. ,
20. yüzyılın başında yapılan Pembe Köşk Yukarı Pazar'dadır. Valilik tarafından onarımı yaptırılan yapı 3 katlı, kagir, giyotun pencereli bir konaktır.

Eskihisar köyünde yer alan Kale, Anadoludaki benzerleri arasında sağlam olarak ayakta kalabilmiş ender yapıtlardan biridir. Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos tarafından dikdörtgen planlı, 4 kapılı ve 10 burçlu olarak yaptırıldığı sanılan kalenin ana girişi iki yuvarlak burç arasından kuzey cephededir. 1995 yılında kale restorasyonu sırasında yapılan temizlik çalışması esnasında Bizans dönemine ait mimari parçalar ortaya çıkarılmıştır. Sur duvarları üzerinde Bizans mimarisini gösteren işlemler mevcuttur. Binanın altında 8 sutunlu ve 15 kubbeli bizans sarnıcı ile 1.025 seyirci kapasiteli tiyatro ortaya çıkarılmıştır.

Ressam, arkeolog ve müzeci Osman Hamdi Bey yazları, 1884'te Eskihisar köyünde köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat olarak yaptırdığı bu evde geçirmiştir. Planlarını Fransız mimarisinden etkilenerek kendisinin çizdiği köşkün yapı malzemelerinin çoğunu yurtdışından getirtmiştir. Köşk I. Dünya Şavaşında karargah komutanına tahsis edilmiş, İsmet Paşa Kurtuluş Savaşına giderken bir kaç gün burada kalmış, 1933'te de Atatürk köşkü ve bahçeyi ziyaret etmiştir. 1987 yılından itibaren müze olarak hizmet veren köşkte Osman Hamdi Bey'in tablolarının röprodüksiyonları segilenmektedir.
Demirciler köyündeki Demirciler Konağı 19. y.y. yapısıdır. Konağın içindeki kalemişi bezemeler ve mimari üslup açısından önemlidir.
19. yüzyıl geleneksel Türk evlerinin bulunduğu Kapanca Sokak ve yakın çevresinde 32 adet korunması gereken yapı bulunmaktadır. Bu sokakda bulunan 18 ev özellikleri yaşatılarak dış cephe ve çatıları İZEYAP tarafından yapılmıştır.
Saatçi Ali Efendi Konağı İzmit, Veli Ahmet Mahallesindedir. 1776 tarihli yapı, İzmit'te günümüze kadar gelebilen en erken tarihli konak özelliği gösterir. Üç katlıdır. Vitraylı çifte camlı, kemerli pencereleri, içte ve dışta kalemişi bezemeleri ile konak geçirdiği restorasyon sonrasında 1987'de Etnografya Müzesi olarak hizmete açıldı.
izmit Mutasarrıfı hasan Paşa tarafından 1863'te yaptırılan Redif Dairesi ikinci ampir üslubunda, yarı kagir kışla tipi bir yapıdır. izmit'in Osmanlı döneminde redif (ihtiyat, yedek) subayları için yapılmış askeri yapılarından olan Redif Dairesinin iç mekan tavan bezemeleri önemlidir.
İzmit kent surları bu gün bile görülebilir durumdadır. Roma dönemine ait dış surlar geniş bir alanı kaplar. Kentin en yüksek bölümünü çevreleyen surlar Bizans dönemine ait iç kaledir.
Her antik kentte olduğu gibi Nikomedia'da da antik çağda şehri çevreleyen surlarla dış etkilere karşı korunmuş bir akropol vardır. Etrafı surlarla çevrili akropolün kalıntıları kentin kuzayindedir.
Kentin Doğu kesiminde ve hastane bayırı denilen yerde antik çağda kente su sağlayan kalıntılar görülmektedir.
Su perileri nymphalara adanmış, İnönü Caddesi'nin bulunduğu bölgede yer alan Nymphaion (anıtsal eşme)'un kalıntıları müzede bulunmaktadır.
Kentin Agorası, DMO binası ve Seka İlköğretim Okulu'nun bulunduğu yerden başlamakta ve Mannesman Boru Fabrikası'nın bulunduğu alana kadar yayılmaktadır.
Sırrı paşa Konağı İzmit, Hazı Hasan Mahallesindedir. İzmit'in ilk mutasarrıfı olan Sırrı Paşa tarafından 19. y.y.'ın ikinci yarısında yaptırıldı. İki katlı konağın yüksek bahçe duvarlarında kullanılan taşlardan bir bölümü antik yapı kalıntılarına aittir. Konağın İç Mekan duvar bezemeleri Dolmabahçe Srayının restorasyonu için gelen ressamlar tarafından tezyin edildiği ileri sürülür.
Portakal Hafız Konağı'da yine Hacı Hasan mahallesinde bulunan bir başka konaktır. 19. y.y. sonuna tarihlenen iki katlı kagir konak orta sofalı plan özelliğine sahiptir.
Sultan Abdülaziz tarafından hassa mimarı Garabet Amira Balyan'a yaptırılan Kasr-ı Hümayun (Av köşkü, Hümkar Kasrı) Atatürk'ün ilk basın toplantısını yaptığı bina olma açısından önemlidir. İki katlı cephesi kesme taşla kaplı kasır, ince uzun yuvarlak kemerli pevcereleri, sutunceleri ile yeni-klasik özellikler gösterir. Uzun yıllar vilayet binası olan saray 1967-1993 yılları arasında İzmit Müzesi olarak kullanıldı.
Süleyman Paşa Hamamı İzmit'in eski ticaret merkezi olan Ykarı Pazar'dadır. 14. yüzyıla ait, Orhan Gazi döneminin önemli yapılarından olan ve günümüze kadar gelebilen yapı, çifte hamam özelliği göstermektedir. İzmit'in ayakta kalan en erken tarihli Osmanlı dönemi yapısıdır.
Mehmed Bey Hamamı, İzmit Kent merkezinde Fethiye Caddesin'dedir. Fevziye Camisi'yle birlikte Mehmed Bey tarafından 16. yüzyılda yaptırıldığı bilinir.

Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından 1332-1333 yıllarında yaptırıldığı bilinen Orhan Gazi Camisi İzmit'in en yüksek kesimindeki iç kalenin ortasında yer almaktadır. Onarım geçiren cami içindeki küçük kubbenin bezemeleri, taşıyıcıları ile silmeler Abdülmecid dönemi ampir üslup özellikleri göstermektedir.
Gebzenin kuzeybatı kesiminde bulunan Çoban Mustafa Paşa Kulliyesi, medrese, darüşşifa, kütüphane, türbe ve kervansaraydan oluşan bir bütündür. Külliyenin yapımında Mimar Acem Ali ile Mimar Sinan'ın çalıştığı ileri sürülmektedir
Son düzenleyen asla_asla_deme; 27 Aralık 2008 20:57 Sebep: Kırık Link / Aynı Ek
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2006       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İzmit Kocaeli ilinin merkez ilçesidir.

Tarihçe [değiştir]

Marmara Bölgesi’nin Kuzey doğu kesiminde yer alan Kocaeli, tarihi gelişimi Milattan Önceki (MÖ) yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir. İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olibya, Astakoz, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Asya ve Avrupa doğal geçiş yolları üzerinde önemli bir kültür, ticaret ve jeopolitik köprü işlevi gören kent, MÖ bugünkü İzmit’in güney doğusuna, Başiskele çevresine yerleşen Megaralı göçmenler tarafından MÖ 712 yılında kurulmuş ve Astakoz adını almıştır. Kent, MÖ 300 yılına kadar yöreye egemen olmuş, MÖ 500-435 yılları arasında bağımsız bir kent olarak yaşamış ve kendi adına sikke bastırmıştır. MÖ 262 yılında Astakoz halkı, bugünkü İzmit’in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiş ve kent Bithynia kralı olan Nikomedes dolayısıyla Nikomedya adını almıştır. Nikomedya 1331 yılında Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.
İzmit ilk olarak 11. yy ‘ın sonlarında Selçuklular zamanında Türk egemenliğine alındı. (1078) Daha sonra Haçlı Seferleri sonunda kısa bir süre Haçlı Ordusu komutanı Aleksios Komnenos tarafından işgal edildi. Türk egemenliğine kesin olarak geçişi, Orhan Bey döneminde oldu. 1331 yılında Uçbeyi akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti’ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden olan Akça Koca’dan almıştır.
Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı. 19.yy İstanbul-İzmit arasında işleyen ve 1873 yılında Haydarpaşa-Ankara demiryolunun kente ulaşmasından sonra İzmit’in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başladı.
I. Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımlar sonucu önemini bir süre yitiren ve İngilizler ile Yunanlılar tarafından işgal edilen İzmit, 27 Haziran 1920 de Türk Orduları tarafından işgalden kurtarıldı. Cumhuriyet Döneminin başlarında İzmit, Kocaeli ilinin merkezi oldu ve 1950’ li yıllardan sonra hızla gelişerek büyük bir sanayi ve ticaret merkezi haline geldi.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:48
CaNaRY - avatarı
CaNaRY
Ziyaretçi
7 Ocak 2008       Mesaj #7
CaNaRY - avatarı
Ziyaretçi
Hafta sonunu doğayla iç içe geçirmek isteyenler için,
dere boyunca sağlı sollu yürüyüşlerle ulaşılan
metrelerce yukarıdan akan şelalesiyle görülmeye değer bir yer Nüzhetiye.
Türkiye’nin iller haritasına bakarsanız Kocaeli küçücük bir kent.
İstanbul’un yanıbaşına sıkışmış, sanayi kenti unvanı verilerek
akciğerlerinden biri sökülmüş, pişmaniyesiyle meşhur,
kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu halde
bu gelirden bir türlü nasiplenemeyen ufacık ama
kocaman bir kent Kocaeli.
Marmara ve Karadeniz olmak üzere iki yanı deniz Kocaeli’nin, dört bir yanı da yeşillik.
Şöyle arabanıza atlayıp kentin birkaç kilometre dışına çıktığınızda
inanılamayacak doğal güzelliklerle karşılaşıyorsunuz.
Bunların farkında olmadan kentimizi
sadece yürüyüş yoluna hapsedenlere
ya da belli başlı yerlerde piknik yapmak dışında
alternatif yerleri görmeyenlere
bu hafta yeni bir yerden söz edeceğim: Nüzhetiye’den…
Gölcük’e giderken tam Ford Otosan’ın karşısındaki yoldan
giriliyor Nüzhetiye yoluna.
Buradan on bir kilometre boyunca nefis dağ
ve İzmit Körfezi manzaralı yolu
izleyerek 1876-1877 Osmanlı Rus Harbi (93 Harbi)
sırasında
Doğu Karadeniz’den geçen Gürcü kökenli vatandaşlarımızın kurduğu,
Samanlı Dağları’nda 600 metre rakımda bulunan
Nüzhetiye’ye varıyorsunuz.
İki kilometre kadar daha devam ederseniz
Büyük Şelale olarak anılan yolun başlangıç noktasına
varmış oluyorsunuz.
Yıllardır İzmit’in yanı başında
metrelerce yukarıdan şırıl şırıl akan
şelalelerin bulunduğunu duymuş
buna bir türlü inanamadığımdan olacak,
gidip görememiştim.
İşte Nüzhetiye’de yaz güneşinin yakıcı etkisini,
geniş yapraklı kayın ve kestane ağaçlarıyla kaplı
ormanı ve şırıldayarak akan deresiyle tatlı bir serinliğe dönüştüren
bir atmosfer ile karşılaşıyorsunuz.
Kırk beş dakika kadar süren bu zevkli yürüyüşün ardından metrelerce yukarıdan gürültüyle akan
şelaleye varmış oluyorsunuz.
Hafta sonunu doğa ile baş başa yürüyüş yaparak geçirmek isteyenler için ideal bir yer Nüzhetiye.
Yazın sıcağında bile serinliğin kaybolmadığı dere boyunca ilerlerken sürekli suyun sağına ve
soluna geçmek zorunda kalıyorsunuz.
Zaman zaman suya batıp ayakların ıslanma tehlikesi ve
birkaç yerde bir-iki metrelik tırmanışlar olsa da
tadına doyulmaz bir yolculuk şelale yolculuğu…
Şelaleye varmadan otuz-kırk metre önce sesini duyuyorsunuz.
Şelale belinizi geçecek daire şeklinde bir göle dökülüyor.
Sağa sola savrulan binlerce su damlası yüzünüzü serinletiyor
ve kırk beş dakikalık yürüyüşün yorgunluğunu
bir anda unutturuyor size.
Yola çıkmadan önce hazırladığınız
ve sırt çantanızda taşıdığınız kumanyanızı
gürül gürül akan derenin yanında,
buğulanmış yaprakların arasından sızan güneşin altında
iştahla yiyebilirsiniz.
Bunun dışında şelaleye giden yolun başında
yine küçük bir şelale manzaralı
Alabalık tesisi bulunuyor.
Burada da yemek ihtiyacını giderebilirsiniz.
Nüzhetiye, İzmit’in hemen yanı başında
doğa tutkunları için kaçırılmayacak bir fırsat.
Bilinen piknik yerleri gibi kalabalık olmaması ve
saçma sapan tesislerle doğal dengesinin bozulmamış olması keşfedilmemiş bir cennet yapıyor Nüzhetiye’yi…
Ben keşfedilmemiş diyorum ama internetteki gezi sitelerine bakarsanız İstanbul’dan gelen ‘trekking’ grupları çoktan keşfetmiş bölgeyi,
İzmitliler olarak biz bilmiyoruz sadece.

Hazırlayan: Tuncay Bilecen


Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:49 Sebep: Kırık Link
CaNaRY - avatarı
CaNaRY
Ziyaretçi
12 Ocak 2008       Mesaj #8
CaNaRY - avatarı
Ziyaretçi
Kocaeli - Ballıkayalar Tabiat Parkı Yeri:
Marmara Bölgesinde Kocaeli ili sınırları içerisindedir.

Ulaşım Ballıkayalar Vadisi; Kocaeli ili, Gebze ilçesi sınırları içerisinde
Tavşanlı köyü yakınlarında yer almaktadır.

Özelliği:
Ballıkayalar Vadisi;uzunluğu 1.5 km.
genişliği 40-80 m.
arasında değişen kanyon görünümlü,
dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır.

Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp,
güneyde vadinin sonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Ballıkaya Vadisi ; kuzeyden güneye, Gürgenden adı verilen ve
vadi içerisinde "Ballıkaya Dere" adını alan bir akarsu tarafından,
yakın jeolojik geçmişte kireçtaşları içerisinde gömülerek açılmıştır.
Aynı dere, vadi çıkışından sonra ufak bir göl oluşturup,
göl çıkışını takiben Tavşanlıdere adını alarak güneyde
Marmara Denizine kavuşur.
Vadiyi enine kesen mikrofaylanmaların
vadinin bugünkü
görünümü üzerinde etkileri olmuştur.

Bu tür etkiler sonucu;vadi tabanında görülen eğim kırıkları,
ufak şelaleler,
küçük göllenmeler vb. şekiller oluşmuş,
vadi yamaçları
oldukça dik profiller meydana getirmiş,
kuzeyden güneye
%5 lik bir eğim kazanmıştır.
Ballıkaya Vadisinin doğu yamaçları batı yamaçlarına oranla
daha yatık
ve parçalı görünümdedir.
Havzanın hemen hemen tamamına yayılmış maki ve pseudomaki
florası ile
dere içlerinde kışın yapraklarını döken
angyospherm taxonları görülür.

Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu,
bülbül kuşu populasyonunu oluşturmaktadır.
Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe Tabiat Parkı içerisinde rastlanılmıştır.
Bu özelliğinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla
1847 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır...

Kocaeli il sınırları içerisinde yer alan Ballıkayalar Vadisi,
şehrin gürültüsünden
ve keşmekeşinden kaçmak isteyenler için
ideal bir dinlenme yeri.
Vadi, yürüyüş, kaya tırmanışı gibi doğa sporları için çok elverişli.
Ayrıca temiz havada, ırmak kenarında
piknik yapmak isteyenlerin
tercih edebileceği önemli bir mesire yeri.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Ballıkayalar Vadisi´ni görmek isteyen
vatandaşlar ve okul öğrencileri için ücretsiz servis uygulaması başlatıyor.
Vadi´yi tanımak isteyen okullardan gelecek istekler doğrultusunda
Büyükşehir Belediyesi Ballıkayalar Vadisi´ne ücretsiz servisler koyacak.
Tabiatı Koruma Alanı olan Ballıkayalar Vadisi,
Kocaeli´nin Gebze ilçesi
sınırları içerisindeki Tavşanlı köyü yakınlarında yer almakta.
Mağaralar ismini arıların bu mağaralarda bal yapmalarından alıyor.
Büyük bir mağarayı kovan olarak benimseyen arılar,
buralarda kendi peteklerini ve ballarını üretiyordu.
Kara kovan olarak bilinen bu peteklerden dolayı zamanla bölge,
bal mağaraları, ballı mağaralar, bal kayaları,
ballıkayalar olarak farklı şekillerde anılmaya başlamış.
1.5 kilometre uzunluğunda olan ve genişliği 40 ile 80 metre
arasında değişen kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış
bir boğaz olan vadinin yükseltisi kuzeyde 5 ile 10 metreden başlayıp,
güneyde vadinin sonlarına doğru, 80 ile 100 metre yüksekliğe kadar çıkıyor.
Ballıkayalar, hem doğal bitki örtüsü, hem arazi şartları,
hem temiz havası ile doğa sporcularının uğrak yerlerinden biri durumunda.
Özellikle Istanbul´daki üniversitelerin doğa spor kulübü üyeleri
bölgeye gelerek kaya tırmanışları gerçekleştiriyor.
Yılda bir kere Türkiye´nin her yerinden doğa sporcuları
buraya gelerek,
kaya tırmanışları için ortak bir etkinlik gerçekleştiriyor.
Bu etkinlikler genellikle yaz bitiminde yapılıyor.
Her hafta sonu Kocaeli´de bulunan bu doğa zenginliğinin
tadını çıkaranların sayısı hiç de az değil.

Meraklıları Ballıkayalar, Beşkayalar gibi doğa harikalarını
karış karış geziyor,
kaya tırmanışları gerçekleştiriyor.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:49
CaNaRY - avatarı
CaNaRY
Ziyaretçi
13 Ocak 2008       Mesaj #9
CaNaRY - avatarı
Ziyaretçi
Kocaeli’nin güneydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca çevresinin
en yüksek tepesi olan eski adıyla Keltepe yeni adıyla Kartepe
1150 metre ile 1640 metre rakımları arasında bulunuyor.
İstanbul’a yaklaşık 125km. uzaklıktaki tepe Sapanca gölü ile
İzmit körfezine hakim bir nokta.
Sapanca gölü kadar bilinmese de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor desek yanlış olmaz.
Gün geçtikçe de özellikle de kış sporları yapanlar arasında ünü artıyor.
İstanbul, Kocaeli çevresinde ikamet edip hala görme fırsatı bulamadıysanız
hem deniz manzarası seyredip hem kış sporları yapabileceğiniz
ender yerlerden olan Kartepe’yi en kısa sürede görmenizi tavsiye ederiz.


Son zamanlarda kış sporlarıyla anılan yörenin kışından bahsedelim;
Yörede 1984 yılında yapımına başlanan otel ve kayak tesisleri,
müteahhit firmanın işi bırakması yüzünden yarım kalmış.
Yaklaşık 20 yıllık bekleyişten sonra 2005 yılında yapılan yatırımla,
burası bir kayak merkezine dönüştürülebildi.
Kartepe İstanbul’a yakınlığı, yüksekliği ve çekici doğası nedeniyle
yavaş yavaş kayak yapanların gözdesi olmaya başlamakta.
Diğer kayak merkezlerinden farklı olan tarafı ise deniz çok yakınlığı.
Kayın, ıhlamur ve çan ağaçlarıyla çevrili yoldan dolanarak
kuzu yaylasına gelindiğinde eşsiz manzarası oldukça etkileyici.
Kuzu Yaylası’nda piknik alanı ve kır lokantası bulunmakta.
Kartepe diğer mevsimlerde de görülebilecek güzellikte bir yer.
Doğa tutkun-larının yürüyüş yapabilecekleri potansiyele sahip.
Ayrıca piknik yapmak içinde ideal.
Maşukiye ile Kartepe arası tamamen yürüyüşe uygun.
Gücünüz yetiyorsa Kuzu Yaylası, Altıoluk Yaylası ve Şelale’ye kadar yürüyün. Manzara ve doğanın renkleri muhteşem
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2016 15:50
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
14 Ocak 2008       Mesaj #10
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
303p3
Karamürsel Camcukur Köyünden Görünüm.

303env
Son düzenleyen DreamLiKe; 14 Ocak 2008 08:25 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
31 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
25 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Mimarlık
1 Ağustos 2012 / buz perisi Türkiye Coğrafyası