Arama

Nevşehir - Sayfa 2

Güncelleme: 6 Şubat 2012 Gösterim: 24.600 Cevap: 14
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
24 Ocak 2012       Mesaj #11
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Avanos - Nevşehir
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Avanos, Nevşehir İline bağlı bir ilçedir. Nevşehir'in 18 km kuzeyinde olan yerleşiminin, Antik Devirdeki adı Venessa, Zuwinasa ya da Ouenasadır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir.Merkez bucağına bağlı 3, Özkonak bucağına bağlı 10 ve Topaklı bucağına bağlı 5 köyü vardır.

Avanos2C Turkey 01

Tarih

Avanos.1926'da da dilbilimci Emile Forrer, Boğazköy Hitit Kraliyet Arşivler'inde yaptığı araştırmalar sırasında bir tablette Zuwinasa şehrinin adını okudu Nenessa ve Zu-Winasa, Nicole Thierry'nin çalışmalarına göre, Venassa ve Avanos'a dönüşmüştür. Osmanlı belgelerinde Avanos, Enes ve Evenez olarak geçer.
Avanos yakınlarında, Kızılırmak'ın hemen kenarındaki bir Roma mezarlığında ele geçen mermerden lahit, merkez Kapadokya bölgesi'nde bugüne kadar ele geçen tek lahit olması açısından ilginçtir. Lahit, 1971 yılında tesadüfen ortaya çıkmış.
Avanos'un Sarılar kasabası yakınlarındaki Prof. Gökberk'in başkanlığındaki Zank Höyük'te yapılan arkeolojik kazılarda Eski Tunç Çağı'ndan Geç Roma Dönemi'ne kadar değişik kültürlere ait kalıntılar açığa çıkarılmıştır. Avanos'ta 13. yüzyıl Selçuklu Dönemi'ne tarihlenen Sarıhan kervansarayı ve Alaaddin Camii bulunmaktadır.

Çömlekçilik

Avanos'ta da Hititler'den beri çarkla çanak-çömlek yapıldığı bilinmektedir. Bu el sanatı kavimden kavime, babadan oğula geçerek günümüze kadar gelmiştir. Avanos'un dağlarından ve Kızılırmak'ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir ve iyice yoğurularak çamur haline getirilir. Çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur. İşlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneşte, daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra, saman ve talaşla yakılan fırınlarda 800 dereceden başlayıp 1200 derece sıcaklık arasında özenle pişirilir.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, Avanos yakınlarında suladığı tüflü, killi topraklar nedeniyle eski zamanlarda adına yakışır bir kızıllığa bürünüyor. Barajlar yaptıktan sonra bu özelliği genelde yokolmuştur. Yörede yemek kapları, su testileri, kışlık yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler, su küpleri tanınan çanak ürünleridir...
Bölgedeki çanak-çömlek yapım merkezi burasıdır.Dğer ilçelerde satılan çanak ve çömlek Avanos'tan alınmaktadır.Aradaki fiyat farkını Avanos'a gittiğiniz zaman göreceksinizdir.
Turlarla bereber geziye çıkıldığı zaman tur şirketinin anlaşmalı olduğu çanak-çömlek atölyesine(dükkan) gidersiniz.Bu yüzden fiyatlar gerçek fiyatının 5 mislini dahi bulabilir.Rehberinizin sizi götürdüğü çanak-çömlek atölyesinden alış-veriş yapmayınız.Bu yüzden rehberinize Avanosun merkezine gitmek istediğini bildiriniz.Merkede bir çok çanak-çömlek üreticisi bulunmaktadır.Asıl üreticileri de yerinde görüp pahalı alış veriş yapmamış da olursunuz.

Bağcılık ve Tarım

İlçede önemli uğraşlardan biri de bağcılıktır. Elde edilen üzümler sofralık olarak kullandığı gibi, mağaralarda, doğal depolarda şarap üretiminde kullanılır. Üzümlerin şeker oranı çok yüksektir. Bu nedenle Özellikle el yapımı şarapları Dünyanın her yerinden rağbet görmektedir. Şarap üretiminin yanı sıra bölge kurutmalık üzümleri, kayısı, elma kışlık besin maddeleri üretimi yapılır. Ayrıca ilçe ve köylerinde üzümden elde edilen şıra ile pekmez , köftür gibi geleneksel yiyecek maddeleri üretilir Avanos merkeze bağlı Ayhanlar köyünde patlıcan üretimi yaygındır. Avanos ile çevresindeki bölgenin taze sebze ürünleri ihtiyacının büyük bölümü bu köyden sağlanmaktadır.Ayrıca Kızılırmak nehrinde yapılan balıkçılıkta da yaygındır.Daha çok sazan balığı bulunmakla beraber yayın ,çapak,öksürük gibi balık türleri de mevcuttur.

Kaynak: Vikipedi

Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 11:50 Sebep: Sayfa düzeni
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #12
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Acıgöl - Nevşehir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 20.382
  • Şehir nüfusu: 5.816
  • Köy ve belde nüfusu: 14.566
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Rakım: 1250 metre
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: İç Anadolu
  • İl: Nevşehir
  • Posta kodu: 50140
  • Alan kodu: 0384
  • Plaka: 50
  • Belediye başkanı: İsmail Çavuşoğlu
Acıgöl, Nevşehir İline bağlı ilçe.
Sponsorlu Bağlantılar
1914 yılında bucak merkezi, 1952 yılında kasaba, 1987 yılında da 3392 sayılı kanunla Nevşehir iline bağlı bir ilçe olmuştur. Nevşehir-Aksaray karayolu üzerinde bulunan Acıgöl ilçesinin merkezi Nevşehir'e 20 km uzaklıktadır. İlçenin, biri ilçe Merkez Belediyesi olmak üzere 5 belediyesi ve 8 köyü vardır. İlçe ekonomisi genelde tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.

Tarihi
İlçenin ilk adının Topada olduğu, sonradan bu ismin Dobada olarak kullanıldığı yapılan incelemelerden anlaşılmıştır.

İlk çağlarda Kapadokya diye anılan bölgenin ortasında bulunan ilçe lll-4 yüzyıllar arasındaki Hıristiyanlık aleminin buhranlı dönemlerinde önemli bir yerleşme alanı olmuştur. Hititlerin, Firiglerin Perslerin ve İskender İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmış, Roma idaresinde bulunmuş, bu İmparatorluğun ikiye ayrılmasıyla da Bizans sınırları içerisinde kalmıştır.

İslam ordularının İstanbul seferleri sırasında geçici olarak istila edilen bu topraklar, 1015’den itibaren Anadolu’ya başlayan Türk akınlarının tesirinde kalmış, 1071 Malazgirt zaferinden sonrada kesin olarak TÜRK toprağı olmuştur.

Önceleri Danişmendlilerin hakim olduğu topraklar, 1175'en itibaren Anadolu Selçuklu Devleti’nin eline geçmiştir. Bu devletin 1308'de yıkılmasından sonra İlhanlılar, Eretnaoğulları, Kadı Burhanettin ve Karamanoğullarının idaresinde bulunmuş, Yavuz Sultan Selim tarafından 1515'e Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Coğrafi yapı
Acıgöl ilçesi, bağlı olduğu Nevşehir İlinin batısında, Acıöz Çayı'nın çevresinde kurulmuştur.
İdari sınırlar olarak doğusunda Nevşehir, batısında Aksaray, güneyinde Derinkuyu İlçesi ve kuzeyinde Gülşehir ilçesi ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1235 metre olup, yüzölçümü henüz belli değildir. İlçenin çevresinde volkanik olaylar sonucu sönmüş yanardağlar mevcuttur. Bu dağlar lav ve tüf püskürmüş, bu püskürük maddeler çevrede kalın tabakalar halinde tortulaşmıştır. Bu tortulara Maar denilmektedir. Şu anda içinde su bulunmayan ve ilçeye adını veren Acıgöl çukurluğu da aslında yanardağ ağzıdır. (Volkanik Göldür) İlçenin tek akarsuyu ACIÖZ çayıdır. Bu çay Tepeköy den çıkar. Tatlarin sulama barajından Kızılırmağa dökülür.

Bitki örtüsü olarak ; İç Anadolu Bölgesi'nin tipik örtüsü, bozkır bitkileri yaygındır. Ancak toprak ve su şartlarının elverişli olduğu yerlerde bitkiler oldukça gürdür.
Eğitim
İlçe merkezinde 4 ilköğretim okulu, 1 lise, 1 İ.H.L. mevcuttur. İlçeye bağlı İnallı Kasabasında 1 , Kurugöl Kasabasında 2 ilköğretim okulu, Tatlarin Kasabasında 1 ilköğretim okulu, Karapınar kasabasında 2 İlköğretim okulu bulunmaktadır.
İlçe merkezi, kasaba ve köylerinde toplam 19 adet ilköğretim okulu mevcuttur İlçede özel eğitim kuruluşu yoktur. İlçe genelinin okuma yazma oranı %90’dır!
Şu anda ilçe genelinde 19 ilköğretim 2 ortaöğretim ve 1 yaygın eğitim kapsamına giren H.E.M. olmak üzere toplam 22 kurumla eğitim – öğretime devam edilmektedir. İlköğretim okullarının şu ana kadar 12’sinde II. kademe mevcuttur. 4 İlköğretim okulunda ise birleştirilmiş sınıf uygulaması devam etmektedir. Okulların 6 tanesi ilçe merkezinde, 6 tanesi kasabalarda ve 9 tanesi de köylerdedir.

Ekonomi
İlçe ekonomisi 3 dalda gelişme göstermektedir. Bunlar tarım, hayvancılık ve ticarettir.Fazla iyi olmasada idaretenlik gelir ve giderleri vardır.

Tarım
Ayçiçeği, soğan, hububat, baklagiller, patates, çekirdeklik kabak ekilmektedir. 12.800 dekar bağ tesis edilmiştir. Bu bağlarda genellikle çavuş, parmak, bulut üzüm çeşitleri ekilmektedir.
İlçede az sayıda meyve bahçesi tesis edilmiş olup, yol ve tarla kıyılarında çok sayıda kayısı ağacı bulunmaktadır. Bu kayısılardan elde edilen meyveler yaş, kuru halde ve çıkarılan çekirdekler satışa sunularak istifade edilmektedir. 108.900. dekar çayır mera arazisi mevcuttur, ancak bu arazilerden yeterince istifade edilmemektedir.

Toprak yapısı
Toprak alüvial ve humuslu yapıda olduğu için gür bitki örtüsü vardır. Toprak yapısı ve iklim şartlarına uygun olarak üzüm bağları geniş yer kaplar tuzlu ve çorak topraklarda bitki örtüsü cılız ve seyrek olduğundan tarımsal faaliyetler verimli değildir.

Suları
İlçedeki sulu araziler çiftçilerin kendi imkânları ile tesis ettikleri sondaj kuyuları vasıtasıyla sulanır. Ayrıca Tatlarin Kasabasında bir sulama barajı mevcut olup barajdan 300 dekar arazi sulanmaktadır. Sulanabilir arazi 49.900 dekar (%23,4), kıraç arazi 163,350 dekar (% 76,6) dır.

Toprağı işletme tarzı
Ekim, dikim, hasat, harman, taşıma vs. gibi zirai faaliyetler çoğunlukla tarım alet ve makinaları ile yapılmaktadır. Böylelikle entansif tarım yapma yönünde gelişmeler olmaktadır.

Ürünlerin pazar ve tüketim durumu
Patates, toptancılara ve tüketiciye satılıp, yemeklik olarak kullanılmaktadır. Hububat büyük kısmı ile çiftçi ailesinin kendi ihtiyaçları karşılandıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisine ve toptancılara satılıp ekmeklik, makarnalık , yemlik ve tohumluk olarak kullanılmaktadır. Kozluca Köyü, Tatlarin Kasabası ve azda olsa diğer köylerde pazar için sebze üretilmektedir.

Tarımsal kredi kullanımı
Tarım Kredi Kooperatifi ve TC: Ziraat Bankası Kredileri kullanılmaktadır.

Hayvancılık
İlçe merkez ve köylerinde hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılıkta et ve süt verim yönlü hayvanlar beslenmektedir. İlçe merkezinde süt birliğinin kurulması ile birlikte hayvanlardan elde edilen sütlerin pazarlama sorunu ortadan kalkmıştır. İlçede ayrıca koyun yetiştiriciliği yapılmakta ve yetiştirilen bu koyunların et, süt ve yağından yararlanılmaktadır.
Şu anda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan ve işletme hakkı Köylere Hizmet Götürme birliğine Devredilen 10 ton kapasiteli süt toplama merkezi süt sığırcılığına olan talebi artırmaktadır.

Turizm
İlçenin turizm potansiyeli yüksek olduğu halde gösterilen faaliyetler son derece azdır. İlçede bulunan belli başlı turistik yöreler şunlardır:
  • Acıgöl Yer altı Şehri : Turizme henüz tam olarak kazandırılamamıştır.
  • Tatlarin Kasabası Yer altı Şehri : Bir kısmı turizme açılmıştır.
  • Kurugöl Kasabası Yer altı Şehri : Turizme açılmamıştır.
  • Ağıllı Köyünde bulunan Yazılı Kaya
  • Acıgöl ilçesi kepez ve iğdeli ören yerleri

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #13
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Derinkuyu - Nevşehir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • Toplam nüfus: 21957
  • Şehir nüfusu: 10678
  • İlçe nüfusu: 10.211
  • Köy ve belde nüfusu: 11279
  • Nüfus itibariyle: 2007
  • Nüfus Kaynak: [1]
  • Yüzölçümü: 445 km²
  • Rakım: 1.300 metre
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: İç Anadolu
  • İl: Nevşehir
  • Posta kodu: 50xxx
  • Alan kodu: 0384
  • Plaka: 50
  • Kaymakam: Onur Yeniay 2011
  • Belediye başkanı: Ahmet Balci
Tarihçe
Tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, ilçenin eski bir yerleşim birimi olduğu, tarihinin M.Ö. 3000 yıllarına kadar ulaştığı sanılmaktadır. İlçenin eski adı, Malakopi, Melegobi ya da Melegobia' dır. Derinkuyu'nun ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar uzanır. İz bırakanlar (dışarıda toprak altında) Romalılar, İlçe içerisinde ise Bizanslılar' dır. Tarih boyunca bu toplum dışarıdan gelenlerle kaynaşmış, ad ve din değiştirerek Kapadokya adını almıştır.

Türkler 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra gelmeye başlamışlar, ilçenin doğusundaki Çekme, Kızılören, Şemşili, Bölören, Topaleyüp ve Melizlik yaylalarına yerleşerek hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışmışlardır. 1830'lu yıllarda Derinkuyu' da yeryüzünde konut olmadığı yaşlılarca söylenmektedir. Bugünkü adı olan Derinkuyu halkın içme suyunu 60-70 metre derinliğindeki kuyulardan temin etmesinden dolayı verilmiştir. Kapadokya'nın 36 yeraltı şehrinin en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yer altı şehri 1967 yılında turizme açılmış olup, 8 katlıdır.

Coğrafya
Nevşehir İlinin güneyinde yer alan Derinkuyu ilçesi'nin güneyinde Niğde; doğusunda Kayseri, Yeşilhisar; kuzeydoğusunda Ürgüp; kuzeybatısında Acıgöl; kuzeyinde Nevşehir; batısında Aksaray ili bulunmaktadır.
Niğde-Nevşehir karayolu üzerinde bulunan İlçe Nevşehir'e 30 km, Niğde'ye 50 km, Kayseri'ye 110 km, Aksaray' a 80 km uzaklıkta ve bu illerin tümüne ilçenin direk karayolu bağlantısı bulunmaktadır.
İlçenin yüzölçümü 445 km², rakımı 1.300 metredir.

İlçe; Erciyes, Hasan Dağı ve Melendiz Dağları arasında volkanik çanak şeklinde bulunan Misli ovasının içinde yer alır. Toprak kumlu olup, volkanik faaliyetlerin sona ermesi, yağmur ve rüzgar ile erozyon etkisi oldukça kuvvetlidir. Arazi genellikle düz olup, ormanlık alan bulunmamaktadır.
Akarsu ve gölü olmayan ilçede geniş yer altı su kaynakları mevcuttur.
Bitki örtüsü, ilkbahar yağışları ile yeşeren yaz ortalarında kuruyan, cılız otlardan oluşan bozkırdır (step).
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #14
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Gülşehir - Nevşehir
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Nevşehir iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba (eski adı Arapsun). Nevşehir-Ankara karayolu üzerindedir. İklim sert, yağışlar azdır. Ekonomik etkinlikleri tarıma dayalıdır. Buğday, arpa, çavdar ekilir, bağcılık yapılır. Yüzölçümü 931 km2, ilçe nüfusu 29.151, merkez nüfusu 9.092 (1997).


Gülşehir - Nevşehir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 24.062
  • Şehir nüfusu: 8.961
  • Köy ve belde nüfusu: 15.101
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: İç Anadolu
  • İl: Nevşehir
  • Posta kodu: 50900
  • Alan kodu: 0384
  • Plaka: 50
  • Kaymakam: Mesut YAKUTA
  • Belediye başkanı: /Mustafa DURSUN
Nevşehir'e 20 km. uzaklıkta, Kızılırmak'ın güney kenarında yeralan antik adı Zoropassos olan Gülşehir´in eski adı ise Arapsundur. Damat İbrahim Paşa'nın Nevşehir'e yaptığı imari, bir başka Osmanlı Sadrazamı Karavezir Mehmet Seyyid Paşa da Gülşehir'e yapmış 30 haneli Gülşehir'i bir külliye ile donatmıştır. Külliye cami, medrese ve çesmeden oluşmaktadır. Açıksaray ören yeri Nevşehir-Gülşehir yolu üzerinde, Gülşehir'e 3 km uzaklıktaki Açıksaray ören yeri, tüf kayalar içine oyulmuş sayısız mekanları, Roma Dönemi kaya mezarları, 9. ve 10. yüzyıla tarihlenen kaya kiliseleri ile önemli bir piskoposluk merkeziydi. Halk arasında Haci Bektas Veli Mescidi olarak adlandırılan mekanın mihrabının günümüze kadar korunmuş bir İslami yapı olması açısından dikkat çekmektedir. Kareye yakın planlı mescidin batı kesiminde yüksekçe nişler yeralmaktadır. Bu ören yerinde bulunan mantar biçimindeki peribacalarının benzeri yoktur.

Aziz Jean (Saint Jean Church: İsanın 12 havarisinden birisidir) Kilisesi Gülşehir'in hemen girişinde yer alan ve iki katlı olan Aziz Jean Kilisesi'nin alt katında kilise, şarap mahzenleri, mezarlar, su kanalı ve görevlilere ait mekanlar, üst katında ise İncil'den alınmış sahnelerle süslenmiş bir diğer kilise yer almaktadır. Alt kata ait kilise, tek apsisli, haç planlı, haç kolları, beşik tonozludur. Merkezi kubbesi çökmüştür. Süsleme açısından direk ana kaya üzerine kırmızı asi boyası ile stilize hayvan, geometrik ve haç tasvirleri resmedilmiştir. Üst kattaki kilise ise tek apsisli ve beşik tonozludur. Ana apsisteki resimlerin dışında oldukça iyi korunmuş olan [kilise] siyah bir is tabakası ile kaplıydı. Kilise restorasyonu ve konservasyonu 1995 yılında Restoratör Rıdvan İşler tarafından yapıldıktan sonra bugünkü haline gelmiştir.


2gn54
Son düzenleyen Safi; 2 Mayıs 2018 23:48
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
6 Şubat 2012       Mesaj #15
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Kozaklı - Nevşehir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 15.205
  • Şehir nüfusu: 7.046
  • Köy ve belde nüfusu: 8.159
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Yüzölçümü: 789 km²
  • Rakım: 1.275 metre
  • Koordinatlar °′, °′
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: İç Anadolu
  • İl: Nevşehir
  • Posta kodu: 50600
  • Alan kodu: 0384
  • Plaka: 50
  • Kaymakam: Tolga Toğan
  • Belediye başkanı: Erdoğan Çelik
Kozaklı, Nevşehir'in Kaplıca'ları ile ünlü ilçesidir.İl merkezi olan Nevşehir'e en uzak ilçedir.İlçeye bağlı 4'ü Kasaba , 21'i Köy olmak üzere 30 yerleşim birimi bulunmaktadır.İlçenin 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre merkez nüfusu 7.556,Kasaba ve Köylerin nüfusu 18.376 ve İlçe'nin toplam nüfusu 25.932'dir.İlçenin il Merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 85 Km,çevre iller Kayseri,Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı ise 90 Km'dir.

İlçe Tarihi
İlçe 1954 yılında birbirine yakın mesafede bulunan Hamamorta,Buruncuk,Bağlıca ve Kozaklı köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur.İlçenin ismi kurluşunda birleştirilen Kozaklı Köyü'nden gelmektedir.Kozaklı ilçesinin ahalisi Türkmen kökenli olup (Kızılkoyunlu-Acogunlu-Yabanlı) aşiretlerinden oluşmaktadır.
Kozaklı isminin nereden geldiği ise kesin olarak bilinmemektedir.Bu konu ile ilgili çeşitli rivayetler mevcuttur.Bu rivayetlerden bazıları ise şu şekildedir;
İlçede halen türbesi bulunan Kozoğlu isimli şahıs kayalarla sıcak suyun etrafını çevirerek burada bir hamam meydana getirmiştir.Hamam'ın çevre köylerin ortasında bulunması sebebiyle Hamamorta adını aldığı Türbe taşlarındaki yazılardan anlaşılmaktadır.Taşların üzerinde yapılan incelemede, Kozoğlu adlı şahsın Selçuklu'lar devrinde yaşadığı,ilçenin adının bu kişiden geldiği rivayet edilmektedir.
Bir diğer rivayet ise ;
Anadolu'nun her alanında yaşayan yörüklerden, Aydın yöresi yörüklerinden "Kozak" isminde bir yörük beyinin geniş aile efradı ile birlikte hayvanları için yurt ve otlak bulmayolculuğuna çıkması ile şimdiki ismiyle anılan ve zamanında ormanlık bir alan olan "Kozaklı Köyü" ne yerleşmiş olmasıdır.Kozaklı adına değişik il ve ilçelerde rastlanmaktadır.(Örn; İskenderun, Manisa v.s.)İlk konaklama ve barınma yerlerinin Adana Kozan (sis sancağı) olduğu ve buradan iç ve batı bölgelerine doğru yayıldıkları için Kozaklı isminin bu beyin adından geldiği yoğun olarak kabul görmektedir.Bugünkü Kozaklı ilçesi sınırları içinde bulunan Kaplıca'lardan yükselen buharın Pamuk kozasına benzediğinden ileriden Koza'ya benzetilerek burada konaklandığı,bazılarının burada kalıp,bazı ailelerin daha batıya ve kuzeye doğru göç ettikleride rivayetler arasında bulunmaktadır.

Kozaklı Kaplıcaları
Kozaklı Kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre Sodyum'lu, Kalsiyum'lu ve Klor'lu olup A ve C grubu şifalı sular grubuna girmektedir.Su sıcaklığı 27 °C ve 93 °C arasında değişmektedir.Sağlık turizminde önemli bir yere sahip kaplıcalar ve içmeceler Kozaklı ilçesinde son yıllarda yapılan yatırımlarla kendini hissetirir duruma gelmiştir.Türkiye'nin en önemli Termal Sağlık merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'ndeki Turistik Konaklama Tesislerindeki sağlık turizmine yönelik faaliyeri içeren 20 adet otel ve motel,7700 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir.Özel hizmet veren kaplıcaların yanı sıra Kozaklı belediyesine ait kaplıcalar da bulunmaktadır.Bu sayede her bütçeye uygun hizmet vatandaşların hizmetine sunulmuştur.

Tedavi ettiği hastalıklar:
Romatizmal hastalıklar,Kireçlenmeler,Kas hastalıkları,Sedef,Egzama,Akne gibi cilt hastalıkları,Damar hastalıkları,Yüksek tansiyon,Diabet destek tedavisi,Gut hastalığı destek tedavisi,Kronik idrar yolları hastalığı ve Göz hastalıklarına destek tedavisilerinde yoğun olarak kaplıcaların etkisi bulunmaktadır.

Ulaşım
Kozaklı ilçesi,Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan Topaklı'ya yaklaşık 25 km uzaklıktadır.İlçe merkezinden belirli saatlerde yapılan otobüs seferleri ile Türkiye'nin her şehrine Ankara-Kayseri karayolu üzerinden otobüs bulma imkânı mevcuttur.Türkiye'nin her yerinden Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan Topaklı'ya gelerek buradan da Kozaklı ilçesi otobüsleri ile ilçeye ulaşmak mümkündür.Ayrıca ilçeden Nevşehir ve Kayseri'ye saat başı otobüs seferleri düzenlenmektedir.Ankara-Kayseri Demiryolu güzerğahında bulunan Karasenir ve Kanlıca Kasabalarına Tren yolu ile ulaşıp buradan Kasabalara ait belediye otobüsleri ile ilçeye ulaşım da mümkündür.

Tarım
İlçe ekonomisinde tarım önemli bir yer tutmaktadır. Ekilebilir alan miktarı 675,210 dekardır. Tarım alanlarının % 7'inde sulu tarım, % 93'ünde kuru tarım yapılmaktadır.

Sağlık
İlçede, merkezde 1 adet, köy ve kasabalarda ise 5 adet olmak üzere toplam 6 adet sağlık ocağı mevcuttur. Ayrıca 7 köyde sağlık evi vardir. Kozaklı'da 15.10.2001 tarihinden itibaren 112 Acil Servis hizmete başlamış olup, 24 saat esasına göre görev yapmaktadır.

Eğitim
İlçe Halk Egitim Merkezi Müdürlüğü tarafindan köy ve kasabalarda ilçe merkezi dahil 29 değişik dalda 593 kurs açılmıstır. Bu kurslardan 5.221 kadın, 1.144 erkek, toplam 6.465 kursiyere belge verilmistir.

Enerji
İlçeye elektrik TEK bağlantılı olarak 1971 yılında gelmiş olup, bütün yerleşim birimlerinde mevcuttur. İlçeye elektrik,Avanos ilçesi Kalaba kasabasi trafo merkezinden verilmektedir. Ayrıca ilçede konut ve işyerlerinin büyük çoğunluğu Kaplıca'lardan elde edilen Jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır.

Göl ve barajlar
İlçede göl bulunmayıp, Doyduk Köyü'nde inşasına 1998 yılında başlanan Doyduk Barajı inşaatı devam etmektedir. Taşlıhöyük Köyü Barajı inşaatı sonlanmış durumdadır.Şu anda su toplama aşamasındadır.