Nevruz (Farsçada “yeni gün”)
Ortadoğu ve Ön Asya’daki çeşitli halklarca yeni yılın başlangıcı ya da bahar bayramı olarak kutlanan gün.
Sponsorlu Bağlantılar
Efsanelerle örülerek çok değişik biçimler almış olan Nevruz geleneğinin Zerdüşt dininden geldiği sanılmaktadır. Günümüzde bu dini sürdüren Parsiler arasında Yaşan bayramı olarak kutlanan Nevruz’da Yaşan, melekleri, koruyucu ruhlar ve ölüler için çeşitli duaların okunduğu bir dizi ayin yapılır. Parsiler Nevruz boyunca birbirlerini karşıdaki kişinin sağ elini avuçtan geçirmeye dayanan hamazor töreniyle kutlarlar. Bu sırada karşılıklı iyi niyet sözleri söylenir.
Âri dilleri konuşan halklarca Güneş’in Koç burcuna girdiği, Tanrı’nm evreni ve insanı yarattığı gün olarak kabul edilen Nevruz, eski İran takviminde birinci ay olan Ferverdîn’in ilk gününe rastlar. Bu günün kargılığı Miladi takvimde 22 Mart’tır. Nevruz İran’da eskiden iki aşamada kutlanır, 22 Mart “Nevruz-ı amme”, 28 Mart işe “Nevruz-ı hassa” olarak adlandırılırdı. İran şahları ve devlet ileri gelenleri bu günlerde halkın bütün isteklerini yerine getirmeye çalışır, halkın dertlerini dinlemeye özen gösterirlerdi. Şenliklerle kutlanan bayram sırasında başta çocuklar olmak üzere herkes mutlaka yeni giysiler giyer, eski eşyaların yerine yenileri konurdu.
İslâmî kabul etmeden önce de bahar kutlamaları yapan Türkler arasında Nevruz geleneği sonradan yaygınlık kazanmıştır.
Anadolu’da kutlanan eski bahar şenliklerinin de Türklerdeki Nevruz geleneğinin biçimlenmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Nevruz’a ayrı bir önem veren Alevi ve Bektaşiler bu günü Hz. Ali’nin doğum günü ve Hz. Fatma ile evlendiği gün olarak kabul ederler. Şiiler Nevruz’u Hz. Ali’nin halife ilan edildiği günün yıldönümü olarak kutlarlar. Sünni Türkler arasında da Nevruz birçok geleneğe konu olmuştur. Manisa’da her yıl Nevruz günü (22 Mart) Mesir Bayramı düzenlenir ve halka mesir macunu dağıtılır. Geçmişte padişah ve devlet ileri gelenlerine “Nevruziyye pişkesi” adıyla armağanlar ve divan şairlerince yazılmış “nevruziyye” kasideleri sunulması da bu eski geleneğin uzantılarındandır.
Kafkasya ve Balkanlar’da da kutlanan Nevruz İranlIlardan Araplara da geçmiştir. Arapçada “Nayruz” biçiminde geçen bu gün ve bununla ilgili gelenekler Irak ve Mısır’da günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Kürtler arasında bir bayram olarak yaşayan Nevruz geleneği Kawa adlı demircinin zalim hükümdar Dehhak’ı alt etmesini anlatan bir efsaneyle özdeşleştirilir.
kaynak: Ana britannica
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2017 18:04
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....