Arama

Balıkesir Kongresi

Güncelleme: 27 Mayıs 2011 Gösterim: 5.788 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Balıkesir Kongresi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Balıkesir Kongresi, Mondros Mütarekesi'nden sonra Batı Anadolu'nun işgaline karşı Türk direnişini örgütlemek için yapılan yerel bir kongredir. Kongre 1919 ve 1920 yılında toplam beş defa toplandı ve Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynadı.

Başlangıcı
Yunan kuvvetlerinin İzmir'e çıkması (15 Mayıs 1919) üzerine halkın teşkil ettiği Kuvayı Milliye'nin ve bunlara katılan küçük ordu birliklerinin meydana getirdikleri milli cepheler zamanla büyüdü ve gereksinimleri de geniş ölçüde arttı. 29 Mayıs 1919'da Ayvalık'ta, 9 Haziran 1919'da Soma'da ve 23 Haziran 1919'da Akhisar'da kurulan cepheler bir süre sonra birleşerek Şimal Cephesi adını aldı. Diğer taraftan 12 Haziran 1919'da Aydın ve 22 Haziran'da Salihli cepheleri kuruldu. Bu cephelerin tam bir teşkilat halini almasında Karesi Mutasarrıfı Hacım Muhittin Bey (Cumhuriyet döneminde "Çarıklı" soyadını aldı) büyük rol oynadı.
Balıkesir Kongresi ilk kez 28 Haziran-12 Temmuz 1919 tarihleri arasında Hacım Muhittin Bey başkanlığında "Hareket-i Milliye Kongresi" adıyla toplandı.

Kongrenin Toplanması ve Aldığı Kararlar
Erzurum Kongresi'nden üç gün sonra 26 Temmuz'da toplanan asıl kongreye ise Balıkesir, Bandırma, Burhaniye, Edremit, Gönen, Balya, Sındırgı, Akhisar, Kırkağaç kazaları ile Fırt, Kepsut, Giresun, Şamlı, İvrindi, Bigadiç ve Konakpınarı nahiyelerinden 48 üye katıldı. "Hareket-i Milliye Redd-i İlhak Heyeti" adını benimseyen kongrede 29 karar alındı. Bu çerçevede; Hacım Muhittin Bey başkanlığa, Abdülgafur Hoca ve Hasan Efendi katipliklere getirildi, tüm bölgede seferberlik ilan edildi ve 1885-1895 doğumluların cepheye sevkedilmesine karar verildi. Ayrıca, kazalarda da direniş teşkilatlanmasının kurulması, çetecilikten uzak durulması, Yunanlılarla hiçbir suretle müzakere edilmeyip, hiçbir ürünün satılmaması da kararlaştırıldı.

Dış İlişkiler
Kongre 13 Temmuz 1919'da yabancı devletlerin İstanbul'daki siyasi temsilcilerine muhatap bir beyanname yayınlayarak Milli Mücadelenin amaçlarını duyurmaya çalıştı. Kongrenin başarıyla toplanıp önemli kararlar alması işgal güçlerini de harekete geçirdi. İtilaf Devletleri temsilcilerini de baskısıyla harekete geçen Osmanlı Hükümetinin Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Adil Bey kongrenin men edilmesi için çaba sarfettiyse de bu çabalar başarısız oldu.

Kongrenin Tekrar Toplanması
Balıkesir Kongresi'nde kurulan "Hareket-i Milliye Redd-i İlhak Heyeti" 4-11 Eylül 1919'da düzenlenen Sivas Kongresi'ne de İbrahim Süreyya Bey ve İzmirli Şişman Edhem Bey'den oluşan iki kişilik bir heyet gönderdi.
16 Eylül 1919'de Balıkesir Kongresi üçüncü kez toplandı. 22 Eylül'de sona eren toplantıda, 16-25 Ağustos tarihinde toplanan Alaşehir Kongresi'nde alınan direnişin örgütlenmesine ilişkin kararların Balıkesir'de de uygulanması tartışıldı.
Kongre, 19-21 Kasım 1919 tarihleri arasında Vehbi Bolak başkanlığında dördüncü kez toplandı. Cemiyetin adınının Balıkesir Müdafaai Hukuk Cemiyeti olarak değiştirilmesine karar verildi.
Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa başkanlığında kurulan Heyet-i Temsiliye ile ilişkiye geçildi. Son toplantı ise 10 Mart 1920'de yapıldı ve direnişin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti parelelinde örgütlenmesine karar verildi.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
BALIKESİR KONGRESİ :
26-30 Temmuz 1919'da Balıkesir 16-25 Ağustos 1919'da Alaşehir'deki Kongreler Amasya Genelgesi'ndeki esasları kabul ediyordu.
Sponsorlu Bağlantılar
* Yunanlılara karşı toplanmıştı.
* Bölgesel özellik taşıyordu.
* Mücadelenin silahla olması savunulmuştu.
* Bölgesel ihtilal ve bölgesel demokrasi özelliğindeydi.
Balıkesir Kongresi; Yunanlılara karşı toplanan ilk kongredir.

Batı Cephesinin kurulmasına Balıkesir Kongresinde karar verilmiştir.

Alaşehir Kongresinde antlaşma devletlerinden yardım isteme kararı alınmıştır.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Mayıs 2011       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Batı Anadolu'da Yunan işgaline karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere toplanan kongre. 26-30 Temmuz 1919 tarihleri arasında 48 delegenin katılmasıyla toplandı. Kongre başkanlığına Hacim Muhittin (Çarıklı) seçildi. Kongre kararları 29 maddedir. Kongrede alınan önemli kararlar şunlardır:
  • Kongrenin hiçbir siyasî kuruluşla ilgisi yoktur. Çetecilikten nefret eder, düzenli bir teşkilâtla düşmanı geri atmaya azmetmiştir.
  • Yunanlılara karşı koymak için millî seferberlik ilân edilmiştir.
  • Amaca ulaşmak ve bütün hareketi bir merkezden yönetmek için bir merkez heyeti oluşturulmuştur. 4) Kongre, eylül sonunda 100 kişi olmak üzere tekrar toplanacaktır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

31 Temmuz 2012 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
20 Temmuz 2016 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
24 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular