Arama

Ferruh Arsunar

Güncelleme: 17 Temmuz 2016 Gösterim: 3.771 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Ferruh Arsunar.jpg
Gösterim: 279
Boyut:  10.4 KB

ARSUNAR

(Ferruh), Türk halkbilimci (İstanbul 1908 - Ankara 1965). İstanbul Belediye konservatuvarı’nın 1923'te türk müziği, 1941’de de batı müziği bölümlerini bitirdi. 1926'dan başlayarak bu okulun düzenlediği halk müziği derleme gezilerine katıldı. On beş kitapta toplanan ezgilerin tümüne yakınını notaya aldı. Çalışmalarının odağını, halk müziği araştırmaları oluşturur. Başlıca yapıtları: Anadolu halk türkülerinden örnekler (3 cilt, 1947, 1948); Türk çocuk oyunlarından örnekler (1955); Türkten türküler (1958); Türk Anadolu halk türküleri (1965).

Sponsorlu Bağlantılar
Türk halk musikisi uzmanı ve folklorcu (İstanbul 1908-Ankara 1965). ilk ve orta öğrenimini İstanbul, Adana ve Bağdat’da yaptı. İstanbul konservatuvarından (Dârülelhan) 1923’te Doğu (Divan) müziği, 1941’de Batı (Sanat) müziği bölümlerini bitirdi. Rauf Yekta’nın öğütleri üzerine Türk halk müziği alanında çalıştı. İstanbul konservatuvarının 1926’dan sonra düzenlediği Halk türküleri derleme gezilerine katıldı, daha sonraki derlemelerini tamamen kendi çabasıyle yaptı, ölümünden sonra, hazır durumda olan dört eserini Ankara Devlet konservatuvarı, üçünü de Ankara Etnografya Müzesi müdürlüğü satın aldı.

Ferruh Arsunar, Türk folkloruna, halk müziğine ve oyunlarına en çok emeği geçenlerden biridir. Cumhuriyet döneminden başlamak üzere yurdumuzun birçok yörelerinde yapılan derleme çalışmalarının öncüsü, aranılan kişisi olmuştur. Türkülerin, oyun havalarının notaya alınmasında, bütün yurda yayılmasında Ferruh Arsunar'ın payı büyüktür. ''Muzaffer Sarısözen'' ile birlikte gece gündüz, kar kış demeden şimdi radyolarımızdan dinlediğimiz o güzelim türkülerimizi derlemişler, göz nuru dökerek notaya almışlardır.

Ferruh Arsunar, 1908 yılında İstanbul'da doğmuştur. Babası veteriner Albay Akif Beydir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Adana'da yapmış, babasının Bağdat'ta görevli olması dolayısıyla geri kalan öğrenimini orada tamamlamıştır. İstanbul'da Darü'l-Elhan'ın müzik çalışmalarına katılmış, 1923 yılında şark musikisi 1941 yılında da garp musikisi bölümlerini bitirerek müzik öğrenimini de burada tamamlamıştır. İstanbul Konservatuarınca 1926 yılında başlamak üzere folklor derleme çalışmalarının hemen hemen çoğuna katılmış, derlenen türkülerin hepsini Ferruh Arsunar notaya almıştır. Bu türkü ve oyun havalarını "Darü'l-Elhan'' (Sonraki adıyla ''İstanbul Konservatuarı") Anadolu Halk Şarkıları ve Halk Türküleri altında 14 defter olarak yayınlamıştır. Daha sonraki derleme çalışmalarını tamamen kendi çabasıyla sürdürmüştür.
Ferruh Arsunar'ın pratik notaya alma konusunda oldukça başarılı olduğu söylenir. Türküleri ve halk oyunu ezgilerin derlerken anında notaya almada gösterdiği ustalık, kendi çağındaki müzik otoritelerince her zaman övgüyle karşılanmıştır.

Ferruh Arsunar 21 Aralık 1965 yılında Ankara'da vefat etmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse & Derleme...

Biyografi Konusu: Ferruh Arsunar nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

21 Kasım 2006 / KisukE UraharA Siyaset tr
23 Eylül 2008 / Kral_Aslan Siyaset tr