
Sponsorlu Bağlantılar
Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Cezayir ile Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda Burkina Faso ve Mali ile çevrilidir. Nijer'in kuzeyi Sahra Çölü'nün bir bölümünü içine alır. Hurma ağacı ve mısırdan oluşan başlıca bitki örtüsü vahaların çevresinde görülür. Nijer Irmağı'nın aktığı güney Nijer'in büyük bölümü maun ağaçlarının yetiştiği geniş savanlarla kaplıdır. İklim çok sıcak ve kuru olduğundan ülkenin yalnızca onda biri tarım ve hayvancılığa elverişlidir. Yüksek otlaklarda aslan, antilop ve ceylan yaşar.
NIJER'E İLİŞKİN BİLGİLER
YÜZÖLÇÜMÜ: 1.186.408 km2.NÜFUS: 7.523.000 (1989).
YÖNETİM: Cumhuriyet (10 Aralık 1989'dan sonra sivil hükümet).
BAŞKENT: Niamey.
DOĞAL YAPI: Ülkenin kuzeyi çöldür; güneyi genellikle savanlarla kaplıdır. En yüksek noktası 1.944 metre yükseklikteki Greboun Dağı'dır.
DIŞARIYA SATILAN BAŞLICA ÜRÜNLER: Uranyum,sebze, canlı hayvan.
EĞİTİM: Okul çağındaki çocukların yüzde 20'den azı ilkokula gider.
Sahra bölgesinde göçebe bir kabile olan Tuaregler yaşar. Nüfusun hemen hemen tümü ise Nijer vadisinde ve ülkenin güneyinde toplanmıştır. Ülkede Müslümanlar çoğunlukta olmakla birlikte, Afrika dinlerine tapanlar ve Hıristiyanlar da vardır. Resmi dil Fransızca'nın yanı sıra, kabilelerin kendi yerel dilleri ve Arapça da konuşulmaktadır. En önemli kentleri başkent Niamey ve Zinder'dir. Nijer Irmağı kıyısındaki Niamey'de bir havalimanı ile bir üniversite vardır. Zinder, Sahra Çö-lü'nden geçen kervan ticaret yolu üzerindedir.
Nijer halkı genellikle hayvancılık ve tarımla uğraşır. Ülkede sığır, keçi ve deve yetiştirilir; darı, mısır, yerfıstığı ve hurma üretilir. Uranyum üretiminde Nijer dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Ülkede ayrıca kalay, tuz ve alçıtaşı çıkarılır.
19. yüzyılın sonlarında bir Fransız sömürgesi olan Nijer, 1960'ta bağımsız bir cumhuriyet oldu. Nijer kuraklığın çok büyük bir sorun olduğu ve sanayi bakımından gelişmemiş, yoksul bir ülkedir.
NİJER IRMAĞI
denizden 240 km içeride, Sierra Leone sınırından doğar. Yaklaşık 4.200 km uzunluğundaki bu ırmak Nil ve Kongo' dan sonra Afrika'da üçüncü gelir. Kuzeydoğu yönünde akarak Gine ve Mali'den geçer ve Segu dolaylarında birçok kola ayrılır. Baraj ve kanallarla bölgenin bir bölümü verimli duruma getirilmiştir. Bu yörede pamuk ve pirinç üretilir. Nijer daha sonra Sahra Çölü' nün güney ucundaki tarihsel Timbuktu kentinden geçer, büyük bir yay çizerek güneydoğu yönünde Nijer Cumhuriyeti topraklarını aşar, Nijerya'ya ulaşır ve burada doğudan gelen Benue Irmağı ile birleşir. Denize ulaşmadan önce, bataklık bir delta oluşturarak kollara ayrılır. Nijer Irmağı'nın sularında yayınbalığı, sazan, nillevreği gibi çok çeşitli balıkların yanı sıra suaygırları ve kertenkeleler barınır; ayrıca bu yörede pek çok kuş türü vardır.
Nijer Irmağı'nın ağzının nerede olduğu yüzyıllarca bilinememişti. 1805'te İskoç doktor Mungo Park, Bamako'dan başlayıp yaşamını yitirdiği Bussa'ya kadar 1.600 kilometreden fazla yol kat ederek Nijer Irmağı'nı geçti. Park'ın araştırmasını, İskoç Hugh Clapperton sürdürdü. Clapperton ölünce, 1830'da uşağı Richard Lander bir kanoyla Bussa'dan aşağıya doğru giderek denize ulaştı.
MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen asla_asla_deme; 3 Eylül 2010 15:28
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....