Arama

VY Canis Major (Büyük Köpek Takımyıldızı)

Güncelleme: 4 Eylül 2016 Gösterim: 6.164 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Haziran 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
VY Canis Majoris / Kızıl Üstündev Yıldız

Sponsorlu Bağlantılar
Çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine bu yıldız yalnız bir yıldızdır çevresinde dolanan herhangi bir gezegen veya herhangi bir yıldız bulunmamaktadır vy canis majoris büyüklüğünden dolayı evrenin en sıcak yıldızıdır.Güneşin yüzey sıcaklığı 12 milyondan milyarlarca yüksektir.VY Canis Majorisin yüzey sıcaklığı bilinene göre ortalama 15 milyardır.

VY Canis Majoris'in bilinen ilk kaydı Fransız astronom Jeröme Lalande'ın 7 Mart 1801 tarihli yıldız kataloğundadır. Bu katalog VY CMa'nın kadrini 7. derece olarak vermektedir. 19. yüzyılda sürdürülen çalışmalar 1850'den bu yana yıldızın kadrinin giderek azaldığını ortaya çıkarmıştır. VY CMa, 1847'den beri bir kızıl yıldız olarak bilinmektedir.

19. yüzyıl boyunca gözlemciler VY CMa'ya 6 ayrı tamamlayıcı ölçmüşlerdir ve bu bulgularından hareketle VY CMa'nın bir çoklu yıldız sistemine ait olabileceğini belirtmişlerdir. Ama artık biliniyor ki bu ayrı tamamlayıcı olarak tanımlanan elementler, yıldızı saran bulutsunun parlak alanlarıdır. 1957'deki gözlemler ve 1998'deki yüksek çözünürlüklü resimlemeler VY CMa'nın herhangi bir yoldaş yıldızı olmadığını göstermiştir.

VY Canis Majoris, yaklaşık 3,000 K olan etkili ısısı ile aydınlatma gücü yüksek bir M yıldızıdır. Bu durum onu Hertzsprung-Russell diyagramında sağ üst köşeye yerleştirir ve onun evrim geçirdiğine bir işaret olabilir. VY Canis Majoris veya kısa adıyla VY CMa, Büyük Köpek Takımyıldızı'nın içinde bulunan bir kızıl üstündev yıldızdır. Yarıçapı 2100 Güneş yarıçapı genişliğine varan bu yıldız bilinen en büyük yıldız olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca aydınlatma gücü en yüksek yıldızlardan biri olan VY CMa, Dünya'dan yaklaşık 4,900 ışık yılı uzaktadır. Çift veya çoklu yıldız sistemlerinde bulunan çoğu yıldızın aksine, VY CMa tekil bir yıldızdır ve herhangi bir yıldızsal yoldaşı bulunmamaktadır. Bu yıldız yarıdüzenli değişen olarak kategorilendirilmiştir ve 2,000 günlük bir yörünge süresi vardır.

Boyutu

Minnesota Üniversitesi profesörü Roberta M. Humphreys, VY CMa'nın yarıçapının 1800-2100 Güneş yarıçapı genişliğinde olduğunu ileri sürüyor. Boyutunun daha iyi anlaşılabilmesi için, eğer VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CMa yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar. Yarıçapı için üst limit olan 2100 Güneş yarıçapını kabul edersek, ışığın yıldızın yüzeyinde tam bir tur atması için 8 saat gerekir; bu süre Güneş'te 14.5 saniyedir. VY Canis Majoris'in içini doldurmak için 7,000,000,000,000,000 (7 Katrilyon)'dan fazla Dünya gerekir. VY CMa'nın çapı yaklaşık 3,063,500,000 kilometredir. VY CMa, Güneş'in yerine konulunca Jüpiter'in yörüngesine ulaşan boyutuyla VV Cephei A'dan %15 daha büyüktür.

Aydınlatma Gücü

2006'da Profesör Humphreys VY CMa'nın izgesel enerji dağılımını ve uzaklığını kullanarak yıldızın aydınlatma gücünü ölçmeyi denedi. Yıldızdan yayılan radyasyonun çoğu, yıldızı çevreleyen bulut tarafından yeniden işlendiğinden dolayı Profesör Humphreys tüm bulutsunun üzerindeki toplam akıntıyı bütünleştirdi ve VY CMa'nın aydınlatma gücünü buldu. 2 farklı teori var .1. si çok büyük ve çok parlak bir kırmızı hypergiant olacağı . Karşıt bir görüş olaraksa sadece kırmızı bir dev olabileceği ve bu durumda yarıçapının 600 Güneş yarıçapında olabileceği ve bununda Güneş'in yerinde olursa sadece Mars ın yörüngesine kadar bir alan kaplayabileceği yönünde.

Kaynak: Bilgidostu

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 31 Aralık 2014 10:03
yenijenerasyon - avatarı
yenijenerasyon
Ziyaretçi
29 Aralık 2014       Mesaj #2
yenijenerasyon - avatarı
Ziyaretçi
İnsanoğlunun bilgisi ve teknolojik yeterliliği dahilinde keşfedilen en büyük yıldız olan "VY Canis Majoris" yıldızı ile Güneş yıldızının ve diğer yıldızların karşılaştırılması.

Sponsorlu Bağlantılar
VY Canis Majoris yıldızı hakkında bilinenler:

- Dünyada 7 milyar insan yaşadığını varsayarsak ve her insana bu gezegenden eşit toprak vermek gerekseydi kişi başı 7 dünya yüzölçümünde toprak verilmesi gerekirdi.

- VY Canis Majoris yıldızı Güneş'in yerine konulsaydı Jüpiter'in bulunduğu konuma kadar olan bütün alanı kaplardı.

- Eğer saatte 980 km hızla giden bir uzay mekiği VY Canis Majoris'in etrafında bir tur atmak isteseydi bu tur yaklaşık 1100 yıl sürerdi.

- Eğer Dünya'dan VY CMa'ya 2000 KM hız yapan bir uzay mekiği ile gitmek istesek bu yaklaşık 10 bin trilyon yıl sürerdi.

Kaynak:

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
4 Eylül 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  VY Canis Major.jpg
Gösterim: 642
Boyut:  109.2 KB
🌘 🚀

Benzer Konular

3 Mayıs 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
12 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Zooloji
29 Mart 2012 / bi quan Taslak Konular