Arama

Venüs Yörüngede Neden Ters Yönde Dönüyor?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 6 Kasım 2015 Gösterim: 11.256 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Bütün gezegenler Güneş çevresinde aynı yönde dönerken Venüs neden ters yönde dönüyor?
Güneş sisteminin oluşumu sırasında sahip oldukları açısal momentum (bir cismin hızının kütlesiyle çarpımı sonucu elde edilen değer) nedeniyle, bütün gezegenlerin aynı yönde dönmeleri beklenir. Ancak, Venüs ve Uranüs, öteki gezegenlere göre ters yöne doğru dönerler. Bu, başlıca iki nedene bağlanıyor. Bu gezegenler, geçmişte büyük çarpışmalar geçirmiş olabilirler. Ayrıca, gezegenlerin üzerindeki gel-git etkisinin de dönmeyi yavaşlatabileceği, hatta tersine çevirebileceği biliniyor. Bu durum, Güneş’e yakın olan Merkür ve Venüs’de gözleniyor. Venüs, bir dönüşünü yaklaşık 243 günde tamamlıyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Dünya üzerinden yapılan gözlemlerde ilginç gelen konu dönüş süresidir. Venüs yılı yaklaşık 225 Dünya günüdür; ama yapılan gözlemler sonucu kesin bir dönüş süresi belirlenememiştir. Aslında genel kanı dönüşün tıpkı Merkür için de geçerli olduğu zannedilen tutuluyor olabileceği yönündeydi. İlk doğru bilgi 1956’da spektroskobik çalışmalar sonucunda alındı; dönme süresi çok uzun olmalıydı. Bugün dönme süresinin 243 Dünya gününden biraz fazla olduğunu biliyoruz. Bu da teknik olarak Venüs gününün, Venüs yılından uzun olduğu anlamına geliyordu. İşleri daha da karıştıran bir şey de Dünya ya da Mars’a göre ters yönde yani doğudan batıya doğru dönüyor olmasıdır. Gezegenin üzerinde Güneş’e bakacak olsaydınız, batıdan doğduğunu ve 118 Dünya günü sonra doğudan battığını görecektiniz.

Venüs’ün bu alışılmadık davranışının nedenini hiç kimse bilmiyor. İlk zamanlarında, büyük bir gök cisminin çarpışıyla ters döndüğü gibi iddialar inandırıcılıktan çok uzak ama akla başka bir olasılık da gelmiyor. Üstelik bugün, üst kısımdaki bulutların dönme sürelerinin sadece dört gün olduğunu biliyoruz. Bu durumda genel tablo daha da karmaşıklaşıyor. Dört günlük süreyi ilk olarak 1960’lı yılların başında Fransız gök bilimciler yaptıkları bulanık gölgelikler çalışmaları sonucunda ileri sürmüşlerdi.

Şu ana kadar Venüs’ün yüzde doksanının haritası çıkarıldı. Sonuç oldukça büyüleyici. Venüs volkanik bir dünya; volkanik faaliyetlerin bugün de sürdüğüne inanmamız için bütün koşullar mevcut. Yüzeyin büyük bir bölümünü inişli yokuşlu çok geniş bir ova kaplıyor. Ayrıca iki ana dağlık bölge var: Kuzey yarım kürede Ishtar Terra, güney yarım kürede Aphrodite Terra. Ishtar büyüklük açısından Kuzey Amerika kadar; Aphrodite ise çok daha büyük. Çeşitli dağlar var; bunların en büyüğü olan Maxwell Dağları Ishtar’ın kenarında ve komşularına göre yüksekliği 8 km kadar. Ayrıca vadiler, kraterler ve örümcek ağlarını andırdıkları için araknoid olarak adlandırılan bazı yüzey şekilleri var. Dairesel volkanik yapılar olan araknoidlerin etrafı çeşitli karmaşık yüzey şekilleriyle çevrili.

Venüs’te saptanabilir bir manyetik alan yoktur. Yani ağır ve demir açısından zengin çekirdeği Dünya’nınkinden hem göreli hem de gerçek anlamda daha küçüktür. Çekirdeğin üzerinde manto, onun üzerinde de yerkabuğu bulunur. Dünya’nın yerkabuğu manto üzerinde hareket etmektedir; zaten bunun için yanardağlar sonsuza kadar faal durumda kalamazlar. Bir volkan, mantodaki sabit bir sıcak nokta üzerinde oluşur; daha sonra yerkabuğunun kaymasıyla volkan yer değiştirir ve patlaması kesilir. Sözgelimi Hawaii adalarının oluşumu böyle gerçekleşmiştir. Yerkabuğu aslında karşılıklı hareket eden, birbirinden bağımsız levhalardan oluşmaktadır. Venüs’te ise böyle oluyor gibi görünüyor; yani orada bir volkan oluştuğunda, sıcak nokta üzerinde çok uzun bir süre kalabilir ve anormal boyutlara ulaşabilir.

Venüs’ün bir gün astronotlar tarafından ziyaret edilip edilmeyeceği belli değil; ama yakın gelecekte böyle bir şey kesinlikle imkansız. Atmosferindeki karbon dioksit moleküllerini parçalayıp oksijeni serbest bırakarak, gezegeni dünyalaştırma gibi öneriler var. Ama bu tür bir çalışma mevcut teknolojimizin o kadar ötesinde ki, bu konu üzerinde tartışmanın hiçbir anlamı yok. Bizim için Venüs, belli bir mesafeden izlememiz gereken bir gezgen. Peki teleskop kullanan gökbilimcinin yapabileceği şeyler nelerdir?

Şunların kayıtlarını tutabilir: Evreler (ama gözlem ve kuramın her zaman çakışmadığını aklından çıkarmadan),görülebilen herhangi bir gölge, ara çizgideki herhangi bir aykırılık, Ashen Işığı’nın herhangi bir belirtisi. Filtreler genellikle çok yararlı olur. Ashen Işığı sadece, hilal evresindeki Venüs karanlık zemin üzerindeyken görülebilir. Ama diğer gözlemlerin çoğunda en iyi sonuç günışığnda alınır ki, bu da guruba bakmaya uygun bir zaman kullanmanız gerektiği anlamına gelir.


Kaynak:Tübitak

Son düzenleyen nötrino; 6 Kasım 2015 21:17
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Venüs'ün Dönüş Hızı Yavaşladı

Sponsorlu Bağlantılar
Güneş Sistemi'nin ikinci gezegeni Venüs'ün dönüş hızının yavaşladığı belirlendi. Diğer gezegenlere göre ters dönen gezegendeki bir günün 6,5 dakika uzadığı tespit edildi. BBC'nin verdiği bilgiye göre Avrupa Uzay Ajansı'nın Venüs Express aracından gelen veriler, gezegenin dönüş hızının yavaşladığını ve buna bağlı olarak gezegendeki bir günün 6,5 dakika uzadığını gösterdi.

Avrupa Uzay Ajansı'nın 9 Kasım 2005'te uzaya fırlattığı Venüs Express, yörüngeye girdiği 11 Nisan 2006 tarihinden bu yana veri gönderiyor. Uzay bilimciler, gezegenin dönüş hızının neden yavaşladığına dair henüz bilgileri olmadığını söyledi.

Büyüklük açısından Dünya'ya benzerlik gösteren Venüs'ün yoğun atmosferi ile şiddetli rüzgarların, gezegenin dönme hızını etkilemiş olabileceği düşünülüyor.

Yaklaşık 462 derece ile Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen olan Venüs, Güneş etrafında diğer gezegenlere göre ters yöne dönüyor.Bir Venüs günü 243 Dünya günü, bir Venüs yılı ise 224 Dünya günü sürüyor. Venüs, yılın günden kısa sürdüğü tek gezegen.


Kaynak:BBC(29 Şubat 2012,13:51)

Son düzenleyen nötrino; 6 Kasım 2015 21:18
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ekim 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Venüs'te Soğuk Hava Katmanı

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) gezegenler üzerinde araştırma yapan uydusu Venüs Express, Venüs'ün güney kutbunda gündüzle gece arasındaki geçiş sürecinin fotoğrafını çekerken ilginç bir keşfe imza attı. "New Scientist" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ortalama 464 derece sıcaklığa sahip Venüs'ün atmosferinde bir soğuk hava tabakası bulundu.

Kızgın gezegenin atmosferinde bir soğuk hava tabakasını sakladığını ortaya çıkaran bilim adamları, gezegenin yüzeyinden 125 kilometre yukarıda hava sıcaklığının -175 dereceye ulaştığını, tabakada karbondioksitten oluşan kuru buz parçaları bulunabileceğine işaret etti.ESA'nın Venüs Express projesinde çalışan bilim adamı Hakan Svedhem, Venüs'teki soğuk tabaka ile ilk kez karşılaştıklarını, Dünya'da ya da Mars'ta buna benzer bir durumun olmadığını söyledi.

Buz parçalarının Venüs atmosferinde parlak alanlar oluşmasını sağladığını Svedham, Güneş'e Dünya'dan daha yakın olan Venüs'te bu tür bir soğuk tabakanın bulunmasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.Svedham, soğuk tabakanın etkilerinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.Güneş Sistemi'nin ikinci gezegeni Venüs'ün sera gazı etkisi nedeniyle Güneş'e daha uzak olmasına karşın ilk gezegen Merkür'den daha sıcak olduğunu ifade eden Svedham, gizemli Venüs gezegeninin atmosfer bileşiminin yüzde 96,5 oranında karbondioksit içerdiğini sözlerine ekledi.



Kaynak : CNN / New Scientist (03 Ekim 2012,08:26)

Benzer Konular

29 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
1 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap