Arama

Hubble Uzay Teleskobu

Güncelleme: 29 Mart 2016 Gösterim: 9.648 Cevap: 5
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Temmuz 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Hubble'dan 21. Yaş Günü Armağanı: Uzay Gülü

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  hs-2011-11-a-web.jpg
Gösterim: 251
Boyut:  67.2 KB
ABD’deki Uzay Teleskobu Bilimi Enstitüsünün (Space Telescope Science Institute) Hubble uzay teleskobunun 21. yılında meraklılarına yaş günü armağanı olarak yayımladığı uzay gülü.

Bu fotojenik görüntü Arp 273 olarak anılan iki sarmal (spiral) gökadanın çarpışmasıyla ortaya çıkmış. Gökadalardan UGC 1810 olarak bilinen üstteki büyüğü, resimde alttan gelen UGC 1813 gökadasının çekimi ile bir gülü andırır olmuş. UGC 1813 de gülün sapı gibi. Dünyadan yaklaşık 300 ışık yılı ötedeki bu iki gökadanın aralarındaki mesafe de binlerle ışık yılı. Fakat aralarındaki çekim etkileşimi, biçimlerinde değişikliklere neden olmuş.

Resmin üst kısmında birer mücevher gibi mavi ışık saçan noktalar morötesinde yoğun ışık saçan parlak genç yıldız kümelerinden geliyor. Altta yandan bakıldığı için sarmallığı pek belli olmayan UGC 1813 gökadasının merkezinde yoğun yeni yıldız oluşumları var.

Resim, 17 Aralık 2010 tarihinde, teleskoptaki WFC-3 (Wide Field Camera 3) geniş alan kamerasının bir ürünü. Morötesi, mavi ve kırmızı dalga boylarında, 3 ayrı süzgeçle çekilen resimlerin birleştirilmesiyle bu resim oluşmuş. Astronomların görüntü ile ilgili ayrıntılı yorumları kaynakta verilen linklerde bulunmakta.

Hubble 24 Nisan 1990’da fırlatıldığından beri, yaptığı keşiflerle gezegen biliminden kozmolojiye, astronominin her alanında devrim niteliğinde veriler sağladı. Teleskobu uzaya götüren Discovery STS-31 mekiğinin komutanı, tesadüfen şimdiki NASA Başkanı Charles Goldin idi.

Hubble uzay teleskobu NASA yönetiminde Avrupa Uzay Ajansı ESA işbirliği ile yürütülen bir uluslararası proje. Teleskobun işletmesini NASA Goddard Uzay Merkezi yürütüyor. Bilimsel yönetim ise Johns Hopkins Üniversitesinde yer alan Astronomi Araştırmaları için Üniversiteler Birliği (Association of Universities for Research in Astronomy) tarafından yapılmakta.


Kaynak:NASA-HubbleSite

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 01:15
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mayıs 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Hubble'a Yakalanan Dev Uzay Girdabı

Sponsorlu Bağlantılar
Galaksi kümeleri, sayısı 10 ile 100'lerce arasında değişen dev gruplardır ve yer çekimi sayesinde bir arada dururlar. Galaksiler zaman zaman birbirlerine aşırı yaklaşabilirler, bu durumda dev boyutta yer çekimi gücü onları değiştirebilir. Abell 1185 kümesinde ise benzer bir durum var. Küme içerisindeki farklı şekillerdeki galaksiler, birbirlerinin fazlasıyla yakınından geçiyorlar. Bu dev kozmik girdap içerisinde bazı galaksiler parçalara ayrılarak ortadan kalktı bile. Abell 1185 galaksi kümesi ise Dünya'dan 400 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor.

Kaynak : CHİP / Bilim Teknoloji (08 Mayıs 2012,21:00)


Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 01:27
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Temmuz 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Hubble Spiral Galaksiyi Böyle Yakaladı

Ad:  20120716043136_spiralgalaksi.jpg
Gösterim: 427
Boyut:  15.8 KB

Hubble Uzay Teleskobu, NGC 4565 spiral galaksisinin köşesine ait en detaylı fotoğrafı çekti.

Gökte oldukça parlak bir şekilde beliren NGC 4565, Güneş Sistemi’ne dik olarak konumlandığı için Dünya’dan gözlemlendiğinde kendisini oluşturan disk net bir şekilde görülebiliyor.NGC 4565, tek parça olarak gözlemlendiğinde, uzayın karanlığında düz, parlak bir çizgi olarak beliriyor. Bu sebeple, gök bilimciler tarafından İğne Galaksisi olarak da adlandırılıyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ortak olarak kullandığı Hubble’ın çektiği fotoğrafta, NGC 4565 ile Samanyolu Galaksisi birbirine büyük benzerlik gösteriyor. Fotoğraf, Güneş Sistemi’nden gözlemlenen, Samanyolu’nun merkezine ait fotoğrafları anımsatıyor. Her iki galakside de, toz bulutları galaktik diskten gelen ışıkların bir kısmını bloke ediyor. Fotoğrafın sağ alt köşesinde, galaktik diskin etrafını saran toz kümesi, galaksiden yayılan ışıkla çok daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Galaksinin merkezi, daha sağda yer aldığı gibi, fotoğrafta görülmüyor.

Dünya’dan sadece 40 milyon ışık yılı uzaklıkta buluanan NGC 4565, gök bilimcilere Samanyolu Galaksisi hakkında daha fazla bilgi edinmelerinde yardımcı oluyor. Spiral galaksiler, Samanyolu’nun yaklaşık üçte birini oluşturuyor.Hubble’ın Gelişmiş Gözetleme Kamerası tarafından çekilen fotoğraf, 3.4’e 3.4 açısal dakikalık bir alanı kapsıyor. Bir derece dairenin 360’ta biri olarak tarif edildiğinden, bir açısal dakika kapalı bir dairenin 1/21,600’i olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (16 Temmuz 2012,16:02)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 01:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Eylül 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay 'Florasan'la Aydınlanıyor

Ad:  uzay.jpg
Gösterim: 429
Boyut:  10.4 KB

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'na ait Hubble uzay teleskobu, NGC 4634 galaksisinin net görüntüsünü elde etti. Yıldızlardan gelen güçlü radyasyon, gazları florasan lambalara benzeyen bir etkiyle harekete geçirerek parlaklaştırıyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Hubble uzay teleskobu, NGC 4634 galaksisinin bütününün net bir görüntüsünü elde etmeyi başardı.NASA'daki bilimadamları, NGC 4634'ün teleskop tarafından çekilen yuvarlak görüntüsünün, yakınındaki galaksilerle arasındaki sürekli etkileşim nedeniyle hafif yamuk gözüktüğünü ve hatlarının toz şeritleri ve parlak nebulalarla belirginleştiğini açıkladı.

Görüntülerde NGC 4634'ün tamamının ve galaksiye ait ışık halkasının etrafındaki dağılmış kısımlarının, parlak pembe nebulalarla kaplı olduğunun görüldüğünü kaydeden uzmanlar, bu gaz bulutlarının Samanyolu'ndaki Orion Nebulası'na benzer şekilde, yavaş yavaş yıldızların etrafını sardığına işaret etti.

Uzmanlar görüntülerde yer alan tüm galaksi çevresine yayılmış durumdaki parlak ipliksi şekillerin, yıldızlardan çıkan ışığın uzaydaki toz bulutlarınca engellenmesi sonucu oluştuğunu belirtti.Yıldızlardan gelen güçlü radyasyon, gazları florasan lambalara benzeyen bir etkiyle harekete geçirerek parlaklaştırıyor. Çok sayıdaki bu çeşit yıldız oluşum bölgeleri kütle çekim etkileşimlerinin ölçümünde bir çeşit sayaç görevi görüyor.

Hubble teleskobunun çektiği görüntü, Geniş Alan ve Gezegen Kamerası 2 ile Hubble teleskobuna ait Gelişmiş İnceleme Kamerası'ndan çıkan gözle görülen ışığın pozlamalarının birleştirilmesiyle elde edildi.NGC 4634, dünyadan yaklaşık 70 milyon ışık yılı uzaktaki, etkileşim içindeki galaksi çiftlerinden biri olan Berenices'in Saçı takımyıldızının içinde yer alıyor.Yıldızlar arasındaki hidrojen, helyum ve diğer iyonize olmuş gazların oluşturduğu toz bulutlarına nebula adı veriliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc - Ajanslar (24 Eylül 2012,17:40)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 02:01
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Aralık 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Tüm Galaksilerin Atası

Hubble uzay teleskobu bilim adamlarına, evrenin en eski galaksilerini bile gözlemlemelerine izin veriyor. California Teknoloji Üniversitesi'nden Richard Ellis‘in yönetimindeki astronom ekibi tarafından yapılan son gözlemlerde, 13.2 milyar yaşında olduğu sanılan en eski galaksinin bundan daha yaşlı olduğu tespit edildi. Farklı ölçüm teknikleri kullanan bilim insanları söz konusu galaksinin yaşını 13.3 milyar olarak belirledi.

Öte yandan NASA bilim insanları, daha önce bilinmeyen yedi eski galaksinin daha tespit edildiğini duyurdu. Bu galaksilerin, evrenin yaşının şu ankinin yüzde 4'ü civarında olduğu dönemlere uzandığı belirtildi.Harvard Üniversitesi astronomi bölüm başkanı Abraham Loeb, “Bu galaksilere bakmak, Büyük Patlama sonrası evrenimiz yani kökenimiz hakkında pek çok şey öğrenmemize izin veriyor“ dedi.Loeb, örneğin o dönem galaksilerin yoğunluğunun bugünkünden bin kat daha fazla olduğunu bulduklarını söyledi. Loeb, “Bu görseller, bir bebeğin ilk ultrasonu gibi. Evrendeki en eski arkeoloji ürünleri“ ifadelerini kullandı.Hubble teleskobu'nun yeni bulunan galaksilerin ilk yıldızların ve galaksilerin oluşumunu anlamada yardımcı olması bekleniyor.


Kaynak: Gençbilim / DW (14 Aralık 2012,08:42)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 01:55
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ocak 2013       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Hubble'dan Göz Kamaştıran Kareler

Ad:  249726.jpg
Gösterim: 228
Boyut:  13.9 KB

Antennae Galaksisi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Hubble uzay teleskobu tarafından çekilen ve yıldızların göz kamaştıran halini gözler önüne seren bir dizi fotoğraf yayımladı.Fotoğraflar arasında uzaydaki büyük patlamalar sonucu ortaya çıkan ışıklar, Dünya'dan 70 milyon ışık yılı uzaklığındaki Antennae Galaksisi de var.

Kaynak: Gençbilim (31 Aralık 2012,09:23)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 00:58

Benzer Konular

20 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
2 Temmuz 2012 / nötrino Taslak Konular
8 Mart 2014 / nötrino Uzay Bilimleri