Arama

Tucana Takımyıldızı

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 27 Şubat 2017 Gösterim: 2.308 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tucana (takımyıldız)


Sponsorlu Bağlantılar



Tucana
260px Tucana constellation map


KısaltmaTuc
TamlayanTucanae
Bahar açısı0 sa.
Yükselim−65°
Alan295 derece kare
48. sırada
Ana yıldızlar3
En parlak yıldızıα Tuc
(Kadri 2.87)
Bayer/Flamsteed
yıldızları17
Gezegeni olduğu
bilinen yıldızlar2
Parlak yıldızlar
(kadir < 3)1
Yakın yıldızlar1
En yakın yıldızζ Tuc (28.03 IY)
Göktaşı yağmurlarıYok

Çevreleyen
takımyıldızlar

Grus
Indus
Octans
Hydrus
Eridanus (köşe)

Phoenix+25° ve −90° enlemleri arasında görülebilir.
En iyi Kasım ayında saat 21:00'de görülebilir.

Tucana ya da Tukan takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güneygökkürededir ve 18. yüzyılda oluşturulmuştur. Tucana bir Güney Amerikakuşu olan tukanın Latincesidir.


Tarihi

Bu takımyıldız Petrus Plancius'un, Pieter Dirkszoon Keyser ve Frederick de Houtman gözlemlerinden yola çıkarak yarattığı on iki takımyıldızdan biridir ve ilk olarak 1957'de (ya da 1958'de) Plancius ve Jodocus Hondius'un Amsterdam'da yayınladığı 35 santimetre çapındaki gök küresinde yer almıştır. Bir gök atlasındaki ilk tasviri ise Johann Bayer'in 1603 tarihli Uranometriasında yer almıştır.

Dikkat çekici özellikler

Yıldızlar Beta Tucanae aslında, en azından zayıf bir şekilde, bir sisteme bağlanmış altı yıldızdan oluşan bir gruptur. Bunladan en parlak iki tanesi Beta-1 Tucanae ve Beta-2 Tucanae 27 yay saniyesi kadar ayrıktır ve parlaklıkları 4 ve 5 kadir arasındadır. Bunlara (muhtemelen) üçüncü bir yıldız, 9 yay dakikası kadar ayrık olan Beta-3 Tucanae eşlik eder.

Kappa Tucanae iki çift yıldızdan oluşan dört yıldızlı bir gruptur.
Lambda Tucanae bir görsel çifttir - bu, bizim bulunduğumuz noktadan bakınca birbirine çok yakın görünen fakat aslında uzayda birbirinden tamamen kopuk ve uzak iki yıldızı tanımlar. Bu iki yıldız Lambda 1 and Lambda 2 olarak bilinir. Lambda 1 tek başına, iki bileşenli bir çift yıldızdır.
Derin uzay nesneleri Tukan takımyıldızının güney ucunda Küçük Macellan Bulutu bulunur. Ayrıca 47 Tucanae (NGC 104) küresel kümesi ve 1990 yılında keşfedilen Tukan Cücesi gökadası da bu takımyıldızın sınırları içindedir.

Kaynak:Vikipedi

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Şubat 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Tucana Yıldız Kümesinde Karadelik Keşfedildi!


Bilinen karadelikler iki sınıfa ayrılır: birkaç Güneş kütlesindeki yıldız kütleli küçük karadelikler, milyonlarca Güneş kütleli süper kütleli karadelikler. Gökbilimciler 100 ile 10.000 Güneş kütleli karadelikler olduğunu düşünmelerine karşılık şimdiye kadar bu orta kütleli karadeliklerin varlığına rastlanmamıştı. Ancak başını Türk gökbilimcinin çektiği bir ekip 2200 Güneş kütleli bir karadelik keşfetti. Karadelik 47 Tucana kümesinde yer alıyor. Karadeliğin orta kütleli olması ise diğer bir sürpriz oldu.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  47_tucana-karadelik.jpg
Gösterim: 340
Boyut:  102.2 KB
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden (CfA): “Orta kütleli karadeliklerin keşfi önemlidir, çünkü bunlar yıldız kütleli ile süper kütleli karadeliklerin arasındaki eksik halkadır. Orta kütleli karadelikler günümüz süper kütleli karadeliklerin tohumları olabilir.” Tucana yıldız kümesi Dünya’dan yaklaşık 13.000 ışık yılı uzakta olup 12 milyar yıl yaşındadır. Çapı sadece 120 ışık yılı olan kümede binlerce yıldız bulunur.

47 Tucana’nın merkezinde oldukça aç bir karadelik yer alıyor. Genellikle bu tip karadelikler çevrelerini saran sıcak gaz diskinden beslenir. Bu sıcak disk karadeliğin çevresinde dolanırken sıkışıp ısınır ve X-ışını yayar. Ancak 47 Tucana kümesi merkezinde gizlenen karadeliğin çevresinde gaz diski bulunmuyor. Samanyolu merkezindeki süper kütleli karadelik yakınındaki yıldızlara etki eder. Kızılötesi gözlemler bu bölgedeki bazı yıldızların görünmez bir cisim çevresinde dolaştığını ortaya çıkarmıştır. Aynı etki 47 Tucana kümesinin merkezi oldukça kalabalık olduğundan gözlenemiyor.

Yeni araştırma iki kanıt ileri sürüyor. İlki, kümelenme içindeki yıldızların genel hareketleri. Küresel küme o kadar yoğun ki ağır yıldızlar bile merkeze doğru kayıyor. Küme merkezindeki orta kütleli karadelik kozmik bir kaşık gibi davranarak bu yıldızların yüksek hızlara ulaşmasına ve uzak mesafelere savrulmasına neden oluyor. Bu da gökbilimcilere zayıf bir sinyal olarak ulaşıyor.Ekip, yıldızların hareketlerini ve hareket ettikleri uzaklıkları bilgisayar benzetimleri ile gözle görülebilen cisimlerin gözlemleriyle karşılaştırdı. Böylece bu tür hareketlerin ancak kütle çekim kuvveti etkisiyle olabileceği sonucuna ulaştı.

İkinci kanıt ise pulsarlardan, radyo sinyalleri ile kendini kolayca ele veren ölü yıldızlardan oluşan yine yoğunlaşmış kalıntılardan geliyor. Bu cisimler merkezinde orta kütleli karadelik tarafından çekilir, eğer karadelik olmasaydı birbirlerinden uzaklaşmaları gerekirdi. Bu iki kanıtın eşliğinde 47 Tucana içinde yaklaşık 2200 Güneş kütlesinde bir orta kütleli karadelik olduğu ileri sürüldü.

Bu karadeliğin kendini uzun zamandır saklamayı başarması akla, diğer yıldız kümelerinde de benzer karadeliklerin olabileceğini getirir. Bunları bulmak için yıldızların hem küme içindeki hareketlerini hem de titreşimlerini gözlemek gerekecektir.

Kaynak: CFA / Görsel Telif Hakkı: CfA / M. Weiss (8 Şubat 2017)