Arama

GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi - Sayfa 21

Güncelleme: 15 Ocak 2011 Gösterim: 78.907 Cevap: 280
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Eylül 2010       Mesaj #201
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Astreoid_Moon - Günün Astronomi Fotoğrafı


Sponsorlu Bağlantılar
Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.

4 Eylül 2010


GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi

Astreoid_Moon


Telif Hakkı: Talat Saygaç

Açıklama: Eğer davet edildiğiniz bir gözlem şenliğinde teleskoptan gördüğünüz manzarayı çok beğenirseniz, hemen cep telefonu kameranızı hazırlayıp göz merceğine dayayıp çekin! Böylece siz de amatör bir gökbilim fotoğrafcısı olabilirsiniz! Yukarıdaki fotoğraf Astrum Towers Uzay Gözlemevi'ndeki 35 cm çaplı Meade teleskobunun 2x Barlow ve ona bağlı Süper Plössl 5000 serisi 40 mm'lik göz merceğine dayanan Samsung S8300 8.0 Mp cep telefonu kamerasıyla alınmıştır. Çok büyütülmüş bu Ay görüntüsünün sadece bir kısmı göz merceği alanına girince, görüntü "Astreoid_Moon!" adını verdiğim hoş bir görüntü olarak ortaya çıktı. Siz de deneyin...

Yarının Aday Fotoğrafı: Mars Halesi




son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Eylül 2010       Mesaj #202
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ay – Mars Örtmesi - Günün Astronomi Fotoğrafı


Sponsorlu Bağlantılar

Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


5 Eylül 2010



GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi


Ay – Mars Örtmesi


Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Ay ve gezegenler yaklaşık aynı düzlemde hareket ettikleri için Ay, zaman zaman bizim bakış açımıza göre bu gezegenlerin tam da önünden geçer. Bu olaya örtme denilir. Yukarıdaki fotoğraflar 24 Aralık 2007 tarihinde çekildi. Bu tarihten sonra Ay – Mars örtmesi 10 Mayıs 2008 ve 13 Eylül 2009 tarihlerinde de oldu. İlki gündüz saatlerinde olduğundan, ikincisi ise Türkiye’ den gözlenemediğinden dolayı fotoğraflanamadı. 2050 yılına kadar olacak Ay – Mars örtmelerinin tarihleri; 8 Aralık 2022, 28 Şubat 2023, 18 Aralık 2024, 29 Aralık 2027, 7 Haziran 2038, 4 Aralık 2039 ve 23 Haziran 2047. Bu örtmelerin bir kısmı Türkiye’ den gözlenemeyecek, bir kısmı da gündüz saatlerine denk gelecek. Aslında bu fotoğraflar, son yıllarda her Ağustos ayında “ Mars Dolunay kadar büyük görülecek – Gökyüzünde iki ay olacak “ haberlerinin ne kadar asılsız olduğuna iyi bir örnek. Ay ile Mars yan yana geldiğinde bundan daha farklı bir görüntü hiç bir zaman olmayacak. Bu fotoğrafların çekildiği tarihte Mars 88.8 milyon km, Ay ise 359 bin km uzaklıktaydı. Bir başka deyişle Mars, Dünya – Ay arasındaki mesafenin 247 kat daha uzağındaydı. Mars’ ın çapı 6792 km. Ay’ ın çapı ise 3474 km. olduğu göz önünde bulundurulursa, birbirinden yaklaşık bir kat büyük ancak defalarca uzak iki cismi aynı boyutta görmeyi beklemek pek mantıklı bir yaklaşım olmaz. Mars’ ın bize en yakın olduğu ve bu asılsız haberlerin ortaya atıldığı tarih olan 27 Ağustos 2003 günü Mars’ ın uzaklığı 55.9 milyon km idi. Bu da yaklaşık olarak Dünya – Ay arası mesafenin 150 katı eder. O zaman Mars, fotoğrafta görüldüğünden bir miktar daha büyük görülmüş olabilir ancak, aradaki bu farkı çıplak gözle anlamamız imkansız. Kaldı ki, o tarihte Ay yeni ay evresindeydi. Her yıl aynı tarihlerde ortaya atılan bu asılsız haberlerin bir başka hatalı yanı da her yıl Mars’ ın karşı konuma geliyormuş gibi sunulmasıdır. Mars yaklaşık olarak 700 günde bir karşı konuma gelir. Bir başka deyişle Dünya – Mars arasındaki en yakın mesafeye geliş neredeyse iki yılda bir olur. Bu nedenle karşı konuma geliş zamanı her zaman farklı tarihlere denk gelir ve Dünya’ dan bakıldığında Mars, hiç bir zaman Ay kadar büyük görülemez.

Yarının Fotoğrafı: Mars Halesi




son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Eylül 2010       Mesaj #203
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mars Halesi - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.



6 Eylül 2010

GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi


Mars Halesi



Telif Hakkı: Koray Kentli

Açıklama: Bu fotoğraf Yıldırım-Bursa'da 21.02.2010 tarihinde 18.33 te BENQ C740İ f/5,2 , 1 sn poz süresi ISO-400 , ORITE tripot kullanılarak çekilmiştir.

Yarının Aday Fotoğrafı: 29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması





son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Eylül 2010       Mesaj #204
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması - Günün Astronomi Fotoğrafı



Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


7 Eylül 2010


GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi


29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması


Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Güneş tutulmaları genellikle yılda 2 kere, kimi zaman da 3 – 4 kere olur. Bu tutulmalar Dünya’nın çeşitli bölgelerine görülürler. Tutulmaların bazıları tam, bazıları da halkalı, ender olarak da hem tam hem halkalı olur. Ayrıca tutulmaların bazıları kısa bazıları da uzun olur. Peki neden tutulmalar böyle farklı olurlar? Dünya’ dan bakıldığında Ay’ın ve Güneş’ in görünür çapları birbirine çok yakındır. Etrafında tur atarken elips yörüngeden dolayı Güneş’e olan mesafemiz her yıl 4 Ocak tarihinde 147.5 milyon km. 4 Temmuz da ise 152.5 milyon km. arasında değişir. Yaklaşık 5 milyon km.’ lik bu uzaklık farkından dolayı görünür çapında az da olsa değişmeler olur . En yakın olduğumuzda görünür disk çapı 32.7 yaydakika, en uzakta iken 31.6 yaydakika görünür. Ay da elips yörüngesinden dolayı her turunda 353 bin km. yaklaşıp, 406 bin km. uzaklaşır. Bundan dolayı Ay’ ın da görünür çapında farklılık olur. Bize en yakın olduğunda 34.1 yaydakika, en uzakta iken de 29.3 yaydakika görünür. Tutulma sırasında Ay bize yakınsa Güneş’ in tamamını örter, buna tam tutulma denir. Eğer bize uzakta ise Güneş’ i tam olarak örtemez, buna da halkalı tutulma denir. Ay bize en yakında, Güneş de en uzakta iken gölge konisi oldukça geniş olur. Bunlar, süresi en uzun tutulmalardır. Bir de ender olarak Güneş’ in ve Ay’ ın görünür çapları birbirine neredeyse eşit olduğu zamanlara denk gelen tutulmalar tam tutulma ile başlar ve tutulma süresi içinde Ay Dünya’ dan uzaklaştıkça tutulma halkalı tutulmaya döner veya tersi olur. Bunlara da Hibrit tutulma denir. Yukarıdaki fotoğraf 29 Mart 2006 tarihinde Side – Antalya’ da çekildi. Tutulma 12:39 da başlayıp 15:12 de sona erdi. Tam tutulma anı 3 dakika 45 saniye sürdü. Akdeniz üzerinden gelen 170 km. çapındaki gölge saatte 3000 km. hızla üzerimizden geçip kuzeye doğru gitti. Bundan sonra Türkiye’ den görülecek en yakın tam tutulma 30 Nisan 2060 tarihinde olacak.

Yarının Aday Fotoğrafı: Ülker – Pleiades




son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2010       Mesaj #205
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ülker – Pleiades - Günün Astronomi Fotoğrafı



Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


8 Eylül 2010


GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi


Ülker – Pleiades

Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Ülker en eski zamanlardan beri bilinen gökcisimlerinden biridir. M 45 , Yedi Kız kardeş, Yedi Kandilli Süreyya, Peren ve Pelin olarak da anılır. Ayrıca Arapça Süreyya, Farsça ve Hintçe Pervin, Japonca Subaru olarak adlandırılmıştır. En az altı yıldızı çıplak gözle görülebilir. Bu sayı uygun şartlarda dokuz, tamamen açık ve karanlık gecelerde 12’ ye çıkabilir. Şekli küçük bir kepçeyi andırır. Birbirine çok yakın bu yıldızların kapladığı alan parmağınızın ucu kadardır. Böylesine sıkışık olmaları, bu kümeyi, ışıklı küçük bir grup haline getirmiştir. Ülker yıldız kümesi, fiziksel büyüklük ve yıldız sayısı bakımından Hyades’ e çok benzer. Fakat Ülker yaklaşık 440 ışıkyılı uzaklıkta olduğu için biraz küçük görünür. Yunan mitolojisine göre, Atlas isimli babadan ve Pleione isimli anneden olan yedi kız kardeşlerin isimleri şöyledir; Alcyone, Asterope ( çiftyıldız ), Electra, Maia, Merope, Taygeta ve Celaeno’ dur. Çıplak gözle altı üyesinin görünmesine rağmen bu kümenin 100'den fazla üyesi olduğu bilinmektedir. Böylesi kümelerdeki yıldızlar, yaklaşık olarak aynı zamanlarda, aynı gaz ve toz bulutu içerisinde, aynı kimyasal element oranları ile doğarlar ve uzayda hep beraber aynı yönde ilerlerler. Yani gerçekten "kardeş" sayılabilirler! Diğer açık yıldız kümeleri ile karşılaştırıldığında yıldız yoğunluğu düşüktür. Bunun nedeni kümenin evrimi ile ilgili olabilir. Fotoğrafa bakıldığında Ülker bir bulutsu maddesinin içine gömülmüş olarak görülür. Bu bulutsu mavi renktedir. İçindeki parlak yıldızların ışığını yansıttığı için yansıma bulutsusu olarak adlandırılır. Ülker kümesinin yaşı astrofizikçilerce 60-100 milyon yıl olarak hesaplanmaktadır. Bu, yeryüzü tarihi açısından oldukça yakın bir dönemdir. Yıldızların yaşam öykülerini anlamada, bu türden aynı anda doğmuş, fakat farklı kütle ve özelliklerdeki yıldız gruplarını incelemek gökbilimcilere çok önemli ipuçları sağlamaktadır. En belirgin bulutsu Merope'nin yakınında yer alan Merope Bulutsusu'dur. Bulutsu içerisinde yer alan çok sayıda küçük karbon taneciği ışığı yansıtır. Yansıma bulutsularının kendine özgü mavi rengi, karbon tozunun mavi ışığı kırmızı ışığa oranla çok daha verimli dağıtması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu bulutsuların parlaklığı, yansıtan taneciklerin büyüklük ve yoğunlukları ile komşu yıldız(lar)ın rengine ve parlaklığına bağlıdır. Merope'ye doğru ilerleyen bulutsu, yıldızdan kaynaklanan güçlü ışınımın basıncıyla itiliyor. Bulutsunun içerdiği toz gibi gaza oranla daha iri olan parçalar, bu "rüzgara" karşı daha dayanıklı oldukları için, hızları fazla kesilmiyor. Bir kaç milyon yıl sonra, bu bulutsu ışınımın basıncına dayanamayıp dağılacaktır. Bu fotoğraf 29.11.2008 tarihinde 02:21 – 04:54 saatleri arasında Bursa - Mudanya’ da Canon Rebel XT Hutech modifiyeli fotoğraf makinası, Sigma APO DG 70-300 ( 300 mm ) f/5.6 lens ile ISO 800 hızında, 7 adet 90 saniye pozların istiflenmesiyle oluşturuldu.

Yarının Aday Fotoğrafı: İridyum Parlaması



son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Eylül 2010       Mesaj #206
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İridyum Parlaması - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


9 Eylül 2010


20100909a

İridyum Parlaması

Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Gökyüzü gözlemciliğinde yapay uydu gözlemi de ayrı bir yer tutar. Bir çok amatör gözlemci uydu geçişlerini görüntülemiştir. Bunların en zor olanları ( ISS ) Uluslararası Uzay İstasyonu’ nun Ay’ ın ve Güneş diskinin önünden geçerken görüntülenmesidir. Gökyüzünün en meşhur yapay uyduları ise İridyum uydularıdır. Kısa süreliğine de olsa bir anda oldukça yüksek bir parlaklığa ulaşırlar. İridyum parlamalarını görüntülemek nispeten daha kolaydır. Bu uydular çıplak gözle görülemeyecek kadar sönükken 25 – 30 saniye içinde birden parlaklığı artar ve tekrar görülmez olurlar. Bu sürenin tam ortasında kimi zaman - 8 kadir parlaklığa kadar ulaşabilirler. Venüs’ ün - 4 kadir parlaklığında olduğu düşünülürse iridyumlar kısa süreliğine de olsa bir anda Güneş ve Ay’ dan sonra gökyüzündeki en parlak cisim oluverir. Bulunduğunuz yerden geçecek olan uyduları buradan takip edip, gözleyebilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafta, 21 Temmuz 2008 tarihinde 03:13 – 03:15 saatleri arasında 63 numaralı İridyum uydusunun Herkül takımyıldızı içinden geçişi görülmektedir. Arka planın daha belirgin olması için geçiş öncesinde 30 ve 53 saniyelik pozlar çekildi, geçiş sırasında ise izin kesintiye uğramaması için 84 saniye poz süresi verildi ve bu üç poz istiflendi. Diğer İridyum parlaması fotoğraflarını buradan görebilirsiniz. Bu fotoğraf Bursa – Mudanya’ da, Canon Rebel XT - Sigma DC 17-70 ( 70 mm ) f/4.5 makine ile ISO 400 hızında çekilmiştir.

Yarının Aday Fotoğrafı: Ay – Satürn Örtmesi



son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Eylül 2010       Mesaj #207
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ay – Satürn Örtmesi - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


10 Eylül 2010

20100910d

Ay – Satürn Örtmesi

Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Ay ve gezegenler yaklaşık aynı düzlemde hareket ettikleri için Ay, zaman zaman bizim bakış açımıza göre bu gezegenlerin tam da önünden geçer. Bu olaya örtme denir. Yukarıdaki fotoğraflar 2 Mart 2007 tarihinde, Kirazlı – Uludağ – Bursa’da, 04:33 – 04:53 saatleri arasında çekildi. Örtme başlangıcında çekilen bu fotoğraflardan sonra hava bulutlandı ve çıkış anı görüntülenemedi. Bu tarihten sonra Ay – Satürn örtmesi 22 Mayıs 2007 tarihinde de oldu. Bu fotoğrafı BURADAN görebilirsiniz. 2050 yılına kadar olacak Ay – Satürn örtmelerinin tarihleri; 2 Şubat 2019, 1 Mart 2019, 1 Şubat 2025, 12 Kasım 2036, 9 Aralık 2036, 5 Ocak 2037, 1 Şubat 2037, 24 Nisan 2037, 22 Mayıs 2037, 30 Kasım 2040 ve 24 Temmuz 2048. Bu örtmelerin bir kısmı Türkiye’ den gözlenemeyecek, bir kısmı da gündüz saatlerine denk gelecek.






son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Eylül 2010       Mesaj #208
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaprakların Arasından Yarım Ay - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


11 Eylül 2010


GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi


Yaprakların Arasından Yarım Ay

Telif Hakkı: Kemal Ardoğa

Açıklama: Saat 9.30'ta Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Ofisi'nden çekilen Ay fotoğrafı. Fotoğraf, 1/180 saniye poz süresi ve ISO 80 ayarıyla Samsung PL100 fotoğraf makinasıyla çekilmiştir.



son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #209
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş Işınları - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


12 Eylül 2010

GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi

Güneş Işınları

Telif Hakkı: Uğur İkizler

Açıklama: Güneş uzaktaki tepelerin ardından ufukta kaybolsa da, kimi zaman ışıklarını göndermeye devam eder. Hele arada bulutlar olursa bu daha da belirgin bir hale gelir. İşte bu fotoğraf, 11 Eylül 2010 günü Bursa - Mudanya’ da böyle bir günde çekildi.



son2 01son2 02
son2 03
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Eylül 2010       Mesaj #210
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Erboğa Ve Güneyhaçı Akşamı - Günün Astronomi Fotoğrafı


Evreni Keşfedin! Her gün, Türkiye'den bir astronom tarafından çekilmiş bir astronomi fotoğrafı sunuyoruz.


13 Eylül 2010

GAF - Günün Astronomi Fotoğrafı Projesi

Erboğa Ve Güneyhaçı Akşamı

Telif Hakkı: Tunç Tezel

Açıklama: Cook Adaları'nın en güneydeki üyesi Mangaia, 7x10 km boyutlarında kayalık bir adadır. Tropikal iklime sahip ada, canlı ve yoğun bir bitki örtüsüne sahiptir. Yalnızca 500 kişinin yaşadığı adada az sayıda sokak lambası bulunuyor. Böylece gece gökyüzü de tüm canlılığıyla izlenebiliyor. Küçük bir floresan sokak lambasının aydınlattığı bahçenin üzerinde de gece gökyüzünün en parlak 25 yıldızının 5'i birden parlıyor. Bunlar yukarıdan aşağıya Erboğa'daki Rigil Kent (-0.27 kadir) ve Hadar (+0.61) ile Güneyhaçı'ndaki Acrux (solda, +0.85 kadir), Mimosa (ortada, +1.24 kadir) ve kırmızımsı Gacrux (sağda, +1.59 kadir). En aşağıda da Karina Nebulası kırmızımsı rengiyle izlenebiliyor.

Yarının Aday Fotoğrafı: Jüpiter Beynam'da: 2006




son2 01son2 02
son2 03

Benzer Konular

9 Haziran 2013 / NeutralizeR Site ve Forum Hakkında
2 Kasım 2008 / CrasHofCinneT Bilgisayar
9 Haziran 2008 / asla_asla_deme X-Sözlük
12 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri