Arama

Voyager Uyduları

Güncelleme: 8 Mayıs 2016 Gösterim: 4.373 Cevap: 6
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Temmuz 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Voyager Güneş Sistemini Terkediyor

Sponsorlu Bağlantılar
Otuz yılı aşan bir süre önce NASA’nın fırlattığı Voyager uyduları, Güneş sisteminin artık kenarında seyretmekteler. Güneş'in etkinliğinin sona erdiği “heliosheath” denen bölgeye girdiler veya girmek üzereler. Oradan da Samanyolu’nun yıldızlararası boşluğuna doğru ilerlemeye başlayacaklar.

NASA tarafından 28 Nisan'da yapılan basın toplantısında Voyager 1 ve Voyager 2 uydularının buluş ve başarıları anlatıldı ve bundan sonrası için de “beklenmeyeni bekleyin” dendi. Belki de uyduların en büyük başarısı 30 senedir arızasız olarak çalışıyor olmaları.

1970’lerin başında gezegenlerin uygun dizilişini kaçırmayan NASA bir uydu ile birkaç kuş vurma fırsatı yakaladı. Bir daha onlarla belki yüzlerle yıl yakalanmayacak bu “Büyük Tur” planlaması ile Voyager 1 Jüpiter ve Satürn’ü ziyaret etti. Voyager 2 ise Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün yakınlarından geçerek resimlerini çekti. Her iki uydu da yalnız bu gezegenlerin değil onların doğal uyduları hakkında da ilginç bilgiler topladılar.

Voyager uyduları tarafından yapılan keşiflerin kısmi bir listesini oluşturursak; Jüpiter’in Io uydusundaki yanardağlar; Europa uydusu buz yüzeyi altındaki okyanuslar; Satürn’ün uydusu Titan’daki metan yağmurları; Uranüs ve Neptün’ün yan yatmış manyetik alanları; Neptün’ün uydusu Triton’daki buz gayzerleri sayılabilir.

1980’de Voyager 1, Satürn’ün çekiminden yararlanarak yönünü Güneş sistemi düzlemine dik olarak dışarı doğru değiştirdi. Voyager 2 de,1989’da Neptün’ün çekiminden yararlanarak benzer bir manevra yaptı. Her ikisi de böylece yollarını yıldızlararası boşluğa çevirmiş oldular. Ancak gerçekten yıldızlararası boşluğa girmelerine daha zaman var.

Heliosheath denen bölge Güneşten hızla uzaya yayılan radyasyonun durakladığı bölge. Diğer bir deyişle Güneş rüzgarının artık esmediği bölge. Voyager uyduları şu sıralarda o bölgeye girmek üzereler veya girdiler. Bu bölgenin kalınlığı tam olarak bilinmiyor ama 5-6 milyar km kadar olabilir. Bu durumda Voyager uyduları 4-5 yıl içinde tam olarak Güneşin etkisinden çıkıp, yıldızlar arası ortama girecekler.

Uydulara enerji sağlayan Plutonyum 238 yakıtı taşıyan nükleer reaktörün 2020 yılına kadar bu görevini sürdüreceği kesin gibi. Sonrası için elektrik gücü azalacağı gibi bulunulan uzaklıkla iletişim de mümkün olmayabilir.

Uydulara Dünya’dan mesajlar taşıyan birer altın plak konmuş. Eski LP formatındaki (o zamanlar CD yoktu) plaklarda Dünya’dan 118 resim, 90 dakikalık müzik, ve bir sesli mesaj bulunmakta. Sesli mesaj 55 dilde selamlama, BM Genel Sekreterinden bir mesaj, köpek havlaması, balina sesi, füze havalanması gibi Dünya’dan değişik sesler içeriyor.

2020’den sonra, belki daha önce, Voyagerlar susacak ve uzay boşluğunda ilelebet (?) sessiz bir yolculuğu sürdürüp gidecekler. Güneşimiz gibi bir yıldızın yakınından geçmesine 40 bin yıl kadar bir süre var. Orada bulunması muhtemel akıllı canlılar uydulardaki mesajımızı alıp da ayni hızla cevap gönderirlerse 80 bin yıl sonra alırız. Belki de Voyager başka bir uygarlık tarafından daha kısa bir süre de bulunabilir.NASA yetkilisinin dediği gibi “Beklenmeyeni bekleyin”


Kaynak:NASA-Science(25 Mayıs 2011)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Sisteminin Kenarında Büyük Keşif

Sponsorlu Bağlantılar
NASA tarafından 1970’li yılların başlarında Güneş sistemindeki uzak gezegenlere gönderilen Voyager 1 ve Voyager 2 uyduları, gezegen inceleme görevlerini tamamladılar ve halen Güneş sisteminin dışına doğru yollarına devam etmekteler.NASA yetkililerine göre, Dünyamızdan 15 milyar kilometre uzaktan, Plüton yörüngesinin ötesinden gönderilen bilgiler oralarda manyetik alan kabarcıklarının bulunduğunu göstermekte.

Uyduların içine girdiği bu yeni ortam çok ilginç ve şaşırtıcı olarak nitelendirilmektedir. Astronomlar tarafından heliosheath olarak adlandırılan bu bölgeye Voyager 1 uydusu 2007 yılında, Voyager 2 uydusu da 2008 yılında girdi. Önceleri oralardan alınan veriler bilim adamlarınca anlaşılamadı. Ancak şimdi neler olduğunun kuramsal açıklamaları yapılmakta. Bilgisayar modellerine göre Güneşin her bir manyetik alan kabarcığı bir uçtan ötekine yaklaşık 150 milyon km olmalı. Bu mesafe Güneş-Dünya mesafesi kadar.

Güneş’in manyetik alanının etkinliği Güneş sisteminin kenarlarına kadar sürmekte. Güneş kendi çevresinde döndüğü için manyetik alan da düzgün ve statik durmuyor, bir balerinin etekleri gibi kıvrılıyor, dönüyor. Voyager uydularının bulunduğu uzaklıklarda manyetik alan çizgileri artık düzgün birer paralel eğri olmaktan çıkmakta ve birbirleri ile kesişme ve tekrar birleşmeye başlamakta. Bu etkileşim, bir sabun köpüğündeki gibi kabarcıkların oluşmasına yol açmakta.

1950’lerde ortaya konan ve bugünlere kadar kabul görmüş kurama göre, manyetik alan çizgileri Güneş’ten çıkıp tekrar Güneş’e dönmeliydi. Ancak veriler kabarcıklar bulunduğunu göstermekte ve verilere göre uydular ara sıra böyle kabarcıklara girip çıkmaktalar.

Güneş sistemimizin çevresi ile ilgili bu buluş galaktik ortamla sınır ilişkilerimizi aydınlatması bakımından önemli. Bu sınırdan yıldızlar arası bulutlar, kozmik ışınlar geçmekte ve kozmik ışınların durumu bizim açımızdan önemli. Bu atom altı parçacıklar Güneş sistemine ışık hızına yakın bir hızla girerken Güneşin manyetik alanından nasıl etkileniyorlar? Düzgün bir manyetik alan ile kabarcıklarla dolu bir manyetik alanın etkileri değişik olacak. Buna göre kozmik ışınların Dünyaya ulaşabilmesi değişecek. Dünyamızın kozmik ışınlardan ilk korunma engeli olan Güneşin manyetik alanını şimdi daha iyi anlamaya başlıyoruz.

Kaynak:NASA-Science(14 Temmuz 2011)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:37
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2011       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
İnsanlık Tarihinde Bir İlk

Geride kalan 34 yılda 17 milyar 700 milyon kilometre mesafe kat eden Voyager 1, yakın zamanda Güneş Sistemi’nin dışına çıkan ilk insan yapımı araç olacak. NASA yetkilileri, Voyager 1’in, şiddetli Güneş fırtınalarının yavaşladığı Güneş Sistemi’nin en uç noktasına ulaştığını belirtti. İkizi Voyager 2’den haftalar önce uzaya gönderilen Voyager 1’in asıl görevi, gaz devleri Jüpiter ve Satürn’ü keşfetmekti. Jüpiter’in uydusu Io’daki yanardağları ve Satürn’ün halkaları arasındaki farklılıkları tespit eden Voyager 1, önemli başarılara imza attı.

Neptün ve Uranüs’ü keşfeden Voyager 2 ile görevleri tamamlandıktan sonra emekliye ayrılmayan Voyager 1, Güneş Sistemi’ni dolanmaya devam etti. İki uzay aracı, dünyadaki iletişim merkezleri ve dev antenlerden oluşan Derin Uzay Ağı’yla (DSN) radyo sinyalleri aracılığıyla temas kurdu.

Güneş Fırtınalarının Durduğu Yer

NASA, birkaç ay içinde, Voyager 1’in Güneş Sistemi dışına çıkmasını ve Samanyolu Galaksisi’nin büyük kısmını oluşturan yıldızlararası sisteme açılmasını sağlayacak. Voyager 2’nin de, ikizinden kısa bir süre sonra aynı yolcuğa çıkması bekleniyor.

İki uzay aracının bulunduğu bölge, Güneş Sistemi’nin en dış katmanı olan “heliosheath” olarak biliniyor. Burada, Güneş’ten yayılan elektrik yüklü parçacıklar yavaşlıyor ve saatte yaklaşık 25 kilometre hızla hareket ediyor. Gökbilimciler bunun sebebini, yıldızlararası gazların neden olduğu basıncın artması olarak açıklıyor.Voyager projesinde yer alan California Teknoloji Enstitüsü’nden Ed Stone, “Yıldızlararası uzayda ne olduğunu bulmak için fazla beklemek zorunda kalmayacağız” dedi.

Kaynak:Gençbilim(08 Aralık 2011,20:36)
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:14
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Eylül 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Voyager 1 Güneş Sistemi'nin Ucunda

Bundan tam 35 yıl önce uzaya fırlatılan Voyager 1 uzay aracı Güneş Sistemi'nin ötesine geçmeye hazırlanıyor. Proje başarıya ulaşırsa bir ilk gerçekleşecek ve insan yapımı bir cisim Güneş Sistemi dışına çıkmış olacak.Voyager 1 uzay aracı, yıldızlararası uzaya daha da yaklaştı. 35 yıl önce bugün uzaya fırlatılan Voyager 1, Güneş Sistemi'ne veda ederek diğer tarafa geçen ilk insan yapımı cisim olacak. Voyager projesinin bilimsel sorumlusu Ed Stone, Güneş Sistemi'nin dışında neler olduğunu görmek için sabırsızlandıklarını söyledi.

1977 yılında fırlatılırken ne kadar süre dayanacakları bilinmeyen Voyager 1 ve Voyager 2, insanlık tarihinin en uzun süre hizmet veren ve uzayda en uzağa giden uzay araçları oldu. Dünyadan milyarlarca kilometre uzakta, devasa bir plazma kabarcığın içindeki Güneş Sistemi'nin sınırına ulaşan Voyager 1, yıldızlararasındaki boşluğa ulaştığında bilim adına büyük bir gelişme sağlanacak. Voyager 1'in bilinmeyen bölgeye ne zaman ulaşacağı kesin olarak bilinmiyor.

Bilim adamları, Voyager 1'in Güneş Sistemi ile yıldızlararası uzay arasındaki sınıra yakın olduğunu ancak diğer tarafa geçişinin günler, aylar hatta yıllar sürebileceğini belirtti. Güneşten 18 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1, sadece 68 kb hafızaya sahip.Voyager 1 ve Voyager 2'nin asıl amacı, Jüpiter ve Satürn'ün çevresinde dolaşıp fotoğraf göndermekti.Uzay araçları, bilim adamlarının Jüpiter'in uydusu İo üzerindeki yanardağları, Jüpiter'in ayı Europa'nın buzla kaplı yüzeyi altındaki okyanusu ve Satürn'ün ayı Titan'daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu.

Voyager 2, daha sonra Uranüs ve Neptün'e doğru ilerlerken Voyager 1, Satürn'ün yerçekiminin etkisiyle Güneş Sistemi'nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı. Dünyadan milyarlarca kilometre uzakta olan Voyager 1'in gönderdiği veriler, Dünya'ya 17 saatte ulaşıyor. Nükleer güçle çalışan Voyager 1 ve Voyager 2 üzerindeki kameralar, uzun süre önce kapatıldı. 983 milyon dolara mal olan uzay araçlarının üzerinde manyetik alanlar ve kozmik ışınları incelemek için 5 farklı araç bulunuyor. Voyager 1 ve Voyager 2, aynı zamanda 116 resim, aralarında Dünya'dan sesler, Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu CD'ler ile Doğu Çin'deki Amoy dilinde,bir mesaj taşıyor.

Kaynak : AA (04 Eylül 2012,23:32)
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Voyager 1 Güneş Sistemimizi Ne Kadar Erken Terk Edecek?

NASA Voyager 1 adlı uzay aracını 35 yıl önce Jüpiter ve Satürn’ün daha önce rastlanmamış seviyedeki detaylı fotoğraflarını çekmek için göreve fırlatmıştı.Ama Voyager 1’in bir başka görevi vardı, bugüne kadar devam eden bir görev: Güneş sisteminin uzak noktalarını keşfetmek.35 yıl içinde, Voyager şaşırtıcı ve bir o kadar da etkileyici bir şekilde, uzayda saniyede 17 km hızlara ulaşarak, kendisiyle Güneş arasında 18 milyar km bir mesafe kaydetti. Bugün, uzay aracı adeta dış boşluğun “sınırında dans ediyor” ve gökbilimcilerin, yıldızlararası ortam dedikleri boşluğa girmeye hazırlanıyor. Ama tam olarak, uzayın bu kısmı nedir, nerededir ve astronomlar nasıl oluyor da bu kadar yakın olduğumuzu biliyor?

Voyager’ın ne yöne gittiğini belirtmeden önce ,bu zamana kadar nerelerde olduğunu gözden geçirelim. Dünya'dan bir çeyrek asır ve on yıl önce fırlatıldığından beri, Voyager 1 heliosfer olarak da bilinen uzayın kabarcığında, Güneş sisteminin Güneş rüzgâr (Güneşten kopan yüklü, atomaltı parçacıklar)dalgalarının bulunduğu alanda hızla uzaklaşıyordu. ISM (yıldızlararası boşluk) dediğimiz alan Güneşimizi saran kozmik Güneş rüzgârlarının ötesinde kalan boşluktur. Alfa Centauri ise (bizimkine en yakın Güneş sistemi) Dünya'dan 4 ışık yılı uzakta bulunuyor(bu uzaklık, Voyager 1’in geçen 35 yılda kat ettiği uzaklığın 1000 katı kadar bir mesafedir).ISM dediğimiz madde uzayda böylesi boşluklarda Güneş sistemlerini oluşturan galaksiler arasında kalan alana yayılıyor.

Voyager projesinden bilim adamı Ed Stone’un geçen Aralık ayında uzay aracının yıldızlararası noktasına yaklaştığını gösteren ilk sinyallerin ardından şunları söylemişti “Voyager bize şu an Güneş sisteminin en dış balon katmanındaki bir duraksama alanında olduğumuzu söylüyor,”. “ bize dışarıda olan her ne ise geri ittiğini gösteriyor. Bu yüzden de yıldızlar arasındaki uzayın gerçekten neye benzediğini öğrenmemiz için çok beklememiz gerekmeyecek.”

Voyager Güneş'ten uzaklaştıkça daha az Güneş rüzgârına maruz kalıyor; bu durum aynı zamanda ISM deki yüksek enerjili elektronların heliosfer’e sızmasına ve Stone’un dediği üzere Güneş’in rüzgârlarını “geri itmesine” izin veriyor. NASA kozmik rüzgârların uzay aracının bulunduğu pozisyonda nasıl estiği hissini, Voyager 1’in düşük enerjili parçacık aletini atom altı parçacıklar için bir tür rüzgâr hortumu olarak kullanarak elde edebiliyor. Güneş rüzgârının ve yıldızlararası ortamın basıncının dengelendiği nokta heliopause (gündurgun) olarak biliniyor. Heliopause noktasını güneş sistemimizin bittiği noktayla yıldızlar arası uzayın başladığı yeri ayıran bir tabela olarak düşünebilirsiniz.

Peki, Voyager 1’in heliosfer’in ötesine, ISM’ye (yıldızlararası ortama) ilk kez geçmesi için daha ne kadar var? Geriye, Aralık ayına bakarsak, Voyager’ın “rüzgâr hortumu” ilk kez gösterdi ki, ISM’nin rüzgârı geriye doğru esiyordu (aracın kozmik alana asla uğrayamayacağını gösteren bir işaret). Aylar sonra NASA, ISM’nin yüklü parçacıklarının yoğunluğunda artış gösteren bir başka dalga rapor etti. O zamandan beri veriler sürekli oynadı; ama NASA’nın bilim adamları tarafından genel olarak kabul edilen görüş, bu hızlı değişimler sayesinde güçlenmiş oldu (ilk insan yapımı objenin yıldızlararası uzaya girdiği günün hızla yaklaştığı.)

Stone 4 Eylül'de verdiği derste belirttiği, heliopause’a daha ne kadar kaldığı sorusuna verebilecekleri cevaplarının olmadığını ve bunun günler mi, aylar mı yoksa yıllar mı alacağını bilmediklerini söyledi. Ama Voyager 1‘in bunu ancak çok uzun bir zaman sonra gerçekleştireceği üzerine bir düşünceye sahip olunamayacağını ve tarihin yaklaştığına inanılması gerektiğini vurguladı.

Önümüzdeki günler içinde (belki aylar ya da yıllar) , NASA Voyager 1’den onu saran manyetik alan çizgilerinin yönünde büyük bir kaymanın haberini bekleyecek. Stone ve meslektaşlarının söylediği, bunun uzay aracının “baloncuğu terk ettiğine” dair en büyük ispatı olacağı ve samanyolunun ziyaret edilmemiş uzak noktalarına ve böylece geniş yıldızlararası ortama girdiğini göstereceği.Şimdi tek yapmamız gereken beklemek ve Voyager'dan her 16 saat 36 dakikada gelen mesajları incelemek!

Kaynak : İo9 (05 Eylül 2012,11:00)
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Eylül 2013       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Voyager'ın Tarihi Yolculuğu

NASA'nın 36 yıl önce fırlattığı Voyager 1 isimli uzay aracı tarihi bir başarıya imza attı. 19 milyar kilometrelik yolculuğun ardından Voyager, Güneş sistemi'nin dışına çıkan insan yapımı ilk cisim oldu. NASA'nın 1977'de atmosfer dışına yolladığı ikiz uzay araçlarından Voyager 1, Güneş sistemi'ni terk eden insan yapımı ilk nesne oldu. NASA, Voyager 1'in 36 yıl önce başlayan yolculuğu sonrası şu anda Dünya'dan yaklaşık 19 milyar kilometre uzakta olduğunu açıkladı. Uzay aracından gönderilen bir radyo sinyalinin Dünya'daki alıcılara ulaşması 17 saat sürüyor.

NASA adına açıklamayı yapan proje yöneticilerinden Gary Stark heyecanını, “Yıldızlararası uzaya çıkmanın önemi nedir? Öncelikle oraya ulaşabilmiş olmamız çok önemli. 40 yıl önce bu projeye başlarken hedefimiz buydu ancak kimse sonucun ne olacağından emin değildi. Yani şans da önemli bir faktördü” sözleriyle anlattı. Uzmanlar 1970'lerin teknolojisiyle üretilen bir aracın Güneş sisteminin dışına kadar yolculuk edebilmesinin kayda değer bir başarı öyküsü olduğu görüşünde.

Kaynak: Ntvmsnbc (13 Eylül 2013, 08:00)
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 11:55
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Mayıs 2016       Mesaj #7
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ABD uzay sondası Voyager 1 1977'de uzun bir yolculuğa çıktı. Dış gezegenlere ilişkin değerli veriler iletti. Şu anda Güneş sisteminin uzak eşiğinde bulunuyor. Sondanın Güneş'e uzaklığı, cüce gezegen Plüton'a göre iki buçuk katı bulan bir mesafeyle 15 milyar km'dir. Dolayısıyla Voyager 1, uzayda en uzağa varmış insan yapımı nesne özelliğini taşıyor. Saniyede 17 km'lik bir hızla yol alıyor ve hâlâ ölçüm verileri iletiyor. NASA'nın bildirdiğine göre, teorik olarak 2020'ye kadar yetecek enerji stoku var.

Kaynak: NTV Yayınları
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 8 Mayıs 2016 12:02 Sebep: YAZIM YANLIŞI!
🌘 🚀

Benzer Konular

29 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Uzay Bilimleri