Arama

Gezegen Avcısı Kepler Uzay Teleskobu

Güncelleme: 20 Kasım 2016 Gösterim: 3.509 Cevap: 4
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mayıs 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Gezegen Avcısı Kepler Uzay Teleskobu

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  gezegen-avi-sona-erdi,MR1hhASVuUyOk3f9XUP6JQ.jpg
Gösterim: 588
Boyut:  43.9 KB

‘Gezegen avı’ sona erdi.

NASA’nın ‘Gezegen Avcısı’ olarak adlandırılan keşif teleskobu Kepler, görevinin sona ermesine neden olabilecek bir arızayla karşı karşıya. NASA, yaptığı açıklamada teleskobun konumlama sisteminde onarılması kolay olmayan bir sorun meydana geldiğini açıkladı.ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uzay’a gönderildiği Mart 2009’dan bu yana 2,700’den fazla yaşam olasılığı bulunabilecek gezegen tespit eden Kepler teleskobunun devre dışı kalabileceğini açıkladı.

Açıklamada, Kepler’in gözlem yapacağı hedeflerine odaklanmasını sağlayan dört reaksiyon çarkından bir tanesinin çalışmayı durdurduğu belirtildi. Kepler’in geçtiğimiz bir çarkı daha devre dışı kalmıştı.Kepler, yıldızların etrafında gezinen gök cisimlerini incelemek adına sabit pozisyon alabilmek için en az üç çarkının çalışmasına ihtiyaç duyuyor.
NASA’nın California’daki Ames Araştırma Merkezi ’nde görev yapan William Borucki, “Gezegen bulabilmek için gereken doğru konumlamayı en az üç çarkın sağlaması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Büyük Keşifler Sona Ermiş Olabilir

Discovery News'e açıklamada bulunan Kepler proje müdürü yardımcısı Charles Sobeck, “Yaşanan gelişme tüm herkesi çok üzmüş durumda. Görevimiz için kesinlikle iyi bir haber değil. Kepler çok iyi bir iş çıkarıyordu ve her geçen gün daha iyiye giden bir performans sunuyordu” dedi.Yıldızların önünden geçen gök cisimlerini neden oldukları karaltı sayesinde tespit eden Kepler, Kuğu (Cygnus) ve Çalgı (Lyra) takım yıldızında gezegen keşfi yapıyordu. Karaltılar üzerinde yapılan ek gözlem ve analizler, tespit edilen cisimlerin ne olabileceğini belirliyordu.Kepler, bugüne kadar 2,700 aday arasında 130 tane Güneş Sistemi dışında yer alan gezegen buldu.Teleskop, en son keşfinde Kepler-62 ve Kepler-69 yıldız sistemlerinde birçok yeni gezegen tespit etmiş, bu gezegenlerden üç tanesinin Dünya benzeri okyanuslarla kaplı olduğu belirtilmişti.

Analizler Yıllar Alacak

Kepler’in amacı, yüzeyinde su bulunan ve yaşama imkan veren şartlara sahip gezegenleri tespit etmek. Ancak teleskobun devre dışı kalması, gezegen keşfinde yapılması gereken analizleri yıllarca uzatabilir.Borucki, “Bugüne kadar bu kadar başarılı olmamız ve büyük miktarda veri elde etmemiz çok sevindirici. Binlerce Dünya benzeri gezegen adayı bulunuyor... Kepler görevi 4 yıl olarak planlandı. Teleskop dört yıl çalıştı. Bu yüzden mutluyum” dedi.

Discovery News’e konuşan Borucki, “Ancak Kepler bir dört yıl daha çalışsaydı ve daha fazla keşif yapsaydı çok daha mutlu olurdum. Çok daha fazla yıldız ve bu yıldızların yaşanabilir bölgelerinde çok daha fazla gezegen adayı bulabilirdik. Yine de bugüne kadar güzel bir pasta pişirdik” ifadesini kullandı.Çarklarının devreye girmesi için çalışmaların devam ettiği Kepler, manevra yapmasını sağlayacak yakıt bulunduruyor. Böylece, gezegen avcılığı yapamayacak olsa da, teleskop farklı görevler için kullanılabilecek.


Kaynak: Ntvmsnbc / Discovery News (16 Mayıs 2013,11:54)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 28 Mart 2016 23:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Temmuz 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
'Gezegen Avcısı' için Son Şans

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  qjrtg.jpg
Gösterim: 327
Boyut:  40.5 KB

Kepler'in Samanyolu Galaksisi'ndeki keşif alanı yaklaşık 3 bin ışık yılı uzunluğunda bir alanı kaplıyor.

NASA, ‘Gezegen avcısı’ olarak bilinen Kepler Teleskobu’nun yeniden faaliyete geçmesini sağlamak için son bir çalışma başlattı. Kepler, konumlama sistemindeki arıza nedeniyle iki ay önce gezegen avı görevine son vermek zorunda kalmıştı.Göreve girdiği 2009’dan bu yana Dünya benzeri olma potansiyeline sahip binlerce gezegen tespit eden Kepler teleskobu, Mayıs ayında hedeflerine odaklanmasını sağlayan reaksiyon çarklarının sonuncusunun da devre dışı kalmasıyla ana görevini yerine getiremez hale gelmişti.

NASA, görev süresi beklendiği tarihte sona eren ancak daha fazla çalışmasını umdukları teleskobun aktif hale gelmesi için son bir girişim başlattı. NASA’nın Ames Araştırma Merkezi' nde Kepler projesi başkan yardımcısı olan Charlie Sobeck, “Çarklarda bir dönem görebiliriz ancak bu kendi başına bir dönme olmayacak... Kontrollü titreşimlerin dışına çıkamamak bizi mutlu etmeyecek” dedi. ‘Geçiş yapan’ gezegenleri izleyerek, yıldızlarının önünde oluşturdukları izlerden tespit yapan Kepler, geride kalan dört yılda Güneş Sistemi dışında 134 gezegen bulurken, 3144 Dünya benzeri gezegeni de inceliyordu.

Gezegen Avı Tamamen Bitebilir

İncelediği hedeflerden sapmaması için, teleskobun dört reaksiyon tekerleğinden en az dördünün çalışması gerekiyor. Bir tekerleği geçtiğimiz yıl devre dışı kalan teleskop, Mayıs ayında bir diğerinin de çalışmayı durdurmasıyla gezegen avını sona erdirmişti. Discovery News’in verdiği bilgiye göre, Mayıs ayında hareketsiz kalan tekerin tamamen sıkışmış durumda ve yeniden hareket etmesi oldukça zor. Sobeck, “Her iki tekerin de özgürce hareket etmesi için çalışacağız. İkisi için de şansımızı denemek istiyoruz” dedi.

Tekerlerden bir tanesinin çalışmaya başlamaması halinde, Kepler’in gezegen avı ebediyen sona erebilir. Kepler proje müdür Roger Hunter, “Veri akışının durması, analiz edilmesi gereken büyük miktardaki bilginin eksik kalması ve gelecek yıllarda gerçekleşmesini beklediğimiz keşiflerin yaşanmaması anlamına gelir” dedi. Bilim insanları, Kepler’ın gezegen avına devam etmemesi halinde gerçekleştirebileceği alternatif görevleri de masaya yatırmaya hazırlanıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / Discovery News (19 Temmuz 2013, 01:13)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 28 Mart 2016 23:56
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Mart 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
NASA'dan Yeni Gezegen Keşfi

Ad:  nasa-715-yeni-gezegen-buldu,cOXbsLou_kKzZ5j-mHCgsQ.jpg
Gösterim: 425
Boyut:  41.6 KB

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'dan yeni bir keşif geldi. NASA, Güneş sistemi dışında 715 gezegen bulduğunu duyurdu.

Keşfedilen gezegenlerden birçoğunun bir yıldız etrafında döndüğü ve bizimkine benzer sistemlerde yer aldığı belirtildi. Gezegenlerden 4'ünün yaşam için elverişli kuşaklarda bulunduğu kaydedildi. NASA, gezegenlerin çoğunun Dünya'nın 3 katı büyüklüğündeki Neptün'den daha küçük olduğunu belirtti. Uzmanlara göre buluş, galaksideki gezegenlerin ortalama büyüklüğünün Neptün ile Dünya arasında olduğunu gösteriyor. Kepler uzay teleskobu 2009 yılında galakside yeni gezegenler keşfetmesi için uzaya fırlatılmıştı. Bu son keşifle galakside bilinen gezegen sayısının 1700'ü aştığı belirtiliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (27 Şubat 2014, 16:24)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 00:03
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler ile 1284 Yeni Gezegen

Kepler’in birikmiş verilerinden 1284 yeni gezegenin varlığı onaylandı. Böylece onaylanmış gezegen sayısı üç bini geçti. Kepler yine kendisine ait olan bir defada onaylanmış gezegen sayısı rekorunu da kırmış oldu.Yeni gezegenler Temmuz 2015’e ait katalogda yer alan 4302 gezegen adayının inceleme sürecinde onaylandı. Keşfedilen 1284 gezegenin gezegen olma olasılığı % 99’un üzerindedir. Bunun yanında 1327 gezegen yakında onay görebilir. Geriye kalan 707’sinin de gezegen olması ya da başka astrofiziksel cisim olması muhtemeldir. 984 gezegen ise daha önce diğer yöntemlerle onaylanmıştı.

Ad:  kepler_fig10.jpg
Gösterim: 298
Boyut:  39.9 KB
Kepler’in keşfettiği en küçük gezegenler grafiği. Sarı renkle gösterilenler yeni, açık mavi renktekiler daha önce keşfedilmiş olanlardır. Yeşil alan sıvı su olabilecek yaşam alanını göstermektedir (NASA Ames / N. Batalha and W. Stenzel).

Kepler Uzay Teleskobu gezegen keşiflerini geçiş yöntemiyle gerçekleştirir. Bu yönteme en güzel örnek geçtiğimiz günlerde Dünya’ya göre Güneş’in önünden geçen Merkür gözlemidir. İlgili gözlemde alınan verilerde Merkür’ün Güneş’in yanında ne kadar küçük göründüğüne dikkat edilirse Gökbilimcilerin işinin ne denli zor olduğu anlaşılır. Şimdiye kadar 5000 gezegen ve aday gezegen bildirildi. Bunların 3200’ü onaylandı ki 2325’i Kepler verilerinden ön görülmüştü.

Ad:  kepler_fig2_0.jpg
Gösterim: 258
Boyut:  34.8 KB

Yıllara ve keşfedilmiş araca göre gezegen sayısı grafiği. Mavi renk Kepler dışındaki araçlarla keşfedilmiş gezegen sayısını, açık mavi Kepler'in önceki keşiflerini ve sarı renk yeni gezegenleri gösteriyor (NASA Ames / W. Stenzel; Princeton University / T. Morton).

2009 yılının Mart ayında göreve başlayan Kepler, yaşanabilir Dünya büyüklüğündeki gezegenleri keşfetmek amacıyla uzaya gönderilmiş ilk teleskoptur. Kepler geçiş yöntemine göre gökyüzünün küçük bir bölgesindeki 150.000 yıldızı izledi. NASA, 2018 yılında Geçiş Ötegezegen Gözlem Uydusu (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ile 200.000 yıldızı gözleyerek Dünya ve süper Dünya sınıfındaki gezegenleri keşfetmeye çalışacak.

Kaynak: JPL (10 Mayıs 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Kasım 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Kepler Uzay Teleskobu ile En Yuvarlak Yıldız Keşfedildi!
Ad:  kepler-11145123,PPI9m_IUpk6XRZTPCO700A.jpg
Gösterim: 398
Boyut:  77.7 KB
Astronomların, Kepler ile uzayda bugüne kadar görülen en yuvarlak yıldızı keşfettikleri bildirildi. Almanya'nın Göttingen kentindeki Max-Planck Güneş Sistemleri Araştırmaları Enstitüsü'nün (MPS) sözcüsü Birgit Krummheuer, yaptığı açıklamada, "Kepler 11145123" adı verilen yıldızın Dünya'dan 5000 ışık yılından daha uzakta bulunduğunu söyledi. Krummheuer, 1,5 milyon kilometrelik çapıyla Güneş'in yaklaşık 2 katı büyüklüğündeki yuvarlak yıldızın ekvator çapının, kutupları arasındaki çapından sadece 1,5 kilometre daha uzun olduğunu, böyle büyük bir kütlede bu mesafenin çok kısa sayılabileceğini belirtti.

MPS'de görevli astronom Laurent Gizon da "Science Advances" adlı bilim dergisine yazdığı makalede, tesadüfen keşfedilen yıldızın, kendi ekseni etrafında Güneş'ten 3 kat daha yavaş döndüğünü ifade etti. Gizon, Güneşin ekvator çapının bile, kutupları arasındaki çapından 10 kilometre daha uzun olduğunu, hatta bu farkın Dünyada 21 kilometre olduğunu kaydetti.


Kaynak: Ntv Bilim / AA (17 Kasım 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

30 Temmuz 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
26 Mart 2016 / Baturalp Uzay Bilimleri
23 Şubat 2013 / nötrino Taslak Konular
2 Temmuz 2012 / nötrino Taslak Konular