Arama

Öğretmen Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 7.382 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Şubat 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
öğretmen

Sponsorlu Bağlantılar
isim

Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, muallim, muallime:

"Öğretmenimizin verdiği konuları manzum yazardım bazen."- Y. Z. Ortaç.
Birleşik Sözler

öğretmenevi başöğretmen rehber öğretmen

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖĞRETMEN a
1. Resmi ya da özel bir eğitim kurumunda çocukların, gençlerin, yetişmişlerin istenilen öğrenme birikimi kazanmalarına kılavuzluk etmek ve yön vermekle görevlendirilmiş kimse. 2. Bilgi, görgü ve yaşantısı ile belli dal ve alanlarda başkalarının yetişme ve gelişmesine yardım eden kimse.
Sponsorlu Bağlantılar
3. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği öğrenimi bitirerek ya da yeterlikleri kazanarak öğretmenlik yapma yetkisini elde etmiş olan kimse. (Bk. ansikl. böl.)
4. Kişiye herhangi bir konuda bilgi ve deneyim kazandıran şey: En iyi öğretmen hayatın kendisidir.

—Havc. Bir ya da birkaç öğrenciye bir uçağın pilotajını, seyrüseferi, motorların ve aletlerin bakımını öğretmekle görevlendirilen deneyimli pilot. (Öğretmen uçuş sırasında [uçuş öğretmeni] ya da eğer mümkünse uçuş simülatörleri kullanarak yerde eğitilir.).

—ANSIKL. 1981 yılında kabul edilen 2547 sayılı Yükseköğretim yasası ile öğretmen yetiştiren tüm yükseköğretim kurumlan üniversite çatısı altında toplandı. Milli eğitim bakanlığı, yeni atayacağı öğretmenleri bir süre “yeterlik ve yarışma sınavı" ile belirlediyse de, bu uygulamaya 1991 yılında son verildi. Öğretmenlik mesleğinin toplumsal ve özellikle de ekonomik yapısında son yıllarda ortaya çıkan önemli gerileme sonucu bu mesleğe girmek isteyenler önemli ölçüde azalmıştır. Bakanlık verilerine göre, öğrenci yerleştirme sınavında, öğretmenlik eğitimi veren 4 yıllık lisans programlarını kazanan öğrencilerden pek azının ilk 3 tercihi arasında öğretmenlik mesleği yer almaktadır.
Öğretmen lisesi, müzik ve resim dersleri dışında genel lise programını uygulayan ve öğrencileri yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumu. Ilköğretmen okulları 1970'te genel lise programları uygulayacak biçimde düzenlendi; 1974-1975 ders yılından başlayarak öğretmen lisesi adıyla, lise dengi bir kurum durumuna getirildi. Okulu bitirenler üniversite giriş sınavına da katılabilmekte, eğitim" yüksekokullarına ve öğretmen yetiştiren fakültelere öncelikle alınmaktadırlar. 1992 yılında Türkiye genelinde 5 082 öğrencisiyle 26 Öğretmen lisesi faaliyet göstermekteydi. ÖÖRETMENEVİ a. Öğretmenlerin geçici bir sûre konaklamaları için düzenlenmiş, çeşitli hizmet birimlerini de içerebilen yer.
Öğrstmsnler bankası taş (Türkiye), 7118 sayılı "Türkiye öğretmenler bankası taş kuruluş kanunu'nun verdiği yetkiye dayanarak Milli eğitim bakanlığınca kurulan anonim şirket statüsündeki özel banka. İlkokul öğretmenleri yapı sandığı'nın aktif ve pasifi devralınarak 1959'da kuruldu. Merkezi İstanbul’dadır. Kuruluş amacı pay sahibi öğretmenlerle Milli eğitim merkez ve taşra örgütlerinde görevli bulunan memurlara konut yapımı için ipotek karşılığında yirmi yıla kadar vadeli krediler açmak; bu kişilere ait arsalar üzerinde konut yaparak bunları peşin ya da ipotek karşılığında yirmi yıla kadar vadeyle yine bu öğretmen ve memurlara satmak ya da bu amaçla arsalar ve konutlar satın almak; bankaya ait taşınmazları kiraya vermek; yapı, onarım, taahhüt ve proje işleriyle uğraşmak; yapı malzemesi ve ders araçları sanayisi kurmak ve ticareti yapmak, bu amaçla ortaklıklar kurmak ve kurulmuş olanlara ortak olmak; ticaret ve sanayiye yönelik her türlü girişimlerde bulunmak ve tüm bankacılık işlemleriyle uğraşmaktır. Banka 99 yıl süreyle kurulmuştur. Ancak bu süre Genel kurul kararıyla bir katına kadar uzatılabilir.
Bankanın hisse senetleri A ve B gruplarına ayrılmıştır. İlkokul öğretmenleri yapı sandığı'nda ödentisi bulunan öğretmenlere ayrılan A grubu senetler, sermayenin % 55'ini oluşturmaktadır. Ancak, bu kişiler tarafından satın alınmayan ya da satın alınması taahhüt edilmeyen senetleri öğretmenlerle Milli eğitim bakanlığı memurları, bunlardan artakalanı da öteki gerçek ve tüzel kişiler satın alabilir. Sermayenin % 45'ini oluşturan B grubu senetleri önce öğretmenler ve Milli eğitim bakanlığı memurları, artanı başka gerçek ve tüzel kişiler satın alabilir. A grubu hisse senetleri ada, B grubu hisse senetleri ise hamiline yazılıdır. Banka, en az % 50'si ipotekli kredilerde kullanılmak üzere Genel kurul'un kararıyla ödenmiş sermayesinin iki katına kadar tahvilli tahvilsiz uzun vadeli borç alabilir Ancak bu yetkinin kullanılabilmesi Devlet yatırım bankası’nın uygun görüşüne ve Maliye bakanlığı'nın onayına bağlıdır Öğretmenler ve Milli eğitim memurlarının konut gereksinimlerini karşılamak üzere bankanın ödenmiş sermayesi ve ihtiyat akçelerinin en çok % 75'i ile Genel kurul kararına dayanarak borçlandığı tutarları ipotek karşılığı borç verebilir, ancak, topladığı mevduatı taşınmaz mal alım ve satımına, konut yapımına ya da ipotek karşılığı borç vermeye ayıramaz. 1990 sonu itibariyle ödenmiş sermayesi 122,9 milyar TL, yeniden değerleme fonu ile yedek akçeleri toplamı 8,3 milyar TL olan banka, 1 052,4 milyar TL'lik mevduat toplamış, 815,3 milyar TL kredi dağıtmıştır. 93 şubesinde 1 949 kişi çalışmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

20 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2012 / denizjd Soru-Cevap
25 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış