Arama

Yastık Nedir?

Güncelleme: 20 Haziran 2015 Gösterim: 7.096 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
21 Mart 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

Sponsorlu Bağlantılar
YASTIK a.
1. Başın altına koymaya ya da sırtı dayamaya yarayan, süs olarak da kullanılan, bez, deri vb bir kılıf içine kuş- tüyü, pamuk vb. şeyler doldurularak yapılmış minder.
2. Bu biçimde yapılmış şey: İğne yastığı. Ütü yastığı.
3. Fide yetiştirmek için ince toprakla ve gübreyle hazırlanmış yüksekçe yer.
4. Yapılarda, makinelerde kimi bölümlerin üzerine dayandığı parça.
5. Yastık kılıfı, yastıkların yüzüne geçirilen çeşitli kumaşlardan yapılmış kılıf. (Yatak yastıklannınki çarşaflık kumaştan yapılır. Kılıflar yastığın kirlenmesini önlemek yanında süs öğesi olarak da kullanılır.)

—Anat. Eklem boşluğunun derinliğini artırmak için, kolkemiğinin yuva boşluğu çevresinde (yuva yastığı) ve kalça kemiğinde hokka çukuru çevresinde (hokka yastığı) bulunan lifsi-kıkırdaksı halka.

—Arkeol. BAŞLlK'ın eşanlamlısı.

—Bayınd. ince karayolu kaplaması. || Akaçlama yastığı, toprak bir bardın aşağı çığırına, doğrudan zemin üzerine yerleştirilen ve yeraltından gelebilecek suları toplayan akaçlama katmanı. || Geçirimsizlik ya da sızdırmazlık yastığı, bir barajın yukafı çığrında, tabandan başlayarak belirli bir genişlik boyunca gerçekleştirilen ve bu bölgedeki sızmaları önlemeye ve böylece akış uzunluğunu artırarak alt basınç tehlikesini ortadan kaldırmaya yarayan, sıkıştırılmış kilden kaplama.

—Bilş. Bir bilgisayarın altbirimleri ya da çevre birimleri arasında aktarılan bilgiler için ara depolama görevi yapan bellek alanı. (Yastıklar, birbirine bağlı birimlerin farklı hızlarda işlem yapmalarından ve bilgi iletmelerinden kaynaklanan sakıncaları gidermeye yarar.)

—Bot. Yapraksapının dayandığı bir çeşit kabarıklık ya da çıkıntı. || Yastık bitki, kendisine küçük bir kubbe görünümü veren, toprak üstü saplarının önemli ölçüde kısalmış olmasıyla belirgin yüksek dağ bitkisi (örneğin sapsız silene).

—Böcbil. Bazı böceklerin (örneğin sinekler) ayaklarının altında bulunan ve kaypak, dik, hatta başaşağı yüzeylerde yürümelerini sağlayan tutunucu yumuşak çıkıntı. —Cerr. Bazı aygıtların baskısını yumuşatmak için kullanılan değişik boy ve biçimde dolgulu kese.

—Ciltç ve Süslem. sant Yaprak (varak) altının üzerinde bıçakla kesildiği alet.

— Tezhipte, altın varakları istenilen büyüklükte kesmek için, varağın altına konulan deri.

—Şirazenin altındaki deri. (Şiraze bunun üzerine oturur.)

—Çiçekç. Paralelyüzlü prizmalar biçiminde yerleştirilen, sonra ısı üretici bir mayalanma başlatmak üzere suyla ısıtılan hayvansal ya da bitkisel kökenli organik maddeler yığını (her türlü gübre, yaprak, yosun, meşe kabuğu, odun talaşı vb.) [Bk. ansikl. böl.] || Yastık yolu, bir bahçede, iki tarh arasındaki geçit.

—Denize. Yelkenli gemilerde, destemora- ya kapele olunan çarmıkların, maunala- rın üst köşelerine binerek zedelenmemeleri için maunalar üzerine yerleştirilen yarı yuvarlak takoz. || Filika matafolannın us- kunduralarında, filika bordasına temas eden bölümlere yerleştirilen içi kıtık dolu torba.

—Der; hast. Nedbeleşmeyi kolaylaştırmak için esnek sargı ile yara arasına yerleştirilen lateks plaka.

—Dy. Bir lokomotif ya da vagon yükünün bir bölümünü alarak yaylar aracılığıyla bir bissele ya da bojiye aktaran sürtünme parçası.

—El sant. GERGEF’in eşanlamlısı.

—İnş. Yastık kirişi, dikmeler ya da ayaklar üzerine dayanan büyük kiriş || Yastık taşı, bir ayak üzerine yassı olarak yerleştirilen ve bir baştabanın, bir düz atkının ya da bir kemerin (yastık taşı, kemerde ilk kemer* taşını oluşturur) yükünü eğik bir yatak üzerine aktaran kesme taş.

—Mad. oc. Çelik sarmayı, altındaki ağaç (ya da metal) direklere bağlayan oynak metal parça.

—Mak. san. Titreşim yastğı, iki makine organı arasına ya da bir makineyle zemin arasına yerleştirilen ve bir organdan öbürüne ya da makineden zemine titreşim iletimini önlemeye yarayan plastik ya da esnek madde katmanı. (Şahmerdanlar ve zemin arasında esnek titreşim yastıklarının kullanımı zorunludur.) || Yatak yastığı, yumuşak bir sürtünmeyle, destek görevi yaptığı milin dönmesine olanak veren, genellikle bronzdan yapılmış, kimi kez sürtünme önler bir malzemeyle kaplı silindirsel kovan. (Yatak yastıkları çoğu kez iki ya da daha çok parçadan oluşur; bu parçalar, sürtünmeden kaynaklanan aşınmayı denkleştirmek amacıyla gerektiğinde so- munlann sıkılması yoluyla birbirlerine yaklaştı olabilir.)

—Marangl. Kapalı zıvana birleştirmede, cumbaya koşut olmayan delik takımı ya da zıvana yanağı.

—Marokene. Vatka, lif ya da üstüpüyle harmanlanmış kınlabilir ya da değerli eş- yalan korumaya ve desteklemeye yarayan kumaş ya da deri parça.

—Mim. i on düzenindeki bir sütun başlığında yan yüzleri süsleyen bir tür yatay rulo (uçlarından her biri bir kıvrımla sona erer).

—Oto Emniyet yastığı, bir çarpışma anında, arabanın içindeki yolcu ile oturma mahallinin iç çeperi arasında yumuşak bir bölme oluşturmak için havayla ya da azotla şişen plastik torba. (Bk. ansikl. böl.)

—Saraç. Bir minderin ya da arkalığın rahat ve biçimli olması için jütten yapılan, içi hayvansal ve bitkisel kıtıkla doldurulup sicimle dikilen kısım. || Eyer yastığı, eyerlerin tepindirikleri altına yerleştirilen içi kıtık dolu bez torbalardan her biri. || Hamut yastığı, HAMUT şlLTESh'nin eşanlamlısı.

—Seram. Parçalann biçimlendirilmesi ya da pişirilmeleri sırasında, biçim bozulmalarını önlemek amacıyla, üzerine oturtul- duklan alçıdan ya da ateşe dayanıklı bir maddeden yapılmış yuvarlak levha.

—Tarım. Balıksırtı sürmede, iki hendek arasında kalan sürülmüş alan. || Dönme yastığı, sürülmekte olan tarlanın iki başında pulluğa koşulu hayvanların dönmesi için bırakılan boş yer. (Bk. ansikl. böl.)

—Taşoc. Pahlı yastık taşı, bir yastık taşı oluşturmak ve bir kemere ya da düz silmeye karşılama duvarı yapmak için eğik yontulmuş taş.

—Teknol. Bir darbeden korunmak ya da bir açıklığı tıkamak için kullanılan, esnek maddelerle dolu boru biçimli kılıf.

—ferz. Ütü sırasında giysilerin parlamasını önlemek için kullanılan içi sıkıca doldurulmuş sert torba.

—Zool. Göz yastığı, gözde skJerayı çepeçevre saran ve göz devindirici kasların arasında yer alan yağ dokusu yığını. || Taban yastığı, memelilerde ayakların altında bulunan ve yere değen kılsız bölüm. (Esnek lif ve yağ hücrelerinin bol olduğu bu deri bölümü, çok kalın ve esnek bir boynuzsu tabakayla kaplıdırMsn Wink

—Zootekn. Diş yastığı, gevişgetirenlerde üstçene kemiğinin ucundaki dişeti çıkıntısı.

—ANSİKL. Çiçekç. Yastığın üzerine bir sandık ve camekân yerleştirilir. Yastıklar ısı verici karışımın cinsine ve önemine göre çeşitlere ayrılır: sıcaklığı 20 ila 30 °C arasında olanlara sıcak yastık; 10 ila 20 °C verenlere ılık yastık; mayalanması tamamlanmış olanlara soğuk yastık denir Fidanlara, aşılara ya da genç bitkilere ortam sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklık sağlanmak istendiği zaman daima yastık yapılır.

—Ota Şişebilir torba ya da air bag (hava torbası) da denilen emniyet yastığı, çarpışma sırasında bir arabadaki yolcuların güvenliğini sağlamak için özellikle ABD' de başlatılan sistemli incelemelerin sonuçlarından doğmuştur; bu incelemelerin sonucunda ortaya çıkan değişik çözüm yollarının ortak özelliği, hepsinin otomatik olarak çalışmasıdır. Yandan çarpışma durumunda, sistemin etkili olup olmayacağı kesinlik kazanmamıştır. Ünden çarpışma durumunda, otomatik bir düzenek, plastikten ya da naylondan yapılmış bir torbayı şişirir; şişen torba, önünde bulunduğu kimse için yumuşak bir bölme görevi görür. Şişme; saniyenin yüzde birkaçı kadar bir süre içinde gerçekleşmelidir. Bunun için birçok yöntem önerilmiştir: şişirmeyi 1/25 sn'de gerçekleştiren mekanik detektör; tepki süresi çok daha kısa dan ve mekanizmadaki bir yetersizliği önceden haber veren elektronik detektör; hem çarpışma durumunda, hem de bir çarpışma tehlikesi durumunda aynı tepkiyi gösteren küçük bir radar.

—Tarım. Dönme yastığı, özellikle sınır çukuru, çit ve duvar yüzünden komşu parselde dönme olanağı bulunmayan bahçelik bölgelerde önemlidir Yastığın genişliği, duvar ve çukurla birlikte 5 ya da 6 m'ye erişebilir. Çoğu zaman yastık sürülmemiş darak kalır, yd alarak ya da buraya bağlı hayvanların otlatılması için kullanılır. Yastık toprağının düzeyi, pulluğun her yan dönüşünde burada biriktirdiği toprak nedeniyle zamanla yükselir. Bu yüzden zaman zaman toprağı tarlanın ortasına götürmek gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse


yastık -ğı

isim 1 . Başın altına koymak veya sırtı dayamak için kullanılan, içi yün, pamuk, kuş tüyü, ot vb.yle doldurulmuş küçük minder:
"Pencerenin önünde uzun yüksekçe bir sedirle ot yastıkları var."- M. Ş. Esendal. 2 . Bu biçimde yapılmış ve türlü işlerde kullanılan şey:
"İğne yastığı. Ütü yastığı."- . 3 . Fide yetiştirmek için ince toprak ve gübreden hazırlanmış yüksekçe yer. 4 . Yapılarda, makinelerde bazı bölümlerin üzerine dayandığı parça.
Son düzenleyen Safi; 20 Haziran 2015 18:27
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Koltuklar ile süs aksesuar olarak ve yatak ile yorgan ile uyku durumunda kulanılıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
180px Cushion


Tehlikeler


Yastıkların Aspergillus türü Mantarlara yuvalık yaptığına dair araştırmalardan söz ediliyor [kaynak belirtilmeli]. Bu mantarlar ise örneğin astım hastaları için yaşamsal tehlike dahi oluşturabilmekte.

Yastıkların ayda bir kez yıkanması öneriliyor. yastıkların artık göz kamaştırıcı renkleri insanların evinde yastık faciası olmasını sağlıyor.yani yastık savaşı

Kültürel İlginç İzlenimler


Almanlar ve İspanyollar tehlikesiz savaş aracı olarak bazı okul şenliklerde yastiklarla birbirine vurararak yastıkları kulanıyorlar.

Türkiye'de bazı yörelerde, gece baş koyulan yastığa oturulursa yastığın değdiği yerde çıban çıkacağına inanılıyor.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

29 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap