Ayak Uyuşması
Ayak uyuşması, sadece tek ayakta olabileceği gibi, her iki ayağı etkileyen his kaybının yaşandığı bir durumdur. Ayaklardaki uyuşma genellikle bu bölgedeki sinir hasarı ya da kan dolaşımından kaynaklanan sorunlardan oluşur. Ayrıca çeşitli enfeksiyonlar, ayaklara alınan darbeler, travma, tümörler, inflamasyon gibi sebeplerde uyuşma nedeni olabilir. Ayak uyuşması nedeni olan etkenler genellikle yaşamı tehdit etmese de, bunların arasındaki tümörler ve inme sorunu oldukça önemlidir.
Ayak uyuşması ayaklarda iğnelenmeye, batmaya ve yanmaya neden olabilir. Uyuşmayla birlikte ayakta duyu kaybı yaşanır. Eğer felçli olan bölgede duyu kaybı olursa, aynı zamanda hareket kaybı da oluşur. Ayaklarda uyuşmayla birlikte ortaya çıkan duyu kaybı bazı hareketlerin yapılmasıyla, ayağa kalkınca, oturunca kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Fakat ayaklarda oluşan her uyuşma bu şekilde ortadan kaybolmaz. Kronik hale gelmiş olan ayak uyuşması bölgede oluşan sinir hasarının derecesini de ortaya koyabilir. Özellikle geceleri ayaklardaki uyuşma daha belirgin hale gelir. Bazen uyuşma bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkabilir. Eğer ayak uyuşması sürekli hale gelirse, mutlaka doktora gidilmelidir. Bunun ihmal edilmeyeceğini söylemeliyiz. Eğer ayak uyuşmasıyla birlikte bağırsaklarda kontrolsüz hareketler, konuşmada bozukluk, ayaklarda güçsüzlük, inme ve felç gibi etkilerde oluyorsa, acilen bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.
Ayak uyuşmasına eşlik eden belirtiler nelerdir?
Ayak uyuşması bir anlamda ayaklarda meydana gelen karıncalanma şeklinde yaşanır.
Özellikle uzun süre ayakların hareket etmemesi halinde, iğnelenme şeklinde belirtiler oluşur. Ayak uyuşmasına eşlik eden bel bölgesindeki sinirlerin sıkışmasıyla ayaklarla belde ağrı ortaya çıkabilir. Kişiler ayak uyuşmasıyla ortaya çıkan belirtileri mutlaka önemsemelidir. Bazen bunlar bir hastalığın tanısını koymaya yardımcı olabilir. Ayak uyuşması eşliğinde olabilecek belirtiler ise;
- Ayaklarda yanma hissi olması
- Sıkça idrara çıkma
- Bacak ağrısı
- Kaygı duyma duygusu
- Alt sırt ağrısı
- Kaşıntı
- Spazm, batma ve iğnelenme
- Dokunmayla oluşan hassasiyet
- Özellikle yürürken ayak uyuşmasının artması
- İsilik gibi döküntüler
Ayak uyuşmasına eşlik edebilecek belirtiler bunlar olabilir. Ancak bunların yanında daha ciddi sorunlara işaret eden belirtilerde ortaya çıkabilir. Bunlar yaşamı tehdit eden bir sorundan kaynaklanabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Bu tarz belirtiler ise genellikle;
- Kısa süreli olan bilinç bulanıklığı, bilinç kaybının oluşması
- Nefes darlığı çekmek
- Yürürken zorlanmak, baş dönmesinin oluşması
- Ayaklara alınan darbe, travma sonrası oluşan ayak uyuşması
- Mesanenin, bağırsakların kontrolünü sağlayamamak
- Görme kayıplarının yaşanması, görmede çift görme gibi sorunların oluşması
- Felç ve inme etkisi oluşması
- Aniden oluşan ayak uyuşmaları
- Konuşma bozuklukları görülmesi
- Kuvvet kaybı yaşanması, ayak uyuşması ile ortaya çıkarsa mutlaka ciddiye alınmalı ve doktora gidilmelidir.
Sağ Ayak Uyuşması
Sağ ayak uyuşması, ayağa yeterli miktarda kan gitmemesi ya da ayak sinirlerinde meydana gelen hasar sebebiyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Uyuşukluk ile beraber ayak ağrısı, karıncalanma hissi, iğne batma hissi, yanma gibi şikayetler görülebilir. Sağ ayakta meydana gelen uyuşma eğer devamlı oluyorsa önemli bir hastalığın habercisi olabilir ve gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.
Sağ ayak uyuşması nedenleri
Vücut duruş bozukluğu: Ayak uyuşmalarına neden olan en yaygın faktör duruş bozukluklarıdır. Kan dolaşımına engel olacak şekilde, devamlı aynı pozisyonlarda durmak ayak uyuşmasına yol açabilir. Bölgeye kan akışının yavaşlaması ya da tamamen durması ile alakalı olarak ayakta uyuşma sık sık yaşanabilir. Duruş pozisyonunun düzeltilmesi ile uyuşuklukta ortadan kalkabilir.
Şeker hastalığı: Şeker hastalığı vücutta sinirlere zarar veren önemli bir hastalıktır. Özellikle ayak ve ayak parmaklarında uyuşukluk, diyabet hastalarında sık görülür. Kan şekeri kontrol edilemediğinde ciddi anlamda artabilir. Artan kan şekeri sinirlerde hasara neden olur. Oluşan bu hasarın düzeltilme imkanı yoktur. Şeker hastalarında, devamlılığını koruyan uyuşmanın yanı sıra ayaklarda ağrı ve ısı hissedilmeyebilir.
Kan dolaşımı: Düzenli olmayan kan dolaşımı kalp hastalıkları başta olmak üzere daha pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Kan vücudu gerektiği gibi dolaşmadığında ayak ve ellerde uyuşma yaşanır. Eğer kan dolaşımı ile alakalı problem tedavi edilirse uyuşma rahatsızlığı da ortadan kalkar.
Rahat olmayan ayakkabılar: Ayağı rahat ettirmeyen ayakkabılar her iki ayakta birden uyuşmaya yol açabilir. Dar ve topuğu yüksek ayakkabılar ayak tabanına baskı uygulayarak marton nöroması olarak tanımlanan bir duruma sebep olur. Rahatsız ayakkabıların uzun süre giyilmesi ile alakalı gelişen kronik bir durumdur.
Sinir hasarı: Sinirlere uygulanan baskı ayak uyuşmasına neden olan en sık sebepler arasındadır. Özellikle çarpma ya da yaralanma sonucu ortaya çıkar. Yaralanma ayakla alakalı olmasa bile ayakta uyuşmaya neden olabilir.
Sağ Ayak Uyuşması
Örneğin omurilikte disk kayması ayakta uyuşmaya sebep olan bir etkendir.
Alkolizm: Devamlı alkol kullanımı ya da alkol bağımlılığı sinir sistemine ciddi anlamda hasar verebilir ve bu hasar sonucu ayaklar dahil olmak üzere vücudun farklı alanlarında uyuşma yaşanabilir.
Kullanılan ilaçların yan etkileri: Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar direkt sinir sistemini etkileyerek geçici ya da kalıcı uyuşmaya yol açabilir. Kanser ilaçları, antibiyotikler, kalp ilaçları uyuşmaya yol açabilecek ilaçlara örmek olarak verilebilir.
Tarsal tünel sendromu: Ayak bileğinin arkasında bulunan bir sinirin sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilecek bir sendromdur. Bölge oldukça dar olduğundan sıkışmaya meyillidir. Soğuk kompres, dinlenme ve iltihap önleyici tedaviler ile ya da cerrahi ile sorun tedavi edilebilir.
Multipl skleroz: Multipl skleroz hastalığı ayak uyuşması ile alakalı olabilecek hastalıklardan biridir. Bağışıklık sistemi ile alakalı olarak gelişen hastalık nedeniyle ayakta uyuşma oluşabilir. Hasra gün geçtikçe ilerleyerek geri dönüşümü olmayan sıkıntılara yol açar. Uyuşukluk hissi başlangıçta hafif seyrederken zamanla artar.
Geçici istemik atak: Beyne ulaşan kan akışında bozulma nedeniyle ortaya çıkar. Vücutta anormal belirtiler yaşanır. Bu belirtilerden biri de sağ ya da sol ayakta ya da her iki ayakta uyuşma hissidir. Uyuşma beyin ile alakalıdır.
Sağ ayak uyuşması tedavisi
Ayak uyuşmasını tedavi edebilmek için ilk önce uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aşağıda sıralanan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır;
- Uyuşukluğun neden kaynaklandığı bilinmiyorsa
- İdrara çıkışta artış varsa, idrar tutmakta güçlü yaşanıyorsa
- Konuşma güçlüğü, bilinç kaybı ve şaşkınlık gibi şikayetler varsa
- Boyun, parmak ya da kol ağrısı yaşanıyorsa
- Kızarıklık mevcutsa
- Yürürken bacaklarda uyuşma oluşuyorsa
- Uyuşma bir yaralanma sonrası oluşmuşsa
- Uyuşma nedeniyle kas spazmı, baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sol Ayakta Uyuşma
Sol ayakta uyuşma, ayak uyuşması bazen sol ayakta görülebilirken bazen sağ ya da her iki ayakta birden de yaşanabilir. Kişi bu uyuşmayı, karıncalanma, iğne batması ya da yanma gibi hislerle tarif eder. Sol ayak uyuşması basit, önemsenmeyecek nedenlerden dolayı oluşabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Sol ayak uyuşmasının yaygın sebeplerinden biri periferal nöropati olarak adlandırılan sinir hasarıdır. Sinirlerde oluşan hasar ya da kan akışında gerçekleşen bir sorun uyuşmaya yol açabilir. Ayakta oluşan ve bir türlü geçmeyen uyuşmalar yürümekte, ayakta durmakta ve araç kullanmakta sıkıntı yaratabilir. Sol ayak uyuşması uzun süredir devam ediyorsa ciddiye alınarak bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Sol ayak uyuşmasının nedenleri Sinir sıkışması
Sinirlerde iletişimi önleyen duruş bozukluğu ya da herhangi bir hastalık uyuşmaya yol açabilir.
Uzun süre boyunca ayak üzerine oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ayağın tamamen uyuştuğu fark edilir. Oturma pozisyonunda bacak, bilek ya da ayaktaki sinirlerde sıkışma gerçekleşir. Bu sıkışma bölgede uyuşukluğa yol açar. Bir süre uyuşukluk devam etse de birkaç dakika sonra kendiliğinden geçer.
Tarsal tünel sendromu ayaklarda çok fazla görülen bir sinir sıkışmasıdır. Ayağın iç kısmında ve tabanında uyuşmayla beraber yanma hissi de yaşanabilir.
Omurgada oluşan fıtıklaşma ya da hasar görmüş diskler, omurilik daralması sinirlere baskı yaparak vücutta uyuşmaya yol açabilir. Bu problemler en çok ayak uyuşmasına yol açar.
Genişlemiş damarlar, kitle, enfeksiyon, skar dokusu ya da yaralanma nedeniyle oluşan hasarlar sinirlerde bölgesel olarak sıkışma ve ayak uyuşmasına yol açabilir.
Oksijen ve besin yetersizliği
Sinirlere yeteri kadar oksijen iletilmiyorsa ve beslenmesi yetersizse sinir sinyalleriyle ilgili olarak bazı sıkıntılar yaşanabilir. Yaşanan sıkıntılarda uyuşma gibi şikayetler gözlemlenir.
Aşırı soğuğa maruz kalma, donma ya da Raynaud sendromu gibi durumlarda kan damarları büzülür. Bu büzülme sonucunda sinirlere işlemeleri için yeterli oksijen ulaşmaz. Sinirler glikoz gibi besinlerden yoksun kalır ve beraberinde ayakta ya da vücudun farklı yerlerinde uyuşma görülür
Sol Ayakta Uyuşma - Beyne yeterli oranda oksijen gitmediğinde ya da beyne oksijenin hiç ulaşmadığında vücudun herhangi bir alanında uyuşma fark edilir.
- Tiyamin ve B12 vitamini gibi bazı vitamin ve minerallerin eksikliği sağ ya da sol ayakta bazen her iki ayakta da uyuşmaya sebep olabilir.
- Sinir hasarı
- Sinirlerde meydana gelen hasar ve iltihaplanma bazı hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların belirtisi olarak ayak uyuşması yaşanabilir.
- Yanık ya da radyoterapi tedavisi sinirlere ciddi anlamda zarar verebilir. Bunların haricinde daha farklı cilt problemleri de sinirlere hasar vererek vücut uyuşmasına ya da ayak uyuşmasına yol açabilir.
- Zona ve Lyme hastalığı gibi enfeksiyon hastalıklarında uyuşukluk görülebilecek belirtilerdendir.
Beyin problemleri
Beyinde gerçekleşen bazı fonksiyon bozuklukları uyuşma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.
- MS hastalığı uyuşmaya yol açabilen bir beyin hastalığıdır. En önemli belirtisi uyuşma olan MS nedeniyle vücudun ayak dahil farklı alanlarında uyuşma yaşanabilir.
- Migren, tümör ve felç gibi durumlar beyinde mesaj iletimini engeller ve uyuşma yaşanmasına yol açar.
- Hızlı ve derin soluk alma, kaygı ve endişe gibi durumlarda yine vücudun tamamında ya da bölgesel olarak ayaklarda uyuşma görülebilir.
- Troid bezinin az çalışması olarak bilinen hipotiroidi, Lupus hastalığı ve alkolizm sağ, sol ya da her iki ayakta birden uyuşmaya yol açar.
- Kullanılan bazı antibiyotikler ve ilaçlar sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu ilaçların en bilindik yan etkileri uyuşmadır.
Sağ ayak uyuşmasında ne zaman doktora gidilmelidir?
Uyuşma bir yaralanma ya da bilindik bir hastalık nedeniyle oluşmuşsa kişi bu uyuşmanın neden kaynaklandığını kestirebilir. Ancak uyuşma herhangi bir neden olmaksızın yaşanıyorsa ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek şekilde gelişiyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Örneğin uyuşma, belli aralıklar ile yaşanıyor ve giderek şiddetleniyorsa, bir süre yaşandıktan sonra geçip tekrar oluşuyorsa, uyuşukluğa eşlik eden başka şikayetler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sol Ayak Uyuşması
Sol Ayak Uyuşması, genellikle ayağa yeterli miktarda kan gitmemesi veya ayakta bulunan sinirlerin zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkar. Sol ayakta ortaya çıkan uyuşmalar, şiddetli ağrılar, yanma veya karıncalanmaya da neden olup kişinin hayatını olumsuz derecede etkileyebilir. Hissedilen uyuşmalar devamlı tekrar ediyorsa bu durum oldukça ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Sol ayak uyuşması kişinin sağlıklı ve iyi bir hayat yaşayabilmesi için ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Önemsenmediği ya da tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda şikayetler artabilir ve uyuşmanın altında yatan hastalığın iyileşme süresi uzayabilir. Uyuşmanın tedavi edilmediği bazı durumlar ise kişide sakatlık, sert duyu kaybı ve yürüyememe gibi birtakım kalıcı hasarlara neden olabilir.
Sol ayak uyuşması nedenleri: - Kişinin kan dolaşımının engelleyici bir pozisyonda durması gibi duruş bozuklukları
- Şeker hastalığı gibi ayak sinirlerine hasar veren rahatsızlıklar
- Kalp dolaşımını olumsuz etkileyen kalp rahatsızlıkları
- Yaralanma ve çarpma gibi durumlarda alınan darbeler sonucu sol ayaktaki sinirlere aşırı derecede baskı uygulanması
- Omurilikte oluşan disk kaymaları
- Ayağı sıkan ve kişiyi rahatsız eden ayakkabıların tercih edilmesinden dolayı ayakta bulunan sinirlerin hasar görmesi
- Multipl skleroz hastalığı nedeniyle bağışıklık sisteminin sinirlere zarar vermesi
- Uç motor sinirlerinde veya duyu sinirlerinin de oluşan birtakım hasarlar
- Ayak bileğinin arka kısmında yer alan sinirlerin sıkışması
- Kişinin aşırı alkol kullanması durumunda sinir sisteminin zarar görmesi
- Kalp, kanser, bazı antibiyotik ilaçlar ve HIV virüsü tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Kırmızı kan hücrelerinin normal seviyelerin altına düşmesi yani B12 eksikliği
- Kurşun zehirlenmeleri ve osteoporoz gibi durumlar sol ayak uyuşmalarının nedenleri arasında sayılabilir.<
Sol ayak uyuşmalarında doktora gitmeyi gerektiren bazı durumlar:
Sol ayağınızda oluşan sebepsiz uyuşmalar, idrar miktarınızda artma, parmaklarda boyun kısmında veya kolda hissedilen şiddetli ağrı ve kızarıklık durumu, yürüyüş esnasında uyuşmanın atması, kas spazmı ya da baş dönmesi gibi durumlarda kesinlikle doktora gidilmesinde fayda vardır. Ayrıca sol ayakta hissedilen uyuşmalar önemli bir yaralanma durumundan sonra meydana geldiyse ve uyuşukluk durumu ile beraber ayakta güç kaybı ve hareketsizlik söz konusu ise bilinç kaybı, konuşma bozukluğu, görme kaybı, yürümede zorluk yaşanması durumunda ve bacak kol ya da idrarın kontrol edilememesi gibi durumlarda da kesinlikle tıbbi yardım gerektirir.
Sol ayak uyuşması tedavisi:
Ayakta meydana gelen uyuşmalarda hastalar öncelikle vakit kaybetmeden bir nöroloğa muayene olmalıdır. Muayenede ilk olarak uyuşmanın altında yatan nedenler EMG, MR ve kan tahlilleri yapılıp araştırıldıktan ve uyuşmanın nörolojik bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyorsa hastalığa göre tedavi yöntemi uygulanır. Sol ayakta hissedilen uyuşmalarının nedeni eğer nörolojik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ilaçla tedavi edilebilir. Ancak her kişinin yaşadığı uyuşmaların altında yatan sebeplerin farklı olması nedeniyle sol ayakta oluşan uyuşmanın belirli bir tedavisi olmamaktadır.
Sol ayak uyuşmalarında aynı zamanda düzenli egzersiz uygulamaları ve diyet programları uygulanarak, ayaklara kan dolaşımını hızlandırmak için yapılan bazı masaj yöntemleri ve varis çorabı kullanarak oluşan şikayetler azaltılabilir. Sol ayakta oluşan uyuşmaların nedeni tespit edilip tedavi uygulanmasına rağmen hastanın şikayetlerinin devam etmesi durumunda doktor tarafından hastanın şikayetlerini azaltacak depresyon ve epilepsi rahatsızlıklarının da tedavisinde kullanılabilen bir takım ilaçlar önerilebilir.