Arama

Nitelik Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 12.694 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
26 Mart 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
nitelik -ği
isim
1 . Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet:
Sponsorlu Bağlantılar
"Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş."- A. İlhan.
2 . Bir şeyin iyi veya kötü olma özelliği, kalite.

3 . felsefe Bireyi, nesne veya yaşantının bir yönünü ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçebilen özellik, keyfiyet.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
28 Mart 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Niteliklerin değişimi nicelik(sayı) değişimi ile ilgilidir.Örneğin suyun aldığı ısı düştükçe belli bir sıcaklıkta su,buza dönüşür.Tam tersi durumda,suyun aldığı ısı yükseldikçe belli bir sıcaklıkta su,buhara dönüşür.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
nitelik; bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet.
bir şeyin iyi ya da kötü oluşu kalite.
bireyi, nesne ya da yaşantının bir yönünü, ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçülebilen özellik, keyfiyet.
Örnek Metin: Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş
Nitelik Nedir?

Nesnenin algılama konusu olan yanı “Nitelikler” nesne ve algıları neyseler o yapar, başka nesnelerden ve olaylardan ayırır, onları sınırsızca ve sonsuzca çeşitlendirir. Her nesnenin niteliksel yanı yanında niceliksel tarafı da vardır. Bu iki unsur birbirine bağlıdır. Bir nesnenin sadece nicel ya da nitel yani olamaz. İkisi birbirine bağlıdır.

Nicelik özdeş olan nesne ve olaylar arasında, nitelik ise özdeş olmayan nesne ve olaylar arasında söz konusudur.

Felsefe nitelik kavramı konuşma dilindeki gibi bir anlam taşımaz. Felsefede nitelik kavramı; yokluğu o nesne ya da olayı neyse o olmaktan çıkaracak olan, nesne yada olayın bütünsel öz yapısını dile getirir. Nicelik değişikliği bir nesne ya da olayı belli bir sınıra kadar kendisi olmaktan çıkarmaz. Bir elma dilimlere bölünse de yine elmadır. Ama niteliksel değişme bir nesne ya da olayı kendisi olmaktan çıkarır. Bir elmayı yüksek derecede kaynatıp eritilirse elma olmaktan çıkar. Niceliksel değişme belli bir sınırda niteliksel değişmeyi gerektirir...
Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2016 00:03
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NİTELİK a.
1. Bir şeyin şu ya da bu biçimde algılanmasına olanak veren özelliklerin tümü; vasıf: ilişkilerinin niteliği değişmiş, arkadaş olmuşlardı. Işığın niteliğine önem veren bir fotoğrafçı.
2. Bir şeyi orta düzeyin üzerine çıkaran şey; kalite: Niteliği niceliğe tercih etmek.
3. Bir nesnenin, bir eşyanın, bir ürünün, bir şeyin, kendisinden bekleneni en iyi şekilde karşılamasına olanak veren olumlu yönlerinden her biri: Bu ürünün, bu arabanın birçok niteliği var.
4. Ahlak, düşünce, meslek vb. açısından olumlu olarak değerlendirilen kişilik ya da davranış özelliği: Tümüylü kusurlu sayılamaz, birtakım nitelikleri de vardır. Ahlaki nitelikler.

—Elekt. ve Telekom. Nitelik çarpanı, İYİLİK* ÇARPANl'nın eşanlamlısı.

—Fels. Bir öznenin varlık biçiminin, bu öznede bulunup bulunmadığını ileri sürüp süremeyeceğimizi belirleyen düşünce kategorisi; bir kişinin ya da öznenin varlık tarzı. (Bk. ansıkl. böl.) pirindi nitelikler, skolastik terminolojide, katılık, uzam, biçim, sayı, hareket ya da hareketsizlik gibi madde fikrinden ayrılmaları olanaksız nitelikler

—istat. istatistik birimin taşıdığı ya da taşımadığı nitel özellik, (istatistik, o niteliği taşıyan birimlerin sayısına ya da göreli sıklıklarına yöneliktir.)

—Manyet. Nitelik çarpanı, yitim açısı teğetinin tersi.

—Sağl. kor. Salgın yaratıcı nitelik, bir salgın hastalığın ciddiyetini ve şiddetini belirleyen karakteristiklerin tümü. (Mikrobun hastalık yapma gücü, geçme ya da bulaşma kolaylığı; bulunulan sağlık koşulları, topluluğun bağışıklık, özellikle aşı durumu.)

—Sesbilg. Tınısı ve eklemlenme biçimi açısından, bir sesin özelliği.

—ANSİKL. Fels. Aristoteles’e göre "nitelik, bir varlığın şöyle ya da böyle olduğunu söylememizi sağlayan şeydir” (Kategoriler,; 8).

Descartes’ta "nitelik", “özellik" anlamına gelir: “Burada biçim ya da kip (tarz) dediğimde, başka yerde yüklem ya da nitelik dediğimden farklı bir şeyi anlayamıyorum. Ancak tözün bir başka biçimde düzenlendiğini ya da çeşitlendiğini düşündüğümde, özellikle kip ya da biçim adını kullanıyorum ve bu düzenleme ya da değişiklikten ötürü böyle adlandırıla bildiği zaman da, onun böyle adlandırılmasına yol açan çeşitli biçimlere, nitelik adını veriyorum” (Felsefenin ilkeleri [les Principes de la philosophie], 1, 56).
Kant'a göre nitelik kategorisi, anlık ilkelerinden biridir ve bundan ötürü duyum üzerinde ve dolayısıyla deney nesneleri üzerinde bir önsel etki derecesi olarak Kant'ın bilgi kuramına girer. Kant şöyle der: "Duyumun niteliği her zaman deneyseldir ve hiçbir zaman önsel olarak tasarlanamaz [...]. Buna göre tüm duyumlar ancak [...] sonsal olarak verilmişlerse de, bir dereceleri olması açısından taşıdıkları özellik, önsel olarak bilinebilir. Genellikle büyüklükler konusunda önsel olarak ancak bir tek niteliği, yani süreklilik niteliğini bilebilmemiz ve tüm nitelikler (yani, görüngülerin gerçeği) içinde önsel olarak onların yoğun büyüklüklerimden, yani bir dereceye sahip olmalarından başka bir şey bilemememiz ve geri kalan her şeyin deneye bırakılmış olması, dikkate değer" (Salt aklın eleştirisi [Kritik der reinen Vernunft], 2, 23).
Hegel'de nitelik (alm. Oualitât), genel varlık kipliklerinin birincisidir. Varlık-hiçlik oluş, buradavarlık, kendi-için-varlık biçimlerine bürünen varlık, bir şeyi kendisi yapan şeye, onun iç ve dış belirlenimine yönelir. Flegel şöyle der. "Nitel belirlenim, niteliği olduğu varlıkla bir ve aynı şeydir, onu aşmaz ve onun içinde kalmaz, ama onun dolayımsız sınırını oluşturur. Bundan ötürü, dolayımsız belirlenim olarak nitelik, birincildir ve dolayısıyla ilk önce niteliği ele almak gerekir (VVİssenschaft der Logik [Mantık bilimi], “Varlık”).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

7 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular