Arama

Sabır Nedir?

Güncelleme: 12 Eylül 2015 Gösterim: 10.067 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Nisan 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
sabır -brı
isim Arapça ¹abr

Sponsorlu Bağlantılar

1 . Acı, yoksulluk, haksızlık vb. üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi, dayanç:
"İki, üç akşamda bir, odasına uğrar, onun o sonu gelmez askerlik hatıralarını büyük bir sabırla dinlemeye koyulurduk."- H. Taner.
2 . Olacak veya gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekleme.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


sabır acıdır, meyvesi tatlıdır

sabrı taşmak (veya tükenmek)

Birleşik Sözler

sabır taşı

sarısabır

sabretmek

sabreylemek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
12 Haziran 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Sabır Nedir?
MsXLabs.org & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlükte "dayanma, dayanıklılık" gibi anlamlara gelen sabır, ahlâkî bir kavram olarak, başa gelen musibetlerden dolayı Allah'tan başka kimseye şikayetçi olmamak, yakınmamak, sızlanmamak; nefse ağır gelen ve hoşa gitmeyen şeyler karşısında dünya ve âhiret yararını düşünerek, ruhi dengeyi bozmamak için insanın kalbinde bulunmakta olan sükûnet ve dayanma gücü demektir. Sabır kavramı Kur'ân'da yetmişten fazla âyette geçmektedir. Diğer ahlâkî faziletlere de kaynaklık etmesi sebebiyledir ki Kur'ân'da müminlere ısrarla sabırlı olmaları emrolunmuştur (Kehf, 18/28). Mümin belâ ve musibetlere karşı sabırlı olduğu kadar dinin emirlerini yerine getirme ve yasaklarından kaçınma konusunda da sabırlı olmalıdır (Bakara, 2/249; Meryem, 19/65). Peygamberler çevresindekilere daima sabrı tavsiye etmişlerdir. Meselâ, Hz. Musa İsrailoğullarına, "Allah'tan yardım dileyin ve sabredin" (A'râf, 7/128.) tavsiyesinde bulunmuş, Hz. Lokman da oğluna; "Yavrucuğum! Namazı kıl, doğru ve yararlı olanı emret, kötü ve eğriden vazgeçir, başına gelebilecek her belaya sabırla katlan; bu azim ve kararlılık göstermeye değer bir şeydir." (Lokmân, 31/17) diye öğütte bulunmuştur. Ayrıca Cenab-ı Hak, başına gelen belalara sabırla katlandığı için Hz. Eyyub'u, "O ne güzel kul." (Sâd, 28/44.) buyurarak övmüştür. Hz. Peygamber de müminlere başlarına gelen bela ve musibetlere karşı sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunmuş, kendisi de "Sabret ve senin sabrın ancak Allah'ın yardımıyladır." (Nahl, 16/127). ilâhi buyruğuna uyarak hayatı boyunca sabır konusunda ümmetine örneklik etmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SABIR, -brı a. (ar. şabı).
1. Güçlüklere, acılara sessizce katlanabilme gücü; başkalarının kusurları, yarattıkları güçlükler, küçük engeller karşısında sinirlenmeme, zayıflıklara, yanlışlıklara, değişik mizaçlara vb. dayanabilme yeteneği; tahammül: Allah sabır versin. Çocuk yetiştirmek sabır isteyen bir iştir. Çocuklara karşı hiç sabrı yok.
2. Telaşa kapılmadan beklemesini bilen bir kimsenin bu niteliği; bekleme olgusu: Tükenmek bilmeyen bir sabrı var. Biraz sabır, çoğu gitti azı kaldı.
3. Bir şeyi yapmayı sürdürme, bir tasarıyı sonuna dek götürme; sebat: Sabrının mükâfatını gördü. Sabırla koruk helva olur. (atasözü.)
4. Sabır etmek, SABRETMEK. || Sabırla, ses çıkarmadan. || Sabır taşı, çok sabırlı kimse. || Sabrı taşmak, tükenmek, artık dayanamaz, katlanamaz duruma gelmek, sabredemez olmak. || Hz. Eyüp sabrı, çok sabırlı olma durumu.

—isi. Allah’a tevekkül ederek O'ndan gelen sıkıntılara katlanma. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Sabır, İslam dininde en çok değer verilen erdemler arasında yer alır Kuran'da Allah'ın sabredenlerle birlikte olduğu birçok kez yinelenir. Önde gelen İslam ahlakçılarından Gazali, sabır terimini “Din gücünün, bencil istek ve tutkulara karşı koyması" yolunda tanımlar ve bu erdemin bütün yaratılmışlar içinde yalnızca insana verilmiş bir ayrıcalık olduğunu belirtir. Gazali'ye göre, hayvanlar yalnızca içgüdüleriyle davrandıkları, akıl yetisine ve din gücüne sahip olmadıkları için iç ve dış baskı ya da sıkıntılar karşısında sabır gösterme olanak ve yeteneğinden yoksundurlar; melekler ise zaten yetkin varlıklar olduklarından, sabretmeyi gerektiren herhangi bir durumla karşılaşmaları söz konusu değildir.
İslam ahlakçıları tarafından sabrı belli başlı yararları şöyle sıralanır:
1. insan, nefsinin kötü isteklerine, ahlak dışı davranış ve günah işleme eğilimlerine sabır erdemi ile karşı koyabilir;
2. sabır, insanlara Allah'a karşı ibadet görevlerini üşenmeden yerine getirme olanağı verir;
3. hastalık ve çeşitli kaza ve kötülüklere uğramaktan kaçınmak, Allah'tan dirlik ve esenlik dilemek her müslümanın hakkı ve görevi olmakla birlikte, böyle durumlarla karşılaşan müslümanlar, sabırlı olmakla ümitsizlik ve kötümserliğe kapılmaktan kurtulmuş olur;
4. sabır, insanın dinsel, ulusal ve öteki kutsal değerlerine yönelik tehlikelere kolaylıkla karşı koymasını sağlar. İslam bilginleri, insanın böyle bir dayanıklılığı, ancak inanç bütünlüğüyle kazanabileceği konusunda görüş birliği içindedirler.

—Oy. Sabır küpü, macar E. Rubik tarafından 1975’te bulunan zihin oyunu. Oyun 3 kat ve 9 küçük küpten oluşan ve başlangıçta 6 yüzden her biri ayrı renkte olan bir küple oynanır. Yüzlere dikey herhangi bir üç simetri ekseni etrafında ustaca hazırlanmış bir bağlantılar sistemi 9’luk dilimleri çevirmeye olanak sağlar. (Bu üç eksenin çevresinde gerçekleştirilen birkaç çeyrek ya da yarım turdan sonra, küpün yüzlerinin renkleri tümüyle karışır. Oyun uygun döndürmelerle küpün başlangıçtaki konumuna getirilmesine dayanır.)

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

27 Nisan 2012 / ThinkerBeLL Taslak Konular
23 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2008 / Bia Taslak Konular