Arama

Sevk Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 10.967 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
sevk
isim Arapça sev® 1 . Gönderme, götürme:
Sponsorlu Bağlantılar
"Sevk gününü, raporun ismini, uğrayacağı limanları yazdım."- R. H. Karay. 2 . Sürükleme, itme.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEVK, -ki a. (ar. sevk).
1. Bir kimseyi, bir şeyi bir yere göndermek eylemi: Takviye kuvvetlerinin doğuya sevkı gecikiyor. Malların uçakla sevkı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi, bir kimseyi, bir grubu bir yere sevk etmek, onları bir yere göndermek: Cepheye asker sevk etmek.
3. Bir kimseyi bir şeye sevk etmek, onu bir eyleme, bir duruma yöneltmek, sürüklemek: işsizlik bu insanları yasadışı yollara sevk ediyor, içinde bulunduğu mutsuzluk onu karamsarlığa sevk etti.
4. Sevk olmak, gönderilmek.

—Esk. Sevk-ı tabii - SEVKITABİİ

—Ask. Sevk barutu, silahın ateşleme iğnesinin, kovan üzerindeki kapsüle çarpmasıyla yanmaya başlayarak merminin hedefe gönderilmesini sağlayan madde.|| Sevk çemberi, namludan çıkan merminin havada takla atmasını önlemek, mermiye nam u içerisinde setler yardımıyla dönüş verebilmek amacıyla merminin dip tarafında bulunan bakır çember. (Bakırdan yapılmasının amacı, setler tarafından kesilerek dönme hareketini sağlaması içindir.) || Sevk muhtırası, Silahlı kuvvetler personeli ile çeşitli askeri malzemenin Devlet demiryolları ya da Denizyolları araçlarıyla taşınabilmesi için yetkili komutanlıkça doldurulan basılı belge. (Askerlik şubeleri ya da eğitim merkezleri dağıtım erlerini, gidecekleri yöne tren ya da gemi varsa, "sevk muhtırası" vererek gönde rirler. Yükümlüler, bu belgeyle ücretsiz seyahat ederler. Taşıma bedeli Milli savunma bakanlığı'nca Ulaştırma bakanlığı'na ödenir. Gidilecek yöne tren ya da gemi yoksa bu muhtıra düzenlenmez; otobüs bileti ücreti yükümlüye nakden ödenir.) || Sevk pusulası, askere alınarak sevk işlemi tamamlanan erat hakkındaki kişisel bilgilerin bel irtildiği, askerlik şubeleri tarafından doldurulan belge. (Eratın katılacağı birlikteki künye defterine işlenmek üzere düzenlenen sevk pusulasında erin adı, soyadı, baba adı, adresi, askere sevk tarihi ile sivil mesleği gibi bilgiler bulunur.) || Sevk ve idare, harekâtı manevranın gereklerine ve durumun gelişimine uydurmak amacıyla özel bir alanda (ulaştırma, ikmal, muhabere) yapılan komuta. || Ateş sevk ve idaresi, bir mevziyi korumak ya da bir saldırıyı desteklemek için komutan tarafından ateş yeteneklerinin kullanılması. || BiriiHerin sevk ve idaresi, komutan tarafından verilen görevleri komuta ettiği birliklerle beraber yerine getirmek amacıyla sorumlu komutanın savaşta aldığı kararlar dizisi.

—Ask. havc. Yeni uçakları, harekât bölgesinde bulunan hava üslerine doğru göndermek işlemi, (ikinci Dünya savaşı sırasında ABD'de yapılan uçakların Avrupa' ya sevk, Atlas okyanusu’nu aşan uçuşlarda büyük bir deneyim kazanılmasını sağlamıştır: amerikan şirketi Air Transport Command bu yolla 269 000 uçağı Müttefikleri teslim etti.)

—Bine. Binicilik sporunda süvarinin dizgin, baldır ve ağırlık yardımıyla ata istek ve emirlerini bildirmesi ve atı ileri sürmesi. || Koşum halindeki araba atına ise bir dizgin aracılığıyla isteklerini iletmesi.

—Sil. Sevk çemberi, yivli ateşli silahlarda, hava akımını, yani namlunun atım yatağı ile mermi arasındaki boşluğu ortadan kaldıran sistem. (Yivlere oturması için yeterince yumuşak ve kopmaları önlemek için yeterince dayanıklı bir metalden yapılmış bir çemberle donatarak, mermiye, namlu atım yatağının çapından az daha büyük bir çap verilir. Çember, yivlere oturarak gaz kaçaklarını da önler.)

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

1 Temmuz 2009 / sinnerbeautiful Soru-Cevap
7 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap
19 Mart 2008 / nünü Taslak Konular