Arama

Ambigram Nedir?

Güncelleme: 15 Mayıs 2008 Gösterim: 3.077 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ambigram
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Ambigram_rotating.gif
Gösterim: 354
Boyut:  36.0 KB
"ambigram" kelimesini gösteren kendi eksini üzerinde simetrik bir ambigram animasyonu
Ambigram, diğer bir deyişle tersine çevirme (inversion), sunulduğu şekliyle okunabildiği gibi, tam tersine çevrildiğinde de okunabilen grafiksel figürlerdir. Douglas R. Hofstadter ambigramı "2 farklı okunuşu, birbirinin aynı eğrileri tıkıştırmak için yöneten bir kaligrafik dizayn" olarak tanımlamıştır. Ambigram sanatı ilk olarak kelimenin orijinini arkadaşına atfeden Hofstadter tarafından yayınlanmıştır. Hofstadter'in 1999 yayını Gödel, Escher, Bach kapakta 3 boyutlu bir ambigramı belirtiyordu.

Ambigram Çeşitleri

1. Eksensel
Sabit bir eksen üzerinde dönerken farklı açılardan gözükebilen ambigram dizaynları çeşididir. Çoğunlukla 180 derecedirler ancak 90 ve 45 derece olan ambigramlarda vardır. Ambigrama yazılmış kelime farklı açılardanda bakılsa genellikle aynıdır ancak bazı ambigramların farklı açılarda farklı kelimeleri gösterdiğide olur.

2. Ayna
Bir aynadan bakıldığında ya da yansıdığında okunabilecek şekilde dizayn edilmiş ambigram çeşididir.

3. Zincir
Sözcüklerin birbini tekrar ettiği bir zincir olarak dizayn edilmiş olduğu ambigram çeşididir. Zincir ambigramlarında kelimeler genellikle bir sonraki sözcüğün üstüne binerek anlam kazanır. Bazen zincir ambigramlar dairesel olarak yapılırlar.

4. 3 Boyutlu
Ad:  Wikipedia_Ambigram.svg.png
Gösterim: 436
Boyut:  15.3 KB
Wikipedia kelimesinin 180° ambigramı

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.