Arama

Merhaba Nedir?

Güncelleme: 10 Ocak 2016 Gösterim: 3.065 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Mayıs 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
merhaba
isim Arapça mer§ab¥
1 . Selam:
Sponsorlu Bağlantılar
"Sıkı fıkı dostluklarını değil, şöyle uzaktan bile merhabalarını istemiyorum."- M. Yesari.
2 . ünlem (me'rhabaMsn Happy "Geniş ve mamur yere geldiniz, rahat ediniz, günaydın, hoş geldiniz" anlamlarında bir esenleşme veya selamlaşma sözü:
"Merhaba, arkadaş! Hoş geldiniz."- .
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MERHABA ünl. (ar merhaba, rahat olun, rahatlayın'dan).
1. Karşılaşılan bir kimseye söylenen selamlaşma sözü: Merhaba! Nasılsın?
Sponsorlu Bağlantılar
2. (Biriyle) merhabası olmak, bir kimseyle çok yakından değil, şöyle bir tanışıklığı bulunmak. || (Biriyle) merhabayı kesmek, ilişkisine, dostluğuna son vermek: O olaydan sonra onunla
merhabayı kestim.

—Ed. Merhaba bahri, Mevlit'ın bölümlerinden biri. (Bk. ansikl. böl.)

—Mim. Merhaba siperi, kalelerde, kapının tam karşısındaki mazgal deliğine verilen ad. (Kapıdan girmeyi başarabilen düşmana karşı kale buradan savunulurdu.)

—ANSİKL. Merhaba bahri, Mevlitte Hz. Muhammet’in doğumunu anlatan bölümün öncesinde yer alır. Hz. Peygamber’ in anası Amine Hatun’un ağzından aktarılan dizelerde Peygamberin doğumu yaklaştığı sırada evrenin tüm zerreleri dile gelip onu "merhaba” sözcüğünü yineleyerek selamlarlar: “Merhaba ey parlak güneş merhaba! Merhaba ey sevgilinin canı merhaba! Merhaba, ey iki cihanın padişahı; varlık, evren senin için yaratıldı. Merhaba, ey Elest bezminin bülbülü, aşkınla tüm evren kendinden geçti..." vb. Mevlit törenlerinde en etkili bölümlerden biri olarak okunan bu bölümün gerçekten Süleyman Çelebi’nin kaleminden çıkmadığı anlaşılmıştır. Kes//ef ün-necat'tan (Mevlit, 1409) 60 yıl sonra yazılan ve kimliği bugün için bilinmeyen Ahmet adlı başka bir şaire ait olan Mevlitteki (1469) dizeler, zamanla törenlerde Süleyman Çelebi’nin yapıtı içinde okunmaya başlanmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

28 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap