Arama

Savaş Fili Nedir?

Güncelleme: 5 Eylül 2008 Gösterim: 2.792 Cevap: 0
Master Blue - avatarı
Master Blue
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #1
Master Blue - avatarı
Ziyaretçi
250px Schlacht bei Zama GemC3A4lde H P Motte
Zama Muharebesi'nde hücum eden savaş filleri (Henri-Paul Motte, 1890)
Sponsorlu Bağlantılar

Savaş fili, önemli ve güçlü olmasına karşın yaygın olarak kullanılmamış olan, Orta ve Antik çağ savaş birimidir. İlk olarak İndus Vadisi Uygarlığı'nda ve Hindistan'da kullanıldığı sanılmaktadır. Filin sırtına yerleştirilen sandık biçiminde bir sığınağa binen okçular veya kargılı askerler, durdurulması güç bir saldırı imkanı veriyordu.
Savaş fillerinin meşhur ve etkin kullanımlarından biri 2. Kartaca savaşında ünlü general Hannibal tarafındandır.
Bu savaşta Hannibal savaş fillerini İspanyadan başlayarak Alplerden geçirip İtalyanın Kuzeyine kadar götürmüstür. Ordunun en önünde giden savaş filleri orduyu yavaşlatıyordu ancak arkadakiler için güvenli bir ortam oluşturuyorlardı. Hannibal Romalılarla savaşında kullandığı filler Romalıları o kadar korkutmuştu ki Romalılar savaşın sonunda filleri yenmeyi başarmalarına rağmen kendi yönetimlerindeki tüm halklara savaş filleri yetiştirmesini yasaklamıştı.
Zaman içinde antik dünyadaki neredeyse bütün orduların savaş filleri oldu. Yunanlılar dahi bu fillerden yaralanıyorladı. Ancak nerdeyse tüm ordular daha değerli olan asya fillerini kullanırken Mısırlılar mecburen afrika fillerinde faydalanıyorlardı.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

17 Mart 2010 / bi quan Zooloji
25 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
28 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
21 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Zooloji