Arama

Mevlid Nedir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2011 Gösterim: 53.297 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Mevlit -di

Sponsorlu Bağlantılar
isim Arapça mevlid

1 .
Hz. Muhammed'in doğumunu, hayatını anlatan mesnevi.

2 .
Bu mesnevinin okunduğu dinî tören:
"Daha mevlit bitmeden dört aydır yağmayan yağmur dışarısını sel içinde bıraktı."-
Ö. Seyfettin.

3 .
(eskimiş) Doğma, doğum.

4 .
(eskimiş) Doğum yeri, insanın doğduğu yer.

Birleşik Sözler
mevlit alayı
Mevlit Kandili

mevlit şekeri

büyük mevlit ayı

küçük mevlit ayı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mevlid
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Mevlid'in sözlük anlamı "doğum yeri", "doğmu zamanı" demektir. Din terimi olarak birbiriyle ilgisi olan birkaç anlamda kullanılmaktadır:

1.
Mevlid'in dilimizde kazandığı anlam­lardan ilki, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu ifade etmesidir. "Mevlid" dendiğinde bizde uyandır­dığı ilk çağrışım budur. Bazen "Mevlidü'n-Nebi" diye de kullanılır. Son peygamberin doğumu çok farklı bir doğumdur. Bu doğumla o dönem bilinen dünyada bazı harikulade (olağanüstü) olaylar meydana gelmiştir. İslâm tarihlerinin kaydettiği bu olay­lardan bazıları şunlardır:
"İran'ın eski merkezinde Mecûsilerin bin yıldan beri yanmakta olan ateşi sönmüş; Medayin şehrinde hükümdar sarayının 14 şerefısi yıkılmış; İran'daki Save gö­lü yere geçmiş; bin yıldan beri suları kurumuş olan Semave deresindeki su­lar taşmış; Kabe'deki büyük putların yüzüstü yere düştükleri görülmüştür."
(Zekai Konrapa, Peygamberimizin Hayatı, s. 11).
2. Mevlid, dilimizde, Hz. Muhammed'i övmek için yazılmış eserleri de ifade eder. Bu maksatla yazılmış eser­lere "mevlid" denir. Bütün Müslüman ülkelerde mevlidler yazılmıştır. Bu arada Müslüman Türklerde de mevlid yazan şairler çıkmıştır. Bun­lardan bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak geniş halk kitlele­rine mâlolmamıştır. Fakat 15. yüzyıl başlarında Bursa'da yaşamış olan Sü­leyman Çelebi'nin yazdığı Vesiletü'n-Necat (Kurtuluş Sebebi) adındaki mevlid çok tanınmış, çok tutulmuş, bütün Türk halkının malı olmuştur. Bu mevlidin bu kadar benimsenme­sinin sebebi, Türk milletinin Muham­med Peygamber'e karşı sevgisini ve bağlılığını çok iyi ifade etmesidir. Türk halkının Hz. Muhammed'e karşı beslediği duygulara çok iyi tercüman olmasıdır. Yüzyıllardır bu mevlid Türk halkının elinden düşmemiş, Ku-rân'dan sonra en fazla hürmet edilen, özen gösterilen kitap olmuştur.
Mesnevi tarzında yazılmış olan bu mevlid Tevhid-Münacat (Al­lah'ın birliğini dile getirme, O'na ya­karma), velâdet (Hz. Muhammed'in doğumu), Mucizat (Peygamberin mu­cizeleri), Mirâc (Hz. Muhammed'in Allah katına çıkması), vefat (Peygam­ber'in ölümü). Dua gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerin her bi­rine "bahir" denir. "Velâdet bahri", "Mirâc bahri" gibi. Bütün bu bölüm­lerde (bahirlerde) o bölüm ile ilgili konuları çok içli, çok duygulu bir şekil­de anlatan Süleyman Çelebi, bu ese­rinde en yüksek lirizme ulaşmayı ba­şarmıştır. Sözgelişi Peygamberin ve­fatını işleyen vefat bahri'nde, Pey­gamberin nasıl hastalandığını, vefa­tıyla etrafmdakileri nasıl derin bir hic­ran içinde bıraktığım, kızı Fatıma'nın yürek paralayan sözlerle ağlayışını öy­le bir üslûpla sunar ki, dinleyenlerin çoğu da gözyaşlarını tutamaz.
Mevlid, Süleyman Çelebi'nin, Cenab-ı Hak'tan hem kendisi, hem de diğer Müslümanlar için rahmet ve ba­ğış dileyen bir dua bölümüyle sona erer.

3.
Mevlid, dilimizde bir de Süleyman Çelebi'nin yazdığı bu mevlid'in okun­ması için düzenlenen törenleri anla­tır. Ülkemizde ölüm mevlidlerinden başka, doğum, evlilik, sünnet gibi ne­denlerle mevlid okunmakta, okutul­makta bu vesile ile törenler düzenlen­mektedir. İşte bu törenler de kısaca "mevlid" diye adlandırılmakta, va­tandaş, "Mevlidimiz var", "Mevlide gidiyorum", "Mevlidden geliyorum" deyince bunu belirtmeyi istemektedir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

19 Kasım 2018 / Misafir Hz. Muhammed
8 Kasım 2006 / virtuecat Edebiyat
22 Ocak 2016 / Ziyaretçi Taslak Konular
1 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat
19 Nisan 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular