Arama

Utanç Nedir?

Güncelleme: 11 Temmuz 2015 Gösterim: 2.735 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Utanç, içinde bulunulan durumdan kurtulmak isteme durumudur. Bir insan herhangi bir olaya karşı iç açıcı olmayan duygular besliyorsa, bu kişi böyle bir durum karşısında utanç duygusu yaşayabilir. Utanç, çoğu zaman benzer durumlara karşı gösterilir. Fakat bu, kişinin genetik yapısı ya da çevresel koşullarla değişmeler gösterebilir. Utanç duygusunu yaşama eylemine ise utanma adı verilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada genel olarak utanılacak şeyler hemen hemen aynı olsa da, çoğu zaman değişiklik gösterebilir. Örneğin; çoğu ülkede namusun ayaklar altına alınması, büyük bir utanç kaynağıdır, hemen hemen tüm toplumlar bu olguya utanç duygusu beslese de kimi bireyler bunu bir utanç kaynağı olarak görmeyebilir.

Çağların ilerlemesi, bu olguyu aşındırabilir ya da değiştirebilir. Ayrıca bazı durumlarda utanç duygusu toplumdan topluma değişebilir. Örneğin bir toplumda bir durumla karşılaşılınca takınılan tavır, başka bir durumda utanç hissi yaşatabilir.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UTANÇ a.
1. Onurun, şerefin incinmesinden kaynaklanan alçalma, küçülme duygusu; onursuzluk, yüzkarası: Bu ailemiz için büyük bir utanç.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yakışıksız bir davranışta bulunduğunun bilincine varan, bundan pişmanlık duyan ya da başkalarının olumsuz eleştirilerine uğrayacağından korkan kimsenin duygusu; Yaptığından hiç de utanç duymuyordu. Utancını gizlemeye çalışmak. Utancından kıpkırmızı olmak.
3. Utanç duvarı, ikinci Dünya savaşı'ndan sonra Doğu ve Batı Berlin’i ayırmak için yapılmış olan duvara Batılılar'ın verdikleri ad. || Utancından yerin dibine geçmek, çok utanıp gizlenecek yer aramak: Beni bu durumda görünce utancından yerin dibine geçtim.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

5 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap