Arama

Nadas Nedir?

Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 42.178 Cevap: 6
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
3 Ekim 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
nadas

Sponsorlu Bağlantılar
Vikisözlük sitesinden

Türkçe


Ad

Anlamlar:
[1] Tarlayı sürerek dinlenmeye bırakma.

Örnekler:
[1] "Uçsuz bucaksız uzayan kır / Kimi yerde nadas, kimi anız."- A. K. Tecer.

Köken:
[1] (Rumca)
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
3 Ekim 2008       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Nadas Tarım Metodu: Verimi en düşük tarım medodudur. Tamamen iklime bağlılık gösterir. Yağışın az, sulamanın yetersiz olduğu alanlarda uygulanır. Türkiye'de nadas tarımının en fazla uygulandığı bölge İç Anadolu Bölgesidir. Nadas olayı en az Karadeniz bölgesinde uygulanır.

Sponsorlu Bağlantılar
Nadas, toprağın su ve mineral kazanmasını sağlamak amacıyla boş bırakılmasıdır.

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
18 Şubat 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Nadas : Tarım ve Orman Toprağı'nın zararlı otlardan temizlenip, toprakta su birikimini sağlamak amacı ile uygulanan, toprağın sürülmesi, kirizme edilmesi gibi işlemler.
In science we trust.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir anlamda nadas ; Rap'i bırakma anlamında kullanılıyor.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
15 Ocak 2013       Mesaj #5
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Nadas
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Bir yıl sonraki ekime hazırlamak amacıyla tarlanın zararlı otlardan temizlenmesi, altüst edilmesi ve dinlendirilmeye bırakılması. Tarla, nadasla özellikle zararlı ve ayrık otlarından temizlenir, ekilmesi kolaylaştırılır; toprakta su birikmesi sağlanır. Tarlanın veriminin artması yönünde havada bulunan azotun toprağa karışabilmesi için gerekli zaman kazanılmış olur, topraktaki bazı maddelerin toprağın bünyesine karışması olanağı yaratılır. İyi bir nadas, sürme, tezek kırma, tırmıklama, kabartma ve ufalama gibi çok zahmetli işleri gerektirir.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
king of istanbu - avatarı
king of istanbu
Ziyaretçi
28 Mart 2014       Mesaj #6
king of istanbu - avatarı
Ziyaretçi
Türkçedeki karşılığı, "toprağın havalandırılması" dır. Tarımla ilgili bir terimdir. Ekinlerin verimli bir şekilde yetişmesi için iyi bir toprak gerekir. Nadas, toprağı alt-üst yaparak ve birbirne karıştırarak havalandırmaktır. Böylece toprak bir anlamda "kabuk değiştirir, yenilenir". Nadaslı toprağı üzerine yağmur da yağınca verim iyice artar. Özellikle tarım yapılan ülkelerde sıkça görülür.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Aralık 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NADAS a.
1. Toprağın kuvvetlenmesi için tarlayı sürerek ya da sürmeden dinlenmeye bırakma. (Bk. ansikl. böl.)
2. Geçici olarak ekilmeyerek dinlenmeye bırakılan toprak.
3. Nadas etmek, bir tarlayı temizlemek, dinlendirmek; ertesi yıl ekim için toprağı hazırlamak. || (Toprağı, tarlayı) nadasa bırakmak, toprağı dinlenmeye bırakmak.

—ANSİKL. Birkaç yıl ekilip su ve besleyici maddece fakirleşen tarlanın bir yıl ekilmeden dinlendirilmesi, Akdeniz ülkelerine özgü bir tarım tekniğidir. Homeros’un ünlü llyada destanında da sözü edilen bu yöntem Akdeniz yöresinden yavaş yavaş Kuzey Avrupa'ya yayılmış, bazı bölgelerde pek geç olarak tanınmıştır (iskoçya: XVIII. yy.). Toprak hiç sürülmeden, işlenmeden, olduğu gibi bırakılırsa buna “kara nadas" adı verilir. Bunun yararı pek azdır. Buna karşılık anız bozularak yapılan nadasın (anız nadası) yararı daha çoktur: henüz nemli ve yumuşak olan toprak kolay sürülür, havalandırılır, yüzeydeki yabani otlar ve bunların tohumları toprağa gömülerek çimlenir ve tarla bir daha sürüldüğünde kolayca yok edilirler. Kabarık toprak suyu bol emebildiğinden tarla su bakımından zenginleşir. Topraktaki besin maddeleri ufalanarak bitkilere yararlı hale gelir, istenilen sonucun alınabilmesi için hasattan hemen sonra toprak derin olarak değil, yüzden sürülür. Kıştan önce ikinci bir kez daha derince, ilkbahar ve yaz aylarında kültivatör, diskli tırmık ya da toprak frezesiyle yüzeyden birkaç defa daha sürülmeli ve kaymak meydana gelmişse kırılmalıdır. Bir de "yarım nadas” yahut yeşil nadas vardır ki, ilkbaharda sürülen tarla ekim ayına kadar kendi haline bırakılarak dinlendirilir. Anız nadası bu nadasların en yararlısıdır.
Toprağın az olduğu ülkelerde toprağı güçlendirmek ve her yıl ekilmesini sağlamak amacıyla nadas yerine başka yöntemlere başvurulur.

Kaynak: Büyük Larousse