Arama

Jandarma Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 9.143 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
jandarma
isim, askerlik (janda'rma) İtalyanca gendarme

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Yurt içinde genel güvenliği ve kamu düzenini korumakla görevli, yasa ve nizamların koyduğu hükümlerin yürütülmesini ve bunlara dayanan hükûmet emirlerinin yerine getirilmesini sağlayan silahlı askerî kuvvet.

2 . askerlik Bu kuvvette görevli olan kimse.

3 . sıfat, mecaz Açıkgöz.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye Cumhuriyeti Jandarması Emniyet ve Asayişle Kamu düzeninin korunmasını sağlayan Diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren Silahlı askeri koluk ve güvenlik kuvvetidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
3 Ağustos 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Jandarma

Genel güvenliği ve düzeni korumakla görevli ve bunun için konulan yasa ve hükümet emirlerini yerine getirmekle yükümlü güvenlik kuvveti. Kolluk kuvvetleri genellemesi altında polis teşkilâtı ile birlikte yer alan jandarma, eğitim, görev, teçhizat ve teşkilâtlanma bakımından önemli farklılıklara sahiptir. Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan jandarma teşkilâtının kesin olarak kuruluş tarihi bilinmemekteyse de 1839 Gülhane Hattıhümayunu ve onu izleyen yasalarla düzenlenmiştir. Günümüzde jandarma teşkilâtı, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan aldığı direktiflere uygun olarak yönetilir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
JANDARMA a. (tr. gens d’armes, silahlı kimseler gendarme'den).
1. Yurtiçinde genel güvenliği ve kamu düzenini korumakla görevli, kanunların ve hükümet emirlerinin uygulanmasını sağlayan silahlı askeri güç: Jandarma karakolu. Jandarma birlikleri. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bu askeri güç içinde yer alan kimse.
3. Arg. Açıkgöz, uyanık.

—Ask. Jandarma karakolu, polis kuruluşunun bulunmadığı bölgelerde ve sınırlarda görev yapan en küçük jandarma kuruluşu.

—ANSİKL. Günümüzdekine benzer jandarma kuruluşuna ilişkin hükümler, ilk kez Tanzimat fermanı’nda yer aldı ve her eyalette “Umuru zaptiye teşkilatı" adıyla güvenlik örgütü oluşturuldu, 1846’da Seraskerliğe bağlı Zaptiye müşirliği’nin yapısına katıldı. 1869’da çıkarılan "Asakiri zaptiye nizamnamesi" ile yasallık kazanan zaptiye teşkilatı her vilayette bir zaptiye alayı oluşturarak etki alanını genişletti. 1879’da "zaptiye" adı jandarmaya, Zaptiye müşirliği de Jandarma dairesi reisliği’ne dönüştürüldü, ikinci meşrutiyetin ilanından sonra yapılan düzenlemeler doğrultusunda Selanik’te bir Jandarma subay okulu açıldı, Harbiye nezareti’ne bağlı Jandarma komutanlığı kuruldu. Komutanlık, Anadolu’daki ulusal kurtuluş hareketini bastırmak isteyen Damat Ferit hükümetince Dahiliye nazırlığı’na bağlandıysa da TBMM emrindeki jandarma kuvvetleri Milli savunma bakanlığı’nca yönetildi, Kurtuluş savaşı sırasında çıkan ayaklanmaların bastırılmasında ve kurtuluş mücadelesinde büyük yararlık gösterdi.
Jandarma kuvvetlerinin ikili bir yapısı vardır. Jandarma, Silahlı kuvvetlerle ilgili görevleri, eğitim ve öğretim bakımından Genelkurmay başkanlığı’na; emniyet ve asayiş işleriyle öteki hizmet ve görevlerin yerine getirilmesi bakımından ise içişleri bakanlığı'na bağlıdır. Jandarma örgütünün başı, Jandarma genel komutanıdır. Jandarma genel komutanlığı Türk silahlı kuvvetleri’nin bir parçasıdır.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı polisin görev alanının dışında olan yerler, yani il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan ya da polis örgütü bulunmayan yerlerdir. Jandarmanın görev ve yetkileri 10 mart 1983 tarih ve 2803 sayılı yasa’da dört gruba ayrılmıştır:
1. mülki görevleri (emniyet ve asayişle kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak, suç işlenmesini önlemek için gerekli önlemleri almak, cezaevlerinin dış korunmalarını sağlamak);
2. adli görevleri (işlenmiş suçlarla ilgili olarak yasalarda belirtilen işlemleri yapmak ve bunlara ilişkin adli hizmetleri yerine getirmek);
3. askeri görevleri (askerlik yasaları uyarınca Genelkurmay başkanlığı’nca verilen görevleri yapmak);
4. öteki görevleri (yukarıda belirtilen görevler dışında kalan ve öteki yasalar ve bu yasalara dayanan emir ve kararlarla jandarmaya verilen görevleri yerine getirmek) [md.7].
Jandarma, kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında, hizmet özelliğine uygun ve görevin gereği olarak yasalarda öngörülen silah kullanma yetkisine sahiptir.
Jandarma genel komutanlığı personeli subay, astsubay, uzman jandarma, askeri öğrenci, erbaş ve erlerle sivil memur ve işçilerden oluşur.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

22 Temmuz 2016 / Misafir Meslekler
9 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
28 Ekim 2009 / asla_asla_deme Hukuk