TEMİZLİK a
1. İstenmeyen öğelerden, pislikten arınmış, kirli olmayan, bir şeyin, bir yerin niteliği, durumu: Evin temizliği herkese parmak ısırtıyordu.
2. Kendine özen gösteren, eşyalarını, giysilerini temiz kullanan, evim temiz tutan bir kimsenin niteliği: O kadın her zaman derli top lu temizliğine de diyecek yok Anneleri çocuklara küçük yaşta temizliği aşılamış
3. Bir yerin, bir evin bakımı, silinip süpürülmesi, derlenip toplanmasıyla ilgili işlerin tümü: Temizlik için gerekli olan ge reçler burada bulunur. Büyük bahar te mizliği. Evin temizliği beni çok yordu.
4. Kusursuz bir davranışın, bir duygunun ve kusursuz görünen bir kimsenin özelliği Ahlak temizliği Ruh temizliği.
5. Bir yen, bir kurumu, bir topluluğu, çeşitli yöntemlerle (uzaklaştırma, tutuklama, işten çıkarma öldürme vh) istenmeyen, za rarlı ya da düşman öğelerden arındırma işi; tasfiye Şirkette bir temizlik operasyonu başlatıldı Polis uyuşturucu mafyasında geniş çaplı bir temizlik gerçekleştirdi. Örgütte temizlik şart.
6. Temizlik işçisi, caddeleri, sokakları temizlemekle görevli kimse. || Temizlik işleri, kamuya ait mekânların süpürülüp temizlenmesini, çöplerin toplanmasını üstlenen belediye birimi.|| Temizlik yapmak, ortalığı silip süpürmek, derleyip toplamak; istenmeyen öğeleri yok etmek.
—Orrnanc. Dırıortu temizliği. bazı orman larda ağaçların altında biten ve ormanın İşletilmesini güçleştiren bitkilerin (funda, dikenli katırtırnağı, kocayemiş ve diğer çalı çırpı) her yıl kesilip atılması işlemi.
—ANSİKL İsi. İslam dininde beden, giysi, ev, mabet gibi yerlerin temiz tutulması farz kılınmıştır. 8u nedenle kirli beden ve giysilerle kirli yerlerde ibadet etmek haramdır; bu durumda yapılan ibadetler geçersizdir. Kadın ve erkek her müslümanın beş vakit namaz için aptes almak yoluyla bedeninin en çabuk kirlenen yerlerini her gün sık sık yıkaması, eünûplük durumunda bütün bedenini yıkayıp temizlemesi farz kılınmıştır. Ayrıca her yemekten önce ve sonra el yıkamak, dişleri fırçalamak, en az haftada bir kez cuma günü banyo yapmak. Hz. Muammet'ın önemim sık sık vurguladığı ve kendisinin de titizlikle uyguladığı sünnetlerindendir.
Kuranda da temizlik üzerinde önemle durulur. “Giysim temiz tut" (LXXIV, 4); "Allah temiz olanları sever” (IX. 108, II, 222). “Kuran'a ancak temiz olanlar el sürebilir" (LVI, 79) Pis olanla temiz olan bir değildir (V, 100) gibi ayetlerle temizliğe verilen önem belirtilir. Hz. Muhammet de "Temizlik imanın yarısıdır"; "Allah temizdir, temizliği sever" gibi sözleriyle temizliğin ıslam dinindeki önemini sık sık vurgulamıştır.
;islaın dininde maddesel temizlik gibi ruh temizliği de büyük önem taşır. Nite kim inkârcılık, münafıklık, yalancılık, öfke, hayasızlık, kötü niyet gibi ahlaksal fenalık ların kalbi kirlettiği ve kararttığı, ruhun bunlardan arındırılarak ahlaksal erdemler le bezendirilmesi gerektiği pek çok ayet ve hadiste dile getirilmiştir.
Kaynak: Büyük Larousse