Arama

Tabu Nedir?

Güncelleme: 1 Şubat 2019 Gösterim: 16.483 Cevap: 3
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
11 Kasım 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

TABU

Ad:  tabu.JPG
Gösterim: 245
Boyut:  13.4 KB

a. (ing. taboo; polinezya dilinde yasak, kutsal anlamına gelen tabu sözcüğünden).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Bazı toplumlarda bir nesne, bir kişi ya da bir davranışın, onları topluluk üyelerine yasak ya da tehlikeli olarak gösteren özellikleri.
2. Toplumsal, dinsel, kültürel baskılar yüzünden bir sözcüğün kullanımına konan yasak.
3. Söz edilmemesi gereken, toplum ve ahlak kurallarına göre çağrıştırılması, anımsatılması yakışıksız, uygunsuz sayılan şey: Tabuları yıkmak. Cinsellik artık tabu olmaktan çıktı.

♦ sıf. Dinsel bir yasağı olan, tabu sayılan şey için kullanılır.

—ANSİKL. XIX. yy.’dan başlayarak antropoloji, tabu kavramını, özellikle totemcilikle olan bağıntıları bakımından derinliğine inceledi; çünkü totem hayvanlar ya da nesneler yasaklara bağlanmıştı. Frazer, Durkheim ve Mauss’tan sonra tabu, hatta dinin ya da kutsallık düşüncesinin temeli olarak bile kabul edilebildi. Bu kavram altında, çok değişik olaylar bir araya getirildi. Bu nedenle antropologlar, eskiden tabu adıyla bir araya getirilen şeyleri adlandırmak için, “yasak" terimini yeğlemeye başladı. Daha yansız ve daha kapsayıcı bir nitelik taşıyan bu terim, yasaklama olaylarının karmaşıklığını daha iyi açıklıyordu.

Yasaklamada, toplumsal bir kurallar ve yaptırımlar alanıyla, bu kural ve yaptırımların daha çok “mistik" ya da "büyüsel-dinsel" bir nitelik taşıdıkları bir başka alan arasında bir ayrım yapmak genellikle çok güçtü. Örneğin yakınıyla yatma konusundaki evrensel yasakta (eskiden tabu deniliyordu) durum, böyleydi. Yakınıyla yatma yasağının Lövi -Strauss, her türlü değiş tokuşun, dolayısıyla her türlü toplumun kurucusu olma özelliği taşıdığını ortaya koymuştu. Ancak Françoise Heritier, bütün toplumlar için yakınıyla yatma yasağının, yerel kişi (kan, ruhlar vb.) ve toplumsal ve “mistik” kalıtım kuramlarıyla sıkı bağlılaşımını da orrtaya koydu.

Nitekim Taboo (1956) adlı yapıtında etnolog Franz Steiner, tabu kavramıyla son derece benzeşmez nesnelerin adlandırıldığını ileri sürdü ve bunları şöyle sıraladı:
1. bir ayin anlamı taşıyan bütün saygı gösterme mekanizmaları;
2. tehlikeli durumlarda gösterilmesi istenen özgül ve kısıtlayıcı davranışlar;
3. bu tehlikedeki bireylerin korunması;
4. bu tehlikedeki, dolayısıyla tehlikeli (antropolog Mary Douglas’ ın gösterdiği gibi, kirlenme durumunda) bireyler toplumunun korunması.

Tabu kavramı


aslında polinezya dünyasına uygun bir kavramdır. Polinezya toplumunda her yerde, değişik biçimler altında bu terimle (kaptan Cook'un betimlediği gibi, tabu, tapu, tafu) karşılaşılır. Kaldı ki sözkonusu alanda da bu kavram, son derece çokanlamlı bir kavramdır Örneğin, B. Malinovvski’nin betimlediği Trobriandlılar arasında, tabu teriminin üç anlamı vardır:
1. kutsal, yasak;
2. soy büyükleri, atalar totemler;
3. babanın kız kardeşi ve anlam genişlemesiyle cinsel ilişkilerde bulunmaya izin verilen kadın. Öteki polinezyalı toplumlarda, tabu kavramının paradigması olarak başkanın kişiliği kabul ediliyordu. Edmund Leach'in Trobriandlılar konusunda ortaya koyduğu gibi, mantığını yakınıyla yatma ve dıştanevlilikle ilgili yerel kurallara dayandıran ve bugün de birçok antropolojik tartışmaya yol açan bu kavramın, büyük bir karmaşıklık taşıdığı görülmektedir.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 02:38
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
23 Ekim 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Tabu, insan davranışlarının belli alanları ya da belli normlarla ilişkili olarak kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklara denir. Etnologlar tarafından Polinezya dillerinden alınıp kullanılmaya başlanmıştır. "Kutsal" nesnelerde olduğu gibi çelişkili bir yapısı vardır, iki karşıt anlamı da taşır. Hem "kutsal" hem "kirlenmiş" şeyler tabu olabilirler. Örneğin "kirlenen" kişiler, nesneler "kutsal" olandan ayrı tutulmalıdır. "Tabu" karşılığında birçok dilde kullanılan sözcükler de iki zıt anlamı birden taşırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Hastaları ve ölüleri toplumun geri kalanından ayırmak en eski zamandan beri bir gelenektir. Bazı tabular ise kadınlara, cinselliğe, doğuma veya belli olaylara yöneliktir. Dövüşte ölmüş bir horozu yemek, reisi silah altında olan bir evin erkek hayvanını öldürmek vb.

Bazı tabular geçici, belli dönemler içinken bazıları süreklidir. Bazı kozmik ya da kutsal sayılan bölgeler, kimsenin yaklaşmaya cesaret edemediği yerler, bazı mezarlar gibi.

Bugün farkında olmadan uygulanan bazı gelenekler de tabulardan kaynaklanmıştır. Bazı bölgelerde hükümdar toprağa dokunmamalıydı, çünkü güçleriyle toprağın ölmesine neden olabilirdi; bu nedenle taşınmalı ya da halı üzerinde yürümeliydi.

Evrensel bir tabu yoktur ancak tabu mekanizması her zaman aynıdır. Bazı nesneler, kişiler ya da bölgeler tamamen farklı bir ontolojik sisteme dahil olurlar ve bunlara dokunmak ontolojik düzlemde ölümcül sonuçlar doğuracak bir kırılmaya neden olur.

Bazı tabu örnekleri kaygı ve uzaklaşma yaratan, tuhaf, uğursuz, gizemli vb. olanların normal olanlardan ayrılarak tabu haline getirildiğini gösteriyor. Bu nesne, kişi ya da davranışlar aşağılanmaz, tersine bir değer atfedilir. Kızılderililerde, birçok Afrika kabilesinde, Şamanlarda kutsal güçlere sahip olan kişilerin itici görünüşe sahip, nöropat, sinirsel açıdan dengesiz ya da çirkin kişilerden seçilmesi gibi.

Son olarak Sigmund Freud'dan bahsetmek gerekir. Freud tabuların bilimsel bir analizini yapmış ve bu tür yasaklara karşı güçlü bilinçaltı güdülerle hareket edildiğini ortaya çıkarmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 02:40
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Ekim 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TABU
Bir kimseyi ya da bir şeyi kutsal sayan, ona dokunulmasını, onun kullanılmasını yasaklayan dinî inanış. Tabu, Polinezya dilinde "kutsal" anlamındadır. Polinezyalılara özgü olmakla birlikte, bu deyim, dinî yasak inancını dile getirerek genel bir karakter kazanmıştır. Bu inanış, bütün animist topluluklarda ortaktır; hatta günümüz toplumlarının bazılarında da izlerine rastlanır. Dinî yasaklar, kutsal olana saygı ve kutsal olandan korku temeline dayanır ve bazı görüşlere göre din kurumunun temellerini oluşturur.

Tabu inancı, insanın doğa olaylarını açıklayamamasından doğmuştur ve getirdiği yasaklar iki temel yasakta toplanabilir. Kutsal olanla kutsal olmayan aynı yerde ve aynı zamanda bulunamaz. Tabu inancını ilkin J. Cook, 1777'de Tongo Adası'nda saptamıştır.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 02:41
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Temmuz 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
tabu
isim, Fransızca tabou
1 . Kutsal sayılan bazı insanlara, hayvanlara, nesnelere dokunulmasını, kullanılmasını yasaklayan, aksi yapıldığında zararı dokunacağı düşünülen dinî inanç.
2 . sıfat Yasaklanarak korunan (nesne, kelime, davranış).
3 . sıfat, toplum bilimi Tekinsiz.
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 02:35

Benzer Konular

3 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
17 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Müzik tr
15 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Müzik tr