Arama

Hammadde Nedir?

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 23.169 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
21 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
hevvvvvvvvvvvvvvvvvv
nbrr hamm made ne,
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
21 Ocak 2009       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bir mamulun üretim aşamasındaki ilk halidir. Plastik torbanın uretilmesinde kullanılan hammadde PVA dır. Bu işlenir ve ortaya mamul çıkar. Bu aşamaya gelebilmesi için hammde yani ilk ana maddedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bir diğer örnek şeker.. şekeri üretmek için hammaddesi şeker pancarıdır. gibi sadece şeker pancarı işlenmeden şekeri elde edemessin...

Diğer notlar için : Madenlerin teknolojik hammadde olarak önemi nedir?
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Ekim 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

daha açıklamalı yazar mısınız hammdaddeyi bir türlü bulamıyorum

Hammadde, endüstride bir ürün ya da yapının elde edilmesinde kullanılan gerekli bileşenlerin işlenip elde edilmesinden önceki durumudur. Bu terim çoğu zaman doğadan elde edilen ve henüz işlenmemiş ya da çok az işlem görmüş maddeleri belirtmek için kullanılır. Demir cevheri, kereste, ham petrol hammadeye örnek olabilecek materyallerdir.
Hammaddeler sonsuz değildir ve kendilerini yenileyip yenileyememelerine göre iki başlık altında toplanırlar. Kendilerini yenileme yetisi olmayan hammaddeler genelde doğadan elde edilenlerdir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın gibi madenler ve kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bu gruba girerler. Bunlar, belirli bir zaman dilimi içinde yeryüzünün kendi içinde oluşumuşlardır ve tükendiklerinde tekrar oluşmaları yine uzun zaman alacaktır.
Pamuk, keten, hindistancevizi ve deri gibi çok çeşitli kendini yenileyebilen hammaddelerin ise devamlılığının sağlanması için temiz bir çevre gereklidir. Bir ülkenin ekonomisinde hammadde kaynaklarına sahip olmak ya da bu kaynaklara yakın bir noktada olmak en önemli özelliklerdendir. Petrol yatakları üzerinde kurulan ülkeler ve çok çeşitli bitki örtülerinin bulunduğu ekvatoral kuşak ülkeleri bu hammaddeleri pazarlayarak ekonomilerini canlı tutmaktadır.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AsHiLaL - avatarı
AsHiLaL
Ziyaretçi
20 Ekim 2009       Mesaj #4
AsHiLaL - avatarı
Ziyaretçi
Hammadde Nedir?

Hammadde kavramı
Canlı ve cansız doğa, insanların kendi gereksinmelerini karşılamak amacıyladoğrudan ya da işleyerek kullandıkları çok sayıdamaddeyi içerir. Bunlar arasında su, yiyecekler,mineraller, ve yakıtlar vardır.Bu hammaddenin değeri, elde edilebilirliğine veona duyulan gereksinmeye göre belirlenir.Buna son zamanlarda bir de, ekolojik açıdan elverişli olup olmaması eklenmiştir.

Bugünkü bilimsel verilere göre önemli hammaddelerin hiçbiri yakın bir gelecekte tükenme tehlikesiylekarşı karşıya değildir.1973’te yaşanan petrol bunalımı gibi yapay sıkıntılar ve hammadde elde etme yöntemlerinindoğal çevreye verdiği zararlar,günümüzde hammaddelerin daha bilinçli ve tutumlu bir biçimdeüretilip işlenmesi sonucunu doğurmuştur.
Hammaddeler ikiye ayrılır. Bunlardan biri, kendilerini yenileyebilen kaynaklardan,çoğunlukla da canlı doğadan eldeedilenlerdir. Kendilerini yenileyemeyenler ise daha çok cansızdoğadan elde edilir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın vefosil kökenli yakıtlar, yanikömür, petrol ve doğal gaz bunlardandır.
Bu hammaddeler yerkürenin tarihinde uzun zamansüreleriiçinde oluşmuşlardır ve kullanılıp tükendikleri zaman da bizim için tümüyle yitirilmişolacaklardır. Yiyecekler gibi kendilerinin yenileyebilen maddelerin yetişmesi için, olabildiğincekirlenmemiş bir çevre gereklidir. Verimlitopraklar, sular ve Güneş ışınları yeryüzüne eşit olarakdağılmadığı için, yiyeceklerin dağılımı da eşitsizdir.Bugün dünyadaki yiyecek maddesiüretimi tüm insan nüfusuna yetecek kadar olmakla birlikte,günde yaklaşık 10 bin kişi az beslenme nedeniyle yaşamını yitiriyor.Bunun yanı sıra bazı yerlerdeyetiştirilen yiyeceklerde etkili bir biçimde kullanılamıyor. Sanayi ülkelerinde 1 kg sığır etielde etmekiçin yem olarak 10 kg tahıl kullanılır. Yeryüzünün 2/3’ünü oluşturan denizlerdende yiyecek kaynağı olarak yeterinceyararlanılamamakta ya da tek yönlü yararlanılmaktadır.1988’de bütün dünyada 91,5 milyon ton balık avlandığı hesaplanmıştır.Buna karşılık aynı yıl içindeki et üretimi 162,2 milyon tondur.Kendini yenileyen hammaddeler arasında, sanayidekullanılan pamuk, yün, ipek, deri ve kürkler gibi ürünler de bulunur. Özelliklebu maddeler yoksul ülkeler için önemli bir gelir kaynağı oluşturur.Hindistancevizininyağ içeren etli bölümü kopra, BüyükOkyanus’un güneyindeki pek çok küçük devlet için uzun süreönemli gelir kaynağı olarak kalmıştır.Su da aslında kendini yenileyen bir madde sayılabilir. Amabüyük göllerin bile kendilerini kurtaramadığı yaygın bir kirlenme süreci,suyun kullanım alanınıdaraltmaktadır. Bazı yöreler ise uygun olmayan su kullanımı nedeniyle sözcüğün tan anlamıylakurumaktadır.Uygarlığın gelişmesi için gerekli minerallerin ve fosil kökenli yakıtlarınkazanılması, bazen çok zor ve pahalı yöntemlerle gerçekleştirilir.Mineral kökenli birhammaddenin çıkarılmaya değer olup olmadığının belirlenmesi pek çok etkene bağlıdır.Bunlar arasında, sözkonusu rezervin yeterli olup olmadığı, çağdaş teknolojinin uygulanıpuygulanamayacağı, eğitilmiş iş gücünün bulunup bulunmadığı ve satışolanağının olup olmadığı gibi etkenlervardır. 1080’lerde talep yüksek olduğu için, en küçük madenlerde bile altın çıkarmaçalışmalarıyapılmıştır. Krom ve molibden gibi bazı madenler ise ancak çelik üretiminde belirli bir noktayaulaşılmasından sonra üretilmeyedeğer bulunmuştur
ocean97 - avatarı
ocean97
Ziyaretçi
15 Ocak 2012       Mesaj #5
ocean97 - avatarı
Ziyaretçi
İşlenmemiş maddelerin doğal haline ham madde denir. Kendiliğinden, bir dış zorlama olmadan ve insan eliyle yapılmamış maddeler doğaldır. Taş, yün, toprak, odun, sebze, hava, su, meyve ve tahıllar, doğada bulunan maddelerdir. Doğal madde olarak adlandırılan bu maddeler, çeşitli ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır. Koyunların kırkılmasından elde edilen yün, doğal bir ham maddedir. Zeytin de işlenebilen bir maddedir. Zeytin; kahvaltılık zeytin, zeytinyağı ve zeytin ezmesi elde edilirken ham madde olarak kullanılır.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
9 Haziran 2012       Mesaj #6
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hammade

Doğada bulunan ya da bitkilerden, hayvanlardan elde edilen ve genellikle daha yararlı, daha kullanışlı maddelerin üretimine yarayan temel madde. Hammaddelere en iyi örnek maden cevherleridir. Bunlar çıkarıldıktan sonra temizleme, zenginleştirme gibi işlemlerden geçirilerek sanayide kullanılabilecek maddeler hâline getirilirler.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Haziran 2012       Mesaj #7
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Hammadde
TDK, Türk Dil Kurumu

Üretim sürecinde kullanılan işlenmemiş her türlü madde.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

16 Kasım 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap