Arama

Üreme Nedir?

Güncelleme: 23 Şubat 2017 Gösterim: 14.038 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ÜREME

Ad:  üreme.JPG
Gösterim: 497
Boyut:  17.2 KB

1. Üremek eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Canlı yapıların, bütün gözlem ölçeklerinde (makromolekül, hücre, organizma), kendileriyle özdeş ya da hemen hemen canlı yapılar meydana getirmesiyle belirgin özellik: Bakterilerin hızlı üremesi. Üremeye elverişsiz birey. Bitkilerin üremesi ekimle, aşıyla, çelikle, daldırma ile sağlanır. (Bk. ansikl. böl. Biyol. ve Bot.)
3. Canlı varlıkların çoğalmasını sağlayan işlev: Üreme organları.

—Anat. Üreme sistemi, anatomik olarak bırbıriyle bağlantılı ve birbirini tamamlayıcı işlevli, erkek ya da dişi cinse ait üreme organlarının tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Bot. Üreme organı, çiçekli bitkilerde erkekorgan ya da dişiorgan; çiçeksiz bitkilerde anteridium ya da arkegon; eğreltilerde ve yosunlarda spor yapıcı organlar.

—Nüfbil.
  • Brüt üreme oranı, döllenme dönemi boyunca belli bir grup kadının dünyaya getirdiği ortalama kız çocuğu sayısı. (Bu bir doğurganlık ölçüsü göstergesidir.)
  • Net üreme oranı, belli bir grup kadından olan ve döllenme çağına gelen ortalama kız sayısı. (Kuşakların sürmesi için net üreme oranının 1'den yüksek olması gerekir.)
—Zool. iki açıklıklı üreme organı, pulkanatlıların dişisinde iki ayrı bölüt üzerine açılan iki delikten oluşan cinsiyet organı. (Yumurtlama deliği 9. bölüt üzerindedir; çiftleşme deliğiyse 8. bölüt üzerinde ya da 7. ile 8. bölüt arasında, anüsün altında bulunur ve anusla birleşir.)

—ANSİKL. Anat. Üreme sistemi şu organları kapsar:
  1. gonatlar ya da cinsel bezler (erbezleri ve yumurtalıklar);
  2. Müller ve Wolff kanallarından türemiş kanallar (kadında Fallop boruları, dölyatağıdölyolu, erkekte prostat, boşaltıcı kanallar, epididimler ve götürücü kanallar);
  3. dış cinsel organlar (kadında vulva ve dölyolu gi rişi: erkekte kamış).
—Biyol. Paleontoloji bulguları, şimdiki türlere benzeyen ya da benzemeyen canlı varlıkların 600 milyon yıldan beri var olduğunu göstermektedir Oysa, Louis Pasteur'ün deneylerinin, birçok gerçekten biri olarak kesinlikle ortaya koyduğu gibi “kendiliğinden üreme” yoktur, yani canlılar doğrudan doğruya cansız maddeden türeyemez: Omne vivum ex vivo (her canlı bir canlıdan doğar). Canlı dünyanın şim diki durumu, bireylerin üremesi, soyların evrimi ve çeşitli canlı toplulukları arasındaki ekolojik denge gibi üç yönlü bir olguyla açıklanabilir.

Üreme başlıca üç türlü gerçekleşir:
  1. virüslere özgü tür dışı üreme virüsler kendi başlarına çoğalamazlar, ancak içine girdikleri hücrede [bakteri ya da ökaryot hücresi] onların yapısal “modeT’ini kopya edecek hücre mekanizmalarını "indükleyerek" kendilerini çoğalttırırlar);
  2. eşeysiz üreme basit bir kendi kendini çoğaltmadır: kromozomların kendilerini eşlemeleri, hücre mitozu, bakterilerin ikiye bölünmesi, tomurcuklanma, bitkilerin soğanla, kök sürgünüyle, stolonla, köksapla, doğal çelikle vb. üremesi). Ortaya çıkan ürün kendisini doğuran bireyle özdeştir.
  3. eşeyli üreme: genellikle iki bireyle olur, yani ortaya çıkan ürün aynı türden değişik cinsiyette iki bireyin birleşmesinden doğar. Bu iki birey asla özdeş olmadıklarından, ürün ne birine, ne de ötekine aittir; cinsiyet tükenmez bir yenilik kaynağıdır.
Bireyin tamamı bireşeyli ise (genellikle hayvanlar, ikievcikli bitkiler) ayrıeşeylilik vardır. Ana ile baba ikieşeyli ise (salyangoz, yersolucanı. eşeyli çiçekli bitkiler) erdişilik vardır. Her iki durumda da yeni bireyi (zigot) oluşturmak üzere birleşen iki hücre (gametler), özel bir süreç sonucunda, yani meyoz bölünme sonucunda doğan haploit hücrelerdir (bunlar 2 N yerine yalnız N sayıda kromozom taşır). Hemen hemen bütün türlerde iki gamet birbirinden farklıdır: en küçük ve en hareketli olana erkek gamet ya da spermatozoit (kimi bitkilerinkine anterozoit adı verilir), en iri ve yedek besince zengin ve az hareketli olana dişi gamet (hayvanlarda yumurta, bitkilerde oosfer) denir; bu çeşit üremede heterogami sözkonusudur. Nadir durumlarda, gametler görünüşte benzerdir ve o zaman izogami vardır.

ilginç bir istisna tek yanlı eşeyli üremedir: döllenmesiz üreme (partenogenez) ya da birleşen gametler aynı bireyden geli yorsa (tenya, kadıntuzluğu) özdöllenme. Bu çeşitli durumlar arasında daha birçok ara duruma rastlanır.
Ayrıca şunu da belirtelim ki, zigot bütünüyle ananın dışında (oviparlık [yumurtadan üreme]), ya da belirli bir süre ana nın vücudunda, yahut çok daha ender olarak babanın vücudunda gelişebilir (ovoviviparlık, viviparlık, paraviviparlık). O zaman, biraz yaniış olarak ovipar, vivipar vb. “üremeden” söz edilir, oysa aslında bunlar sadece gelişme çeşitleridir.

—Bot. Bitkilerin üreme çevrimi ile hayvanların üreme çevrimi arasındaki en büyük fark, diploit hücrelerin yaptığı gibi meyoz'dan türeyen dört haploit hücrenin (geniş anlamda tetraspor'lar) mitozla çoğalmaya yatkınlığıdır; bunlarda, gruplara göre oldukça değişik derecede gelişmiş olmakla birlikte muhakkak var olan bir haplolaz ya da gametofil evre bulunmak tadır. Bu evre bazı esmer suyosunlarında (fucus) en aza inmiştir; bu yosunlarda gametofit ana hücre 26 özdeş erkek gamete, ya da 23 özdeş dişi gamete bölünür; aynı durum çiçekli bitkilerde de vardır: bunlarla çiçektozu ana hücresi sonuçta sadece üç haploit çekirdek verirken, embriyon kesesi hücresi genellikle 8 hücre verir (ama küpeçiçeğigillerde 4, salepgiller den cypripedium'da 2, kurşunotunda yalnız 1. Bunun tersine kavuşursuyosunlarında (spirogira) olduğu gibi, zigot ya da döllenmiş yumurta ilk bölünmeden itibaren meyoza uğruyorsa gametofit evre, üreme çevriminin tümünü kapsar. Diploit sporofitin küçük bir sporogon haline indirgendiği yosunlarda gametofit, esas bit kiyi oluşturur, ciğeryosunlarında sporofitle eşit önemdedir, eğreltilerde, atkuyruklarında ve kibritotlarında çok küçük boyda bir önçim (protal) halini alır. Suyosunlarında ise önemi çok değişiktir. Gametofitin ana hücreleri olan tetrasporlar genel likle dağılma organlarıdır, kendilerini doğuran sporofitten ayrılırlar. Ama gametofit çok küçük olduğunda durum aynı değildir (çiçekli bitkilerde dişi spor).
Üstün yapılı mantarlarda (gerçek mantarlar) durum tatamen özeldir: bunlarda hayvanlardaki amfimiksi (zigot oluşumu) ile eşdeğerde bir karyogami olmadan önce art arda iki çekirdekli (dikaryon) birçok döl veren bir ilk eşeysel birleşme söz konusudur.

Cinselliğe gelince (biri erkek, diğeri dişi olmak üzere aynı aşamada farklı iki biçimin varlığı) hiç görülmeyebilir (çeşitli mantarlar, mougeotia gibi suyosunları) ya da yalnız gametlerde görülebilir, hatta yalnız gametofite (atkuyruğu ve kibritotunun bireşeyli önçimi), sporlara (erkek mikrosporlu ve dişi makrosporlu heterosporlu türler), spor yapıcı organlara (çiçekli bitkilerin erkekorganları ve dişiorganı), çiçeğin tümüne (aynı bitki üzerinde bir kısmı erkek, diğerleri dişi olan bireşeyli çiçekler: bırevcıklı türler) nihayet sporotifin bütününe, yani bütün çevrime özgü olabilir (ıkievcikli türler: palmiye).

Üstün yapılı bitkilerin üremesindeki ilginç ve belirgin bir özellik de, hayvanlar âleminde gerçek bir benzeri olmayan tohum'un dağılmasıyla bağlantılı olarak gelişmenin bir süre duraklamasıdır.
Kaynak: Büyük Larousse


Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2017 03:59
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
üreme
çoğalma olarak da bilinir, bir canlının neslini devam ettirmesi olayı. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlı çoğalma yeteğine sahip olur. Çoğalma yeteneğine sahip canlılar kendilerine benzer bireyler oluştururlar ve bu sayede nesillerin devamlılığı sağlanır.
Sponsorlu Bağlantılar

biyolojinin temel ilkelerinden biri "tüm canlılar kendinden önce bulunan canlılardan meydana gelir" sözüdür. Gerçekten de yaşamın temel yapısı bireylerin çoğalmasıyla gelecek döllerin oluşturulması ve genetik bilginin aktarılmasından geçer. üremenin birimi ve taşıyıcısı hücre, türlere özgünlüğün aktarılmasını sağlayan ise kalıtım materyalidir.özellikle arılarda partenogenez diye adlandırılan üreme biçimi iki tip arı tarafından gerçekleştirilir.Kraliçe arı(2n) ve erkek arı(n) bölünmeye uğrayarak yumurta ve spermlerini birleştirir.Bunlardan birkaç yumurta erkek arıyı, birkaç yumurta kraliçe arıyı(bunlar arı sütü ile beslenir.), diğerler yumurtalar ise işçi arıları(kısır_bunlarda arı ekmeği ile beslenir.)meydana getirir.

Eskiden, insanlar canlı varlıkların cansız maddelerden oluştuğuna inanırlardı, örneğin, sineklerin çamurdan ya da etten, kurbağaların çamurdan oluştuğu gibi. Mikroskobun bulunuşu ve mikroorganizmaların saptanması sonucu bunların kökeni ile ilgili görüşlerden biri; Abiyogenez (kendiliğinden oluş, Spontan Generasyon); diğeri ise Biyogenez (Kendinden önceki bir canlıdan oluş) dur. Sonraları bir fizikçi olan Francesco Redi'nin ünlü kavanoz çalışması, açık kaptaki ette sinek kurtçuklarının oluşumu ve eti steril ettikten sonra kapalı ortamda ette hiçbir canlının kendiliğinden oluşmadığının ispatlanmasıyla abiyogenez geçerliliğini kaybetti.

Bir hücreli canlılarda çoğalma, vejetatif bölünmeyle birleşmiş ve bu sebeble normal vejetatif bölünme aynı zamanda yeni döller meydana getirilmesini de sağlamaktadır. Çok hücrelilerde ise; çoğalma, germinatif hücreler denen özelleşmiş dokuya indirgenmiştir. Somatik /vejetatif hücreler canlıda yapının oluşmasını, gelişmesini sağlayan ve bireyle birlikte ölen hücrelerdir.

Canlılarda eşeyli ve eşeysiz çoğalma olmak üzere iki çeşit çoğalma vardır.

Eşeysiz üreme
Bir canlıdan ayrılan hücre veya hücre grubundan yeni bireylerin oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Eşeysiz üremede döllenme olayı olmadığından eşeysiz üreyen canlı oluştuğu canlıya kalıtsal olarak tıpa tıp benzer. Çünkü eşeysiz üreme mitoz ile gerçekleşir. Ancak mitoz bölünmede olabilecek bir ayrılmama ve mutasyon çeşitlilik sebebidir. Eşeysiz üremeye canlıların büyüme bölgelerinden ayrılan hücre veya hücre grupları neden olduğu için aynı zamanda vejatatif üreme de denmektedir.

Eşeysiz çoğalma çeşitleri
  • Tek hücrelilerde bölünerek çoğalma
  • Rejenerasyonla çoğalma
  • Tomurcuklanarak çoğalma
  • Çelikle çoğalma
  • Sporla çoğalma
Tek hücrelilerde bölünerek çoğalma
Tek hücreliler bölünerek ürerler.Hücre hacim olarak belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bölünerek yeni hücreler oluşturur.
Örnek : Paramesyum, Amip, Euglena

Dejenerasyonla çoğalma
omurgasızlarda mezoderm ve mezoglea tabakası bulunur. Bu tabaka içerisinde embriyonik hücreler vardır. Bu tabakayı taşayan canlılardan ayrılan bir parça eksik kısımları tamamlayabilmektedir. Örneğin; deniz yıldızından kopan bir kol ana gövdedeki hücreler tarafından tamamlandığı gibi ayrılan kolun içerisindeki hücrelerde koldan yeni bir gövde oluştururlar.
Bu durum yassı solucanlarda da (Planarya) görülür.

Rejenerasyon normalde bir çoğalma tipi değildir. Tahrip sonucu canlıdan ayrılan parçadan yeni birey oluşturulur.
Rejenerasyon, kelime anlamıyla yenileme demektir. Canlılardan herhangi bir nedenle ayrılan parçalardan yeni canlılar oluşabilir. Dolayısıyla rejenerasyon bu canlılar için üreme kabul edilir. omurgalılardaki rejenerasyona bir yaranın iyileşmesi veya kertenkelenin kopan kuyruğunun yenilenmesi örnek olarak verilir. Çünkü kopan deriden yeni bir organizma, kopan kuyruktan da yeni bir kertenkele oluşmamaktadır.

Tomurcuklanarak çoğalma
Bazı canlılarda tomurcuk benzeri çıkıntılar gelişir. Bu kısımlar ayrılarak yeni canlıyı oluşturur.
Örneğin; Hidra da bira mayasında ve süngerlerde eşeysiz üremenin bu karakteristik özelliği görülür.

Çelikle çoğalma
Bazı bitkilerden koparılan bir dal parçası, toprağa dikildiğinde yeni bitki oluşturabilir. Buna çeliklenme ile çoğalma denir. Ayrılan dal parçasının meristem tabakası yeniden kök oluşturduğundan bu parça ayrı bir fert olarak yaşayabilir. Özellikle tarımda verimliliği arttırmak, az zamanda daha çok ve daha kaliteli bitkiler yetiştirmek için kullanılan üretim metodudur.
Örneğin; kavak,çınar,meyve ağaçları,asma.... gibi bitkiler çelikleme ile üretilir. Özellikle melez olan ve eşeyli üremeyen bitkiler bu şekilde üretilir. Örneğin; Çekirdeksiz üzüm, Washington portakalı, satsuma mandalini gibi.

Vejatatif üremeye: Soğanların rizomla (küçük kök) üremesi, çileklerin sürüncü gövde ile çoğalması ciğer otunun yapraklarından yeni ciğer otlarının oluşmasnı örnek olarak gösterebiliriz.

Sporla çoğalma
Bazı canlılarda spor adı verilen üreme hücresinden yeni bireyler oluşturulur. Buna sporogoni veya sporla üreme denir.
Örneğin su yosunlarından Ulotrix, Küf Mantarı.
Mantarlarda sporla üreme karakteristiktir.
Örneklenen canlılardan bazıları eşeysiz üremeyle beraber eşeyli olarakta ürerler. Örneğin; mantarlar ve paramesyum konjugasyonla eşeyli ürediği gibi hydra ve deniz yıldızı, eşeyli üremenin en önemli yapısı olan eşey bezlerini de bulundurur.

Eşeyli çoğalma
Farklı cins iki gametin birleşmesiyle yeni canlının meydana getirilmesine eşeyli çoğalma denir. Gamet, eşey hücresi olarak tanımlanır. Bir gamet ya dişi eşey hücresidir (yumurta) veya erkek eşey hücresidir. (polen veya sperm). Eşeyli üreyen canlılarda bir çift kromozom takımı bulunur. Bu takımın yarısı anneden yarısı babadan gelir. Bu takım kromozoma hapoid veya monoploid (n) denir. (n) haploid kromozom takımı gamette bulunur.
Bir çift kromozom takımına 2n diploid denir. Mesela; insanda 2n=46 sayıda kromozom bulunur. Somatik hücreler (vücut hücreleri) 2n sayıda kromozom taşır.
Eşeyli üreme sonucunda birbirinden farklı bireyler oluşur. Bu da populasyonlarda varyasyonu (çeşitliliği) arttırır.
Çeşitliliğin açığa çıkmasını sağlayan faktörler;

Eşeyli üremede çeşitliliği ;
  • Krosingover
  • Homolog kromozomların rastgele paylaşımı
  • döllenme
  • Mutasyonlar
  • Ayrılmama
olayları sağlar. Mutasyonlar ve ayrılmama sık sık gerçekleşen olaylar değildir. Eşeyli üreme sonucunda fertlerin ortama uyum özelliği adaptasyon kabiliyetleri ile artar. Örneğin; Paramesyum hücreleri direnç artırmak amacıyla eşeyli üremektedirler.
Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2017 03:50
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

üreme


ÇOĞALMA olarak da bilinir, bütün canlılarda çoğalmayı ve türün devamlılığını sağlayan süreç.

Bütün canlı hücrelerinde kromozomların üzerinde dizilmiş olan genler canlının kalıtım yoluyla sahip olduğu özellikleri, genlerin içerdiği dezoksiribonükleik asidin (DNA) molekül yapısı ise genetik kodu belirler.

Eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki tür üreme vardır.
Eşeysiz üreyen canlılarda ana canlının genetik yapısının tıpatıp benzerine sahip tek ya da birden fazla yavru ortaya çıkar. Tekhücreli canlılarda (örn. bakteriler, protozoalar) ana canlı genellikle ikiye bölünerek eş yapıda iki yavru hücre oluşturur. Öbür eşeysiz üreme türleri arasında üreme hücresinin yeni bir bireye dönüştüğü spor oluşumu, ana canlının belirli bölgelerinden yeni bir bireyin oluştuğu (örn. hidra ve mayalarda) tomurcuklanma ile canlının iki ya da daha fazla parçaya ayrıldıktan sonra her parçanın yeni bir bireye dönüştüğü (örn. yassısolucanlar) yenilenme sayılabilir. Bitkilere özgü eşeysiz üremede, bitkinin köksap, soğan ve yumru gibi üremeyle ilgisi olmayan bölümlerinden yeni bireyler oluşur. Bunlara ek olarak, bakteriler, bazı algler ve mantarlarda iki bireyin geçici olarak birleştiği ve kavuşma olarak adlandırılan bir eşeyli üreme süreci de gerçekleşebilir.

Eşeyli üremede, genellikle anne ve baba olmak üzere iki farklı bireyden gelen özel eşey hücrelerinin (gamet) birleşmesiyle yeni birey ürer. Gamet oluşumunu sağlayan meyoz bölünme sonucunda ana hücrenin kromozom sayısının yarısı kadar kromozom içeren (haploit) hücreler ortaya çıkar. Döllenmede haploit sayıdaki iki gamet birleşerek yeni canlının zigot adı verilen ve canlının türüne özgü sayıda (diploit) kromozom taşıyan ilk hücresi oluşur. Eşeyli üreme sonucunda ortaya çıkan bireylerin her biri farklı bir genetik yapıya sahiptir ve farklı özelükler taşır; tek yumurta ikizlerinde olduğu gibi tek bir zigotun bölünmesiyle oluşan birden fazla birey bu kuralın dışında kalır. Hayvanlann çoğunda görülen eşeyli üreme, omurgalılarda tek üreme biçimidir. Üstün yapılı bitkiler de eşeyli ürer; bazı bitkilerde (örn. eğreltiotları) yaşam çevriminde art arda gelen eşeyli (gametofit) ve eşeysiz (sporofit) evreler vardır (bak. döl değişimi).

Eşeyli üremenin daha ender rastlanan türleri aynı canlı tarafından üretilen erkek ve dişi eşey hücrelerinin birbirini döllemesi olan ve erdişi (hermafrodit) hayvanlarla çift eşeyli bitkilerde görülen kendini dölleme ile dişi eşey hücresinin döllenmeksizin gelişerek yeni bir bireye dönüştüğü ve rotiferler, karıncalar ve arılarda yaygın olan döllenmesiz üremedir.
Karada yaşayan omurgalıların üreme organları gametlerin birleşmesini ve gelişmekte olan embriyonun beslenip korunmasını sağlayan yapılar içerir. Döllenme genellikle vücudun içinde gerçekleştikten sonra embriyon dişinin vücudunun dışında ya da içinde gelişebilir. Örneğin, kuşlarda yeni birey dişinin vücudunun dışında, sert kabuklu bir yumurtanın içinde gelişir. Memelilerde embriyon annenin vücudunda gelişir; yavru doğumdan sonra meme bezlerinin ürettiği sütle beslenir

üreme davranışı


canlıların doğrudan soylarını sürdürmeye yönelik olarak gösterdikleri her çeşit etkinlik. Hayvanlar arasında üreme davranışları kadar üreme biçimleri de çok çeşitlidir. Üreme davranışlarının en yaygın rastlanan biçimini eşeysel üreme oluşturur. Yumurta ile spermanın birleşmesiyle karışan genler yeni kuşağın özelliklerinde daha büyük bir çeşitlilik yaratır ve bu genetik çeşitlilik bireylerin, eşeysiz üremeyle ortaya çıkan kuşaklara göre değişken çevre koşullarına daha iyi uyarlanmasını sağlar.
Yumurtaların, larvaların ve yavruların korunması için geliştirilen çok çeşitli davranış kalıplarına karşın birkaç bireyin ortaya çıkabilmesi için çoğu kez milyonlarca yumurtanın döllenmesi gerekir. Özellikle büyük yumurta sarısı yavrunun yumurta evresinde yeterince gelişmesini sağlar. Ama birçok hayvan türünde yavru bakımını anne, baba ya da erişkinler grubu ortaklaşa üstlenir. Asalak türlerde (örn. guguk) erişkinler yavrularının bakımını öbür türlere bırakır ve asalak yavrular besinlerine ortak olan öbür yavruları dışarı atarlar.

Tekhücrelilerin çoğu eşeysiz üremenin temel biçimi olan ikiye bölünme yoluyla ürer. Çok hücreli hayvanlarda üreme eşeysiz, eşeyli ya da değişik zamanlarda değişik biçimlerde ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yumurtadan döllenme olmadan embriyon gelişebilir (örn. erkek halanları). Bazı türler işlevsel erkek ve dişi üreme organlan geliştirebilen erdişi hayvanlardır. Bu türler ikiye bölünerek ya da çiftleşerek üreyebilir. Her birey genellikle hem yumurta hem sperma üretse bile kendini dölleme durumunun gerçekleşmemesi için bu eşey hücreleri farklı zamanlarda oluşur.

Eşeysel üremede yaklaşma, tanıma ye çiftleşme evreleri yırtıcılardan, bazen örümceklerde olduğu gibi kendi türünden sakınmak, yumurta ve sperma üretimini boşuna harcamamak için gelişmiştir. Bu evrelere bazen çeşitli kur yapma gösterileri, türe özgü sesler ve kokularıyla çekici bir etki yaratan feromon denen salgılar eşlik edebilir. Kur gösterileri ve feromonlar gibi karmaşık üreme süreçleri türün varlığını sürdürebilmesinde büyük önem taşır. Örneğin bazı memelilerde boynuzların evrimi, belli bölgeye egemen olma ve bunun sonucu olarak dişiyi elde etme olanağı vermiştir.

üreme organları


canlılarda üremeye ilişkin işlevleri yerine getiren doku ve organlar. Bitki ve hayvanlardaki üreme organlan üreme biçimleri kadar çeşitli ve farklı karmaşıklık düzeyindedir. Örneğin, memelilerde eşey hücrelerini üreten erbezi ve yumurtalıklar aynı zamanda hormon salgılayan bir salgıbezi olarak da işlev görürken, tomurcuklanmayla üreyen tekhücrelilerde tomurcuğun kaynaklandığı üreyimsel bölgenin de bir tür üreme organı olduğu söylenebilir. Tohumlu bitkilerde üreme organı dişiorgan ile erkekorganı banndıran çiçektir. Öte yandan, çok hücreli hayvanların hemen hepsi eşeyli ürer ve eşey hücresi yapan eşey bezleri (gonat) içerir. Hayvanın türüne ve üreme biçimine göre, bu bezlerde yapılan eşey hücreleri (gamet) dişinin vücudunda ya da dışarıda birleşir. Öbür üreme organlan arasında dişilerde yer alan ve döllenmiş yumurtayla (zigot) embriyonun gelişip büyümesini sağlayan dölyatağı, erkek eşey hücresinin (sperma) dışan atılmasını sağlayan kamış (penis), yumurtalıklardan çıkan yumurtanın içinden geçtiği yumurta kanalı (insanda fallop borusu) ve doğum sırasında yavrunun içinden geçerek dişinin vücudundan çıktığı dölyolu da bulunur.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2017 03:53

Benzer Konular

3 Nisan 2015 / BayanAcemi Cevaplanmış
4 Mart 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
12 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
19 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış