Arama

Tescil Nedir?

Güncelleme: 9 Ağustos 2015 Gösterim: 7.391 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tescil

Sponsorlu Bağlantılar
isim Arapça tesc³l
1 .
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.
2 .
hukuk Bir taşınmazın üzerinde bir ayni hakkın kurulması için tapu kütüğüne yapılması gerekli kayıt.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tescil etmek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TESCİL a. (ar. sicl‘den tescil)
1. Bir şeyi resmileşmesi için bir sicile, bir kütüğe geçirme: Bir rekorun tescili.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tescil etmek, bir şeyi kütüğe geçirmek, kaydetmek.

—Denize Tescil limanı, bir ticaret gemisinin bağlı olduğu ve tüm kayıtlarının tutulduğu liman || Tescil numarası, bir ticaret gemisine tescil limanının verdiği kayıt numarası.

—Huk. Kimi hakların ve hukuksal durumların sicile yazılması. (Bk. ansikl. böl.)

—İsi. huk. Tescili istibdat, bir vakfın bir mülkle değiştirilmesi halinde geriye dönül- memesini sağlamak için değiştirmenin gerekli olduğunun mahkemece karar altına alınması. || Tescili vakıf, yetkili bir hâkimin vakfın gerekliliğine karar vermesi.

—Spor Bir sonucun bir birlik ya da bir federasyon tarafından gene bu birlik ya da bu federasyonun ölçütlerine uygun olarak tanınması.

—Verg huk. Dışalımda, dışalım eşyasıyla ilgili bilgileri kapsayan beyannamenin, tescil rpemuru tarafından, beyanname tescil defterine kaydedilmesi. j| Tescil tahhi, dışalım gümrüklerinde, tescil memurunun, beyannameyi manifestosu ile karşılaştırıp uygun bulduğu takdirde, tescil defterine kaydettiği günün tarihi (Tescil ile gümrük vergisi ödeme yükümlülüğü başlar.)

—Ansİkl Huk. Başta tapu sicili olmak üzere resmi sicillere yapılan kayıtların önemli hukuksal sonuçları vardır. Kurulması için yasaya göre tapuya tescil edilmesi gereken her hak, bu tescil yapılmadıkça ayni hak olarak varlık kazanamaz (Türk med. k. md. 929). Taşınmazlar üzerindeki mülkiyet ve öteki ayni haklar, tescil işlemiyle doğar Tapu kütüğüne tescil edilmesi gereken haklar şunlardır:
1, mülkiyet;
2. irtifak hakları ve taşınmaz yükümlülüğü;
3. rehin hakkı (Türk med. k md. 918) Tescilin önemli bir hukuksal sonuç doğurduğu alan da. ticaret sicilidir. Ticaret ortaklıklarının tümünün kuruluşu bun ların ticaret siciline tescil edilmeleriyle tamamlanır. Ticaret ortaklıkları ticaret siciline tescille tüzel kişilik kazanır. Ticaret gemileri de bu gemilerin bağlama limanının tabi olduğu sicil dairesine tescil olunur (Türk tic. k. md. 841)
Kaynak: Büyük Larousse