Arama

Sahih Nedir?

Güncelleme: 15 Eylül 2015 Gösterim: 3.294 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
6 Mart 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
sahih
sıfat Arapça ¹a§³h
Gerçek, doğru, sağın, hakiki:
Sponsorlu Bağlantılar
"Gazeteler bir şey yazmadılar, bize resmî, sahih hiçbir malumat vermiyorlar."- M. Ş. Esendal.
,
Birleşik Sözler
nesebi sahih
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
14 Haziran 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Sahih Nedir?
MsXLabs.org & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlükte "her türlü hastalık veya kusurdan uzak" anlamına gelen sahîh, hadis usulünde, adalet ve zapt bakımından güvenilir olan ravilerce muttasıl olarak rivayet edilen, şaz ve illet bulunmayan hadislere; fıkıh usulünde ise, şartlarını, rükünlerini ve vasıflarını eksiksiz bulunduran ibadet, akit ve benzeri fiillere denir. Bu şartları taşıma durumuna da sıhhat denir. Sıhhat, ister teklîfî, isterse vaz'î olsun dinî ve hukukî hükümler için kullanılan bir niteliktir. İbadetlerin sahih olması için, şart ve rükünlerinin tam olarak yerine getirilmesi gerekir. Şart veya rükünlerinden birisi eksik olursa ibadet geçerli olmaz. Sahih olmayan ibadetler konusunda, bâtıl veya fâsit şeklinde bir ayrım söz konusu değildir. Akitlerde ise, akdin sahih olabilmesi için, unsur ve kuruluş şartlarının yanında, bir takım vasıfların da bulunması gerekir. Bu vasıflara, akdin sıhhat şartları denilmektedir. İşte bu şartlardan birisi bulunmazsa, akit asıl itibarıyla kurulmakla birlikte, vasıf bakımından meşru olmaz ki buna fasid akit denir. Her bir akdin kendine mahsus sıhhat şartları bulunmakla birlikte, genel olarak sıhhat şartları; akdin konusu ve bedelinin bilinmesi; ikrah, akdin konusunda garar, zarar, fasit şart ve ribâ şüphesinin bulunmaması şeklinde sıralanabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAHİH sıf. (ar. şıhhat'ten sahih). Esk.
1. Gerçek, açık, doğru: "Bence en sahih ikbal ruhun göründüğü iki güzel göz, en büyük servet kalbin hissini gösteren gül renginde dudaklardan akseden tebessümdür" (Samipaşazade Sezai, XIX. yy.).
2. Sağlam, sağlıklı: "Dudaklarında sahih bir vücudun büyük bir itimadı zihnfnin nişane-i müstehzisi olan küçük bir tebessüm vardı" (Baha Tevfik).
3. Kesin, tam, kusursuz "... yalnızmecmû'ın mikdar-ı bahası beyan olunarak satıldıkda... bey sahih ve lazım olur" (Mecellei ahkâmı adliye’den).
4. Sahih-ül-beden, sahih-üi -vücud, vücudu sağlam ve sağlıklı olan: ' 'Sahih-ül-vücud bir adamın pek tatlı ve leziz bulduğu..." (Baha Tevfik).

—Dilbil. - SALİM.

—Esk. dilbilg. Ür'ü kökünrt ''etli harf b' lunmayan sözcük için kullanılır.

—isi. Sahih hadis, Hz. Muhammet’ten son raviye kadar, hepsi de güvenilir olan kişilerin, kesintisiz olarak birbirlerine aktardıkları hadis. (Bk. ansikl. böl.)

—Med. huk. Sahih nesep - NESEP || Sahih olmayan nesep - nesep

—ANSİKL. Hadis biliminin (usul-i hadis) temel amacı, sahih hadisleri uydurma (mevzu) olan ya da Hz. Muhammet'in sözü olduğu kuşkulu (zayıf) hadislerden ayırıp ayıklamak olmuştur. Bu amaçla saptanan ölçüler içinde en önemlileri, hadisi aktaran kişilerin (raviler) hem zihinsel bakımdan (zabt) hem de ahlaksal ve dinsel yönden (adalet) güvenilir olmaları, raviler zincirinin kopuksuzluğu; hadis olduğu belirtilen sözün akla ve bilimsel gerçeklere, Kuran ayetleriyle, sahih oldukları saptanan başka hadislere aykırı (şaz, muallel) olmaması koşullarıdır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

3 Ocak 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük