Arama

Taziye Nedir?

Güncelleme: 27 Temmuz 2015 Gösterim: 4.653 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Taziye

Sponsorlu Bağlantılar
isim (ta:ziye) Arapça ta¤ziye

Ölen kimsenin yakınlarına başsağlığı dileme, taziyet.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Kasım 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TAZİYE=ölünün yakınlarının üzüntüsünü paylaşarak, onları teselli edici, rahatlatıcı sözler söylemek...
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAZİYE ya da TAZİYET a (ar. 'azv'dan ta'ziye, ta'ziyet). Bir yakınını kaybeden bir kimsenin acılarını paylaşma; başsağlığı: Taziyetlerini bildirmek. (Bk. ansikl. böl.)

—Din ve Sey. oy. Şiilerin Kerbela olayıyla ilgili olarak genellikle muharrem ayında düzenledikleri yas niteliğindeki dinsel seyirlik oyun. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL Din ve Sey. oy. İran, Azerbaycan, Doğu Anadolu, Hindistan gibi birbirinden ayrı bölgelerde Kerbela olayı farklı gösterilerle anılır; törene katılanlar bazen çok şiddetli, hatta kanlı dövünme biçimleriyle yaslarını belli ederler. Ağıt okuyan bir şairin (ravzahan), erkek çocuklardan oluşmuş bir koronun, çalgıcıların katıldığı temsiller (taziye) de bu ayinler arasında yer alır. Bu tür temsiller muharrem ayında (özellikle 7-13 muharrem), Haşan' ın şehit edildiği safer ayında, Ali'nin şehit edildiği ramazanda sahnelenir. 3-4 saat süren temsile izleyiciler dövünerek katılır. Sahnede masklara, silahlara, bayraklara, hatta şehitlerin kesik başlarına yer verilir. Bazen temsiller bu iş için yaptırılmış özel binalarda (Şıraz'da Hüseyniye-i Müşir) düzenlenir. Temsillerde iyiler (Hüseyin, ailesi, çevresi) ile kötülerin (halife Yezit ve çevresi) karşıtlığı gösterilir. Kerbela olayından başka, peygamberler tarihinin olayları (Âdem'in cennetten kovulması, İsmail'in kurban edilmek istenmesi), Hz. Muhammet'in hicreti, savaşları, Kerbela'dan sonradaki olaylar, şıilerin öcünün alınması (Emir Teymur [Timurlenk]), veliler (Hallac-ı Mansur, Şems-ı Tebrizi, Mevlana) vb. de oyun dağarcığında yer alır.

—isi. İslam geleneğine göre taziye "el -hükmü lillah” (hüküm Allah’ındır) sözüyle başlar ve sabır ve uzun ömürler dileyen sözlerle ölünün yakınları teselli edilir; ayrıca ölü için rahmet ve cennete girmesi dileğinde bulunulur. Teselli sırasında "inna lillah ve ınna ileyhi racıun" (Allah1 tan geldik ve yine Allah’a gideceğiz” mealindeki ayeti (II, 156) okumak da sevaptır.
Taziye, kadın ve erkek bütün müslümanlar için sünnettir. Cenazenin gömülüşü sırasında ölenin yakını iş-uğraş içinde bulunacağından taziye ziyaretlerinin ölünün gömülmesinden sonra yerine getirilmesi gerektir. Kabir yanında taziyede bulunmak da mekruhtur.

Kaynak: Büyük Larousse