Arama

Ödül Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 3.745 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ödül

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Bir başarı karşılığında verilen armağan, mükâfat:
"Ödül, yarıştırma kurumlarını giderek ellerinde topluyorlar."- A. Ağaoğlu.
2 . Bir iyiliğe karşılık olarak verilen armağan, mükâfat.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • ödül almak
  • ödül vermek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖDÜL a.
1. Bir yarışmada, bir otorite, bir jüri vb. tarafından en iyi olduğu kabul edilen kimseye, hayvana ya da nesneye verilen onur; bu onuru gösteren armağan; mükâfat: Güzellik yarışmasında birincilik ödülünü kazanmak. Nobel ödülü. En güzel ev köpeği ödülü. Ödül tutarı. Büyük ödülü kazanan yapıt.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir iyiliği ödüllendirmek için verilen ya da yapılan şey; mükâfat: Bu davranışınızın ödülünü mutlaka göreceksiniz.
3. Ödül almak, gösterilen başarı, yapılan bir iyilik karşılığında armağan almak. || Bir kimsenin başına ödül koymak, onun dirisini ya da ölüsünü getirene belli bir miktar para vaat etmek. || Ödül vermek, bir kimsenin bir işteki başarısını ya da yaptığı bir iyiliği ödüllendirmek.

—Ask. Personeli iyi hizmete teşvik etmek amacıyla yasalarda belirtilen kurallar çerçevesinde başarılara karşılık verilen nakdi ya da ayni armağan. (Bk. ansikl. böl.)

—Bine. At yarışları ve binicilik sporunda kazananlara verilen para, kupa, plaket vb.

—Spor. Spor karşılaşmalarında başarılı olan sporcu ve takımlara verilen ve bu başarıyı belgeleyen, simgesel eşya ya da para. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Ödüller şu nedenlerle verilebilir: üstün cesaret ve bağlılık, görevde örnek başarı, birlik düşüncesine bağlılık. Verilen ödüller, nedenleriyle birlikte, ilgili kişinin kişisel dosya ve sicil defterine işlenir. Bu ödüller, nişanları, takdir ve teşekkür yazılarını, maddi ve parasal armağanları içerir. Genel olarak ödüller dörde ayrılır: üstün hizmet ödülü, cesaret ve feragat ödülü, fikri gayret ödülü, okul bitirme başarı ödülü. Ayrıca, bazı yarışmalar ve sınavlar sonucunda başarılı olanları, övgüye değer davranışları, savaş ve harekâtlarda başarılı olanları mükâfatlandırmak ve savaş gereçlerinin geliştirilmesine katkıda bulunanları desteklemek amacıyla nişan, berat, fazladan izin ve 1. derece bölgeye tayin gibi ödüller de verilir.

—Spor. Çeşitli spor dallarında ödüller kupa, madalya, şilt ve diplomalardır; bunların yanı sıra ödül olarak para da verilebilir. Yağlı güreşte ise pehlivanlara para, buzağı, koç, kuzu, halı vb. ödüller de dağıtılır. Amatör sporcular Uluslararası olimpiyat komitesi'nin koyduğu değerin üstünde ödül alamaz, alırlarsa profesyonel ilan edilirler.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

9 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
10 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri