PAÇAL a. (fars. pâçat).
1. Ekmek yapmak için kullanılan çeşitli tahılların yasaca gerekli görülen karışım oranı.
2. Yörs. Çeşitli şeylerin karışımı.
—Bors. Paçal yapmak, bir şirketin hisse senetlerinden ilk seferkinden ucuz bir fiyatla bir miktar daha satın alarak satın alınan toplam hisse senetleri tutarını daha düşük bir fiyata mal etmek.
—Değirmene. Belli bir kalitede un elde etmek için değişik teknik özelliklere sahip buğdayları belli oranlarda birbirine karıştırarak elde edilen karışım.
—Mad. oc. Sanayisel özelliklere uygun cevher oluşturmak için değişik tenörlü cevherlerin karıştırılmasıyla elde edilen karışım.
—Tüt. Sigara yapımında istenen içimi sağlamak için değişik tütün çeşitlerinin belli oranda karıştırılmasıyla yapılan harman.
PAÇAL a.
1. Balıkç. Ringabalıklarını tuzlayıp güneş görmeyen, serin ve nemli bir yerde depolama işlemi.
2. Ringabalıklarını fıçılarda tuzlamaya yarayan, tuza doymuş salamura suyu.
Kaynak: Büyük Larousse