Arama

Keş Nedir?

Güncelleme: 5 Şubat 2012 Gösterim: 32.227 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Keş
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

-1-

isim, halk ağzında Farsça keşk

1 .
Yağı alınmış sütten veya yoğurttan yapılan peynir.

2 .
Kış için kurutulan yağsız, tuzsuz yoğurt.



-2-

sıfat Farsça keş
Ayyaş, esrarkeş.


-3-

sıfat, argo Ermenice
Aptal.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
28 Ocak 2012       Mesaj #2
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Ozellikle Bati Karadeniz bolgesinde, yagi alinmis sutten ya da suzme yogurttan yapilan bir cesit peynire de kes denir... Elde sekil verildikten sonra kurumasi icin gunese birakilir. Tamamen sertlesinceye degin kalir orda.

Sponsorlu Bağlantılar

Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #3
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir.
Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında (taş) suyun atılımı tamamanır. Daha sonra elle şekil verilir.
Bolu ve civarındaki şekli "sabun kalıbı" formatındadır. Yine bu yörede "katık keşi" adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir.
Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu'nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde "kurut" adı da verilmektedir.
Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir; ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) içine kat kat serpilir. Makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilir.