Arama

Parantez Nedir?

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 7.996 Cevap: 1
Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
4 Nisan 2009       Mesaj #1
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
parantez Fr. parenthèse is. 1. Ayraç. 2. mec. Konunun dışında kalan söz ve yazı: 'Bu zorunlu parantezden sonra konumuza dönelim.' -H. Taner.
Güncel Türkçe Sözlük
Sponsorlu Bağlantılar


parantez Fr. paranthèse (matematik)
BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu 1963


parantez Fr.paranthèse 1.Cümle içinde geçen bir sözü metin dışı tutmak için o sözün başına ve sonuna getirilen yay biçimindeki işaret, yay ayraç: § '... büyücek bir parantez açmaya mecburum.' -Peyami Safa, Sosyalizm-Marksizm-Komünizm, 203. § 'Hemen bir parantez açılıyor, 'haritalarınıza bakınız' -Adalet Ağaoğlu, Sen Türkiye'ninEn Güzel Kazasısın, 87. §'İsminizin yanında da parantez içinde şu kayıt'' -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 92. § 'Hele ikinci safhadan bu yana Çanakkale hatıralarını anlatırken ikide bir parantezler açıp sözlü hikâyelere geçtiği oluyordu.' -Ruşen Eşref Ünaydın, Röportajlar II, 138. § 'Tanrı'yı, ya topyekûn agnostik bir tutum için paranteze alır, yahut düpedüz inkâr eder.' -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 95. 2. Konunun dışında kalan söz ve yazı: § 'Fakat onlar, kendilerine bir yer bulup oturacak kadar bir zaman bile geçmeden, şair bu kaba imalı Latife parantezini çoktan kapatmış, şarkısına devam etmişti.' -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 63. § '' Osmanlıca sözcüklerin yanlarına Türkçe karşılıklarının yazıldığı onlarca parantezle bir nota sayfası görüntüsü kazanmıştı.' -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 78.
Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü




Kaynak

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARANTEZ a. (fr. parenthese).
1. Anlamı belirginleştirmek için cümleye yerleştirilen, ancak sözdizimsel olarak ona bağlı olmayan anlatımların başına ve sonuna konulan "( )” işareti; bu işaretlerden her biri. (Eşanl. AYRAÇ.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Parantez açmak, parantezi kapamak, bir cümlede bir şeye dikkat çekmek, tamamlayıcı bir bilgi vermek için "( )” işaretini kullanmak; konu dışı bir şey eklemek ya da onu bitirmek.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

10 Mart 2012 / dark_angel Soru-Cevap