Arama

Varsayım Nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 9.821 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Varsayım
TDK & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

isim
(va'rsayım)

Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce, faraziye, hipotez:
"Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı."- A. Kulin.

Varsayım veya hipotez, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Terim eski Yunanca "önermek" anlamına gelen "hipotithenai" kelimesinden köken almaktadır. Bilimsel bir hipotez farklı kişilerce ve bilimsel yöntemlerle sınanabilmelidir. Hipotezler genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel teorilerden yapılan çıkarsamalara dayanır. İstatistiki hipotez; tarafsızlık hipotezi, farksızlık hipotezi, sıfır hipotezi. Bu kavrama göre varsayılan değişkenler arasında farklılık yoktur. Bu tür hipotez bilimsel araştırmalarda yan tutmamanın gereğidir. Araştırma hipotezi; farklılık hipotezi, alternatif hipotez. Araştırmada daha önceki bilgilerin veya gözlemlerin doğruluğunu saptamak üzere oluşturulan, değişkenler arasında önemli ilişki olduğunu varsayan ifadelerdir. Hipotezler bilimsel yöntemlerle sınanıp geçerliliği değerlendirilir.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VARSAYIM a.
1. Bir olgular bütününden gerçeğe uygun bir açıklama çıkarmayı amaçlayan ve deneyle, deneyimlemeyle denetlenmesi ya da vargılanyla doğrulanması gereken önerme (Eşanl. HİPOTEZ.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Geçmiş ya da şimdiki oigulann açıklanması ya da gelecekteki olayların gerçekleşme olasılığı ile ilgili tahmin: Bir intiharın nedenleriyle ilgili türlü varsayımlarda bJunmak. Seçim sonuçlanyla ilgili bir varsayım. Akla yatkın olmayan bir varsayım.

—istat. Karşıt varsayım, sıfır varsayımına karşı öne sürülen varsayım. | Sıfır varsayımı, içinden ana örnek yada ömeMer çekilen ana kütleye ya da ana kütlelere ya da bunlan temsil ettikleri kabul edilen olasılık dağılımlanna ilişkin ve istatistik testle sınanan varsayım.

—Mant. Geleneksel mantıkta, tezde örtük ya da tezde kapsanmış olarak bulunan özel önerme | Modern mantıkta, bir tümdengelimin başında yer alan vb bektin tersine, ancak geçici olan formül.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

14 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış