Arama

Hattat Nedir?

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 36.908 Cevap: 3
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Hattat
└───── İsim, Arapça ¬aµµ¥µ
Sponsorlu Bağlantılar

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı.
Mesleği hattatlık olan kimse: "Duvarlar hattat sütbabamın yadigâr bıraktığı levhalarla süslenmişti."- Ö. Seyfettin.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Hattat

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hattat, (Arapça: خطاط) Arapça'da güzel yazı yazan anlamına gelen, eğri kesilmiş kalem (kurutulmuş bir kamış) ile (Arap, Fars, Osmanlı veya Türk harflerini kullanarak) yazı yazan, hat sanatı ile uğraşan sanatçılara verilen isimdir.

Eğri kesilmiş Kalemin bulunuşu

Son Abbasi Halifesi Müstasım Billâh’ın kölesi olduğu söylenen Yâkût-ı Müstasımî (? - 1299)'ye gelinceye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yâkut eğri keserek tahrîf-i kalemi icat etti. Bu basit görünen buluşu ile yazı sanatını ileri bir aşamayaya geçirmeye, yazının yeni dünyasını bulmayı başardı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güzel yazı sanatı. her alfabenin değişik yazılışları vardır. bu değişik yazılış şekilleri, hattatlık sanatını (ya da hat sanatı) meydana getirir. Böyle bir sanata en uygun alfabe, Arap alfabesi olduğu için, bu yazı ile güzel el yazıları yazmak Osmanlılarda ve doğu İslâm dünyasında başlıca el sanatlarından biri haline gelmiştir.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
10 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hattatlık

Güzel el yazısı yazma sanatı. İslâmiyetten sonra Arapların kullandığı "kûfi" yazısı isteklere cevap vermeyince türlü yazı biçimleri denenmiş, İbni Mukle nesih yazısını, İbni Bevvab da sülüs yazısını bulmuştur. Bunlardan sonra gelen ve Arapların en büyük hattatı olarak tanınan Yakutu Mustasami, altı çeşit yazının kurallarını saptamıştır. Yakutu Mustasami'nin öğrencisi Abdullah Sayrafi ve onun öğrencisi Hayrettin Mev'asi ve Türklerin en büyük hattatı Şeyh Hamdullah bu sanatın gelişmesini sağlayan büyük hattat ustalarıdır. Arap ve İranlı hattatlar yazı kompozisyonu içersine çeşitli süsleme unsurları katarlarken, Türk hattatları bu yola gitmez ve yazıyı yalın yazmayı yeğlerlerdi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Haziran 2012 / buz perisi Sanat tr