Arama

Sivil Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Kasım 2015 Gösterim: 6.853 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sivil
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

sıfat Fransızca civil
1 .
Askerî olmayan:
"Sivil savunma."- .
2 . Asker sınıfından olmayan (kimse).
3 .
Özel bir biçimde olmayan, üniforma olmayan (giysi):
"Arkasında siyah şayaktan bir sivil elbise vardı."- R. N. Güntekin.
4 . Üniforma veya özel giysi giymemiş olan (kimse):
"Çoğunlukla sivil insanları yadırgardım."- F. R. Atay.
5 . (isim) Resmî olmayan giysi:
"Hatta mektebi bitirebilmesinde biricik amil, bir avukatın yazıhanesinde saklı sivillerini giydi ve fırladılar."- N. F. Kısakürek.
6 . (isim) Sivil polis.
7 .
(argo) Çıplak, çırılçıplak.

Birleşik Sözler
  • sivil idare
  • sivil polis
  • sivil savunma
  • sivil toplum
  • sivil yönetim

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİVİL sıf.
1. ASKERİ'ye karşıt olarak ulusal bir topluluğun üyesi olarak ele alınan yurttaş ve onun konumuyla ilgili bir şeyjçin kullanılır: Sivil halk. Sivil toplum.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Üniformaya, belli bir göreve özgü giysiye karşıt olarak, günlük yaşamda giyilen giysi için kullanılır: Sivil kıyafet. Evci çıktığı günler sivil giysilerini giyiyor.
3. Orduyla ilgili olmayan, ordudan kaynaklanmayan: Sivil savunma. Sivil hizmet. Sivil hükümet, yönetim.
4. Sivil polis, her tür güvenlik hizmetinde üniformasız çalışan polis.

—Ask. Eğitim ve hizmetler için sivil uzmanlar, orduların bazı hizmet ve birliklerinin kadrosunu tamamlayan sivil uzmanlar.

—Ask. ve ida. huk. Sivil savunma, savaş ya da doğal afet gibi olağanüstü durumlarda halkın can ve mal kaybının önlenmesi için alınan önlemlerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Fels. Sivil toplum, Hegel'e göre, bireyleri karşılıklı bağımlılık ilişkileri içinde birleştiren hukuki ve iktisadi bağların tümü.

—Mim. Sivil mimarlık, dinsel ve askeri amaçlıların dışında kalan her türlü yapıyı kapsayan mimarlık. (Konutlar, saraylar, yönetim, eğlence, ticaret ve ulaşımla ilgili tüm yapıları içerir.)

♦ a. ASKER'e karşıt olarak, ulusal bir topluluğun üyesi olarak ele alınan kimse: Asker sivil herkes bu savaşa katıldı.

♦ be. Arg. Çıplak, çırılçıplak: Sivil dolaşmak. Denize sivil girmek.

—ANSİKL. Ask. ve ida. huk. Sivil savunma önlemleri özellikle 1945'ten sonra gelişti. Atom bombasının ortaya çıkışıyla tüm ülkeler sivil savunmaya önem vermeye başladılar; savaş zamanında olduğu gibi barış zamanında da halkın can ve mal kaybını önleyecek koruyucu önlemler aldılar.
Sivil savunma, her şeyden önce bir koruyucu önlemler bütünüdür. Türkiye’de sivil savunma işleri 9 haziran 1958 tarih ve 7126 sayılı Sivil müdafaa kanunu hükümlerine göre yürütülür. Bu yasaya göre sivil savunma, düşman saldırılarına, doğal afetlere ve büyük yangınlara karşı halkın can ve mal kaybının asgari düzeye indirilmesi, önemli tesislerin korunması, savunma çabalarının halk tarafından desteklenmesi, cephe gerisindeki halkın moralinin bozulmaması için alınacak her türlü koruyucu önlem ve çalışmaları içerir Düşman saldırılarına hedef olabilecek önemli yerleşme bölgeleri, tesisler ve doğal afetlerle karşılaşabilecek yerler "hassas bölge" olarak ilan edilir.
Hassas bölgelerde sivil savunmayı örgütlemekten, sivil savunmanın eğitim, idare ve genel denetiminden, yükümlülerin göreve çağrılmasından içişleri bakanı sorumludur. Bu işlerin amaca uygun bir biçimde planlanmasını, uygulanmasını ve hassas bölgeler arasındaki işbirliği ve yardımlaşmayı sağlamak için içişleri bakanlığı’na bağlı ve Bakana karşı sorumlu bir "Sivil savunma idaresi başkanlığı” kurulur Mülki idare amirleri kendi sınırları içindeki hassas bölgelerde sivil savunma çalışmalarından sorumludurlar. Hassas bölgelerdeki belediye ve özel idareler de sivil savunmaya ilişkin işleri yerine getirmekle yükümlüdürler ve bu yönden mülki amirlere karşı sorumludurlar. Askerlikle ilgisi olmayan ve milli savunmayla ilgili başka bir görev verilmemiş olan 15-65 yaş arasındaki kadın ve erkek yurttaşlar sivil savunma hizmetlerinde kendilerine verilecek görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

Kaynak: Büyük Larousse